StoryEditorOCM
TenisHALO MIAMI! |

ANA KONJUH NAKON PRVE TOP 20 POBJEDE OD 2017. GODINE ‘Lijep je osjećaj ponovno pobjeđivati, a pogotovo na turniru iz Masters serije‘

Piše Tonči Vlašić
26. ožujka 2021. - 11:35

Presretna sam – nije skrivala zadovoljstvo nakon prve TOP 20 pobjede od 2017. godine Ana Konjuh, koja je u četvrtak izborila 3. kolo jednog od najvećih turnira u svijetu, Miami Opena, pobjedom 6:4 i 6:2 nad Madison Keys, Amerikankom, 19. tenisačicom svijeta, finalisticom US Opena 2017. godine, pobjednicom Cincinatija 2019., koja je u karijeri osvojila ukupno pet WTA naslova i igrala u još pet finala, te ukupno tri puta u polufinalu Grand Slam turnira.

Ana je pak nekadašnji svjetski juniorski reket broj jedan, koja je u toj konkurenciji osvojila duplu krunu 2013. na Australian Openu, a potom iste godine u pojedinačnoj konkurenciji i US Open. S 15 godina je napustila juniorski tenis. Prvi bod za svjetsku rang listu osvojila doma, u Uvali Lapad, na 10.000 američkih dolara vrijednom turniru. S nepunih 20 godina bila je 20. tenisačica svijeta. Tko se ne sjeća 4. kola Wimbledona i ogleda protiv legendarne Venus Williams na centralnom terenu, kao i četvrtfinala US Opena protiv Karoline Pliškove. Naravno, svih onih pobjeda s kojima je stigla tako daleko. Zatim, trenutka kad je s nepunih 18 podigla trofej na WTA turniru u Nottinghamu. Nažalost, i novih problema s laktom, koji su se dogodili krajem 2017. godine. Morala je nakon tri godine opet kod doktora. Prvi zahvat na ruci imala je 2014. godine. Danas su iza nje ukupno četiri operacije, te, kad se sve zbroji, godine izbivanja s terena.

Zadnji zahvat je imala u veljači 2019. godine. Vratila se u rujnu 2020. godine. Morala je krenuti ispočetka, od nule, skupljati bodove na malim turnirima. Samo usporedbe, za osvojeni ITF-ov turnir u Zagrebu, koji je uzela s pet pobjeda, dobila je manje bodova nego za pobjedu na startu turnira u Miamiju protiv Katarine Siniakove.

image
Ana Konjuh
Tom Dubravec/Cropix

Ana je protiv Keys dobro servirala i udarala. Plus, nekoliko izlazaka na mrežu, skraćenih lopti, zaslužile su pljesak s tribina (ograničen je broj gledatelja, ali se ne igra pred praznim tribinama).

- Bilo je lakše nego sam očekivala. Slične smo igračice, znala sam kako će biti dosta grešaka... 

Nekoliko puta je Ana sjajno pogodila.

- Keys nije imala samopouzdanja jer nije imala dobar rezultat u posljednje vrijeme, tako da smo na istom. Pustila sam joj zbog toga inicijativu – dodala je Konjuh, koja je bila smirena kad se lomio meč. Protiv Siniakove je s dva naleta dobre igre preokrenula rezultat u svoju korist, sad je protiv Keys s takva dva ista naleta stekla veliku prednost, koju je znala sačuvati.

- Presretna sam. Lijep je osjećaj ponovno pobjeđivati, a pogotovo na turniru iz Masters serije – naglasila je, te se okrenula idućoj suparnici, a ona je najteža prepreka od povratka na terene - Poljakinja Iga Swiatek je 16. tenisačica svijeta, najbolja mlada tenisačica na Touru. Rođena je 31. svibnja 2001., a teniski svijet je upoznao prošle godine kad je osvojila Roland Garros. Swiatek je prva poljska igračica koja je osvojila pojedinačno Grand Slam naslov, postala je i najmlađa prvakinja u pojedinačnoj konkurenciji na turniru od Rafaela Nadala 2005. godine, te najmlađa ženska pojedinačna prvakinja od Monice Seleš 1992. godine. Prije mjesec dana Swiatek je osvojila WTA turnir u Adelaidu pobjedom u finalu protiv Belinde Bencic.

- Bit će zanimljivo. Imam danas cijeli dan pripremiti se što bolje za meč sa Swiatek – poručila je.

Ana Konjuh i Iga Swiatek u subotu, 27. ožujka, prvi put će se ogledati na Touru. Swiatek je bila slobodna na startu Miami Opena, a u 2. kolu je svladala Barboru Krejcikovu istim rezultatom kao Konjuh Keys – 6:4 i 6:2. Anu su pobjede protiv Siniakove i Keys gurnule čak 65 koraka naprijed na svjetskoj rang listi, ušla je u TOP 300, od jučer je na 289. mjestu.

25. travanj 2024 07:39