StoryEditorOCM

Vratila se doma nakon što je s Hrvatskom izborila Svjetsko prvenstvo, Una Majstorović, treća najmlađa igračica Eurobasketa: ‘Trud se isplatio!‘

Piše Tonči Vlašić
22. kolovoza 2023. - 21:27

Vratila se Una Majstorović s Eurobasketa. Hrvatske kadetkinje su pete, malo je falilo, jedan ubačaj protiv Finske za još bolji plasman, ali opet je sve, ističe Dubrovkinja, bilo za pet jer to peto mjesto vodi na Svjetsko prvenstvo, koje će se iduće godine igrati u Meksiku.

Četvrtfinale, Hrvatska vodila 78:77 protiv Finske. Imala napad za povećat vodstvo, ali ode jedna prilika, druga, treća… Poraz 79:78. Šteta. Izgubljeno četvrtfinale ili plasman na Svjetsko prvenstvo? Što se ‘vrti‘ po glavi Une nakon što je spušten zastor na Eurobasket u turskom Izmiru?

- Samo to kako smo izborile plasman na Svjetsko prvenstvo – k‘o iz topa će Una, a nakon toga će razvući osmijeh.

Košarkašicu Raguse, članicu startne petorke Hrvatske na Eurobasketu, upoznali smo prije šest godina kad je starija sestra Ella u finalu državnog za djevojčice do 11 godina postigla 52 koša u pobjedi 56:53 protiv Podravca za povijesni uspjeh dubrovačkog kluba. I tad, dok je Ella gledala u mamu Almu i tatu Ivana što će reći za Dubrovački vjesnik, Una je držala glavnu riječ jer, rekla je tko zna koliko puta kako je i ona igrala, te tad k‘o iz topa ispalila, da svi čuju: Ja sam postigla 2 koša.

Nakon toga je ostalo zapisano kako su sestre Majstorović ubacile same koš više od Podravca za naslov. Ella 52, a njena dvije godine i devet mjeseci mlađa seka Una 2.

I tad je, kao i sad na Eurobasketu, Una imala zadatak prenijeti loptu u polovicu suparnika. Spretna tad, spretna sad. Prije šest godina, i to se ne zaboravlja, u sklopu državnog je bilo natjecanje tko će prije prevesti loptu preko terena, a to je ona napravila baš najbolje.

image

Una Majstorović (Hrvatska)

Fiba Europe/

Sjećamo se kako je otac Ivan, bivši rukometaš, mama Alma je bivša košarkašica, danas trenerica u klubu (i izbornica Hrvatske do 14 godina), pričao kako non stop lopte skaču po stanu. Kako su Ella i Una, kad nisu u školi, u dvorani, ili u školskoj, ili u velikoj u Gospinom polju, ili na nekom od vanjskih terena. Uglavnom, non stop pod koševima jer to vole.

Smije se Una na podsjećanje na te njene prve važne koševe i pobjede. Koja je u Izmiru bila slatka?

- Zadnja. Gorjele smo od želje dobiti Poljsku u utakmici za peto mjesto, te joj uzvratiti za poraz na startu nastupa u skupini. Plus, pobjeda je donosila plasman na SP.

Poljska je u 1. kolu bila bolja s dva koša, Finska u četvrtfinalu s košem razlike, a sve ostale utakmice, njih pet, Una i ekipa su dobile. Poljsku na kraju sa 17 razlike!

- Nama je cilj bio izboriti ostanak u Diviziji A, a to smo uspjele već pobjedom u osmini finala protiv Belgije. Nije nam bilo lako jer smo imali jaku skupinu, ali smo dobile nakon poraza od Poljske obje preostale utakmice, Italiju i Izrael. Zatim, naša skupina se križala sa skupinom koja nije bila nimalo lagana, ali najvažniju utakmicu, četvrtu na prvenstvu, prvu nakon skupine smo dobili, te izborili četvrtfinale…

image

Una Majstorović na EP-u protiv Poljske

Fiba Basketball/

Ella ima broncu s prošlogodišnjeg kadetskog Eurobasketa (uz to je bila prva asistentica prvenstva), dok je Uni tako malo sad nedostajalo za isto, ali ima se sa čime pohvaliti. Izborila je SP.

- Ovo je bilo moje prvo veliko međunarodno natjecanje. Već se radujem SP-u, koje je u srpnju iduće godine u Meksiku. Naporno smo radile ovo ljeto. Računajući sve, pripreme i Eurobasket, mjesec i pol dana rada, a u tih mjesec i pol dana samo smo imale dva dana odmora. Ali, isplatilo se. Evo, sad u Izmiru, koji je veliki grad, nismo napravile niti jedan đir po gradu,

Dakle, bilo je hotel – dvorana…

- Da.

image

Una Majstorović, košarkašica Raguse i hrvatska kadetska reprezentativka

Tonči Vlašić/

U ponedjeljak se vratila s Eurobasketa, u utorak je već bila sa sestrom Ellom i ekipom u dvorani. Gledale su nastup američkih košarkašica, koje su na europskoj turneji, protiv zagrebačke Trešnjevke. Ella se oporavlja od ozljede zbog koje je propustila reprezentativno ljeto s juniorskom reprezentacijom, Una s nestrpljenjem čeka početak priprema za novu sezonu koje će za koji dan.

I da, Una je bila najmlađa reprezentativka Hrvatske, a treća najmlađa košarkašica kadetskog prvenstva. Eurobasket je bio za rođene 1. siječnja 2007. godine i mlađe, a ona je rođena 10. prosinca 2008. godine. I iduće godine ima pravo nastupa za kadetsku reprezentaciju...

19. rujan 2024 17:55