StoryEditorOCM
OstaloSVI PLJEŠĆU BOKSAČKOM KLUBU DUBROVNIK

Prije 15 mjeseci se nakon 70 godina vratio na scenu, a evo ga sad na pobjedničkom postolju Hrvatske lige

Piše Tonči Vlašić
16. lipnja 2024. - 18:51

Petnaest mjeseci je prošlo od objave: Vraća se dubrovački boks, ulazi u ring. Gong će za koji dan na zagrebačkom Velesajmu označiti njegov službeni povratak. I to ćemo, dakle, dočekati. Boksački klub Dubrovnik u Hrvatskoj ligi! Sretno!

Bila je to glavna vijest jer, tko ne zna, ‘živio‘ je boks u gradu 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća. Nakon toga ništa, a njegov povratak se počeo najavljivati početkom 2022. godine kad su braća PerakMaro Kristijan, sjeli i dogovorili dolazak trenera boksa u Gospino polje, Ukrajinca Sergeja Vakeryna, koji je 2014. godine krenuo svoje znanje prenositi izvan granica svoje domovine. Radio je u Crnoj Gori, te potom u Hrvatskoj, i to prvo u Zadru, u Boksačkom klubu Sveti Donat, a zatim je pomagao i u radu s hrvatskom juniorskom reprezentacijom.

Nažalost, krajem srpnja 2022. godine otišao je iznenada Maro Perak. Preminuo u 40. godini života, a on je do tad vukao najviše. Bio je, sto puta smo istaknuli, lokomotiva Gladiatora, ali, srećom, imao je uz sebe ekipu, te se nije ugasilo svjetlo u borilačkoj dvorani u Gospinom polju. Svijetli i dalje.

Nastavio je raditi i Vakeryna. Non stop je bio u dvorani. U Kijevu je završio fakultet za trenera boksa, radio prvo u svom klubu s najmlađima, poslije ih vodio kroz starije uzraste, te pomagao u ukrajinskoj reprezentaciji. Inače, i sam je bio boksač. Natjecao se od svoje petnaeste do osamnaeste godine. Bio u to vrijeme treći u Ukrajini, te tim uspjehom zaslužio status kandidata za majstora sporta.

image

Dolores Mirković (Boksački klub Dubrovnik)

Tonči Vlašić/
image

Sergej Vakeryna, boksački trener iz Ukrajine

Tonči Vlašić/

Kao što je to radio u Ukrajini unatrag 20-ak godina, tako je krenuo u Dubrovniku. Okupio je mladost, krenuo s njima raditi osnove boksa. S najmlađima motoriku, sa starijima abecedu boksa. Bez tog se temelja ne može, istaknut će i sad, te dodati kako za dobar rezultat treba vremena, oko tri godine.

Jedanaest mjeseci od prvog treninga imali su debi, danas, petnaest mjeseci od povratka na scenu koji se dogodio u završnici sezone Hrvatske boksačke lige 2022./23., Boksački klub Dubrovnik je na kraju svoje prve prave sezone, 2023./24., treći u ukupnom poretku u konkurenciji seniora.

Kristijan Perak će naglasiti: Treći smo u konkurenciji 45 klubova.

image

Kristijan Perak uz ring, tako če biti i na zagrebačkom Velesajmu

Tonči Vlašić/

Torcida Split prva, Rovinj drugi, a Dubrovnik treći. Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak i tajnica saveza Nikolina Jurić uručili su im pokal za treće mjesto i brončane medalje, koje su zaslužili Dolores Mirković, Iva Cetinić, Jak Kojaković, Marin Ivušić, Ivan Sambrailo i Gordan Lovrić. 

16. lipanj 2024 18:59