StoryEditorOCM
Tenis‘MALA‘ IZ LAPADA |

ANA KONJUH Uporna je. Vjeruje kako će se vratiti. Nakon tri pobjede na Floridi, ne vjeruje samo ona!

Piše Tonči Vlašić
7. travnja 2021. - 14:51

Mario Konjuh odavno nije zvučao tako dobro kad je riječ o tenisu, karijeri njegove kćeri Ane. I sama Ana je bila super raspoložena. Istina, ne odmah nakon poraza od iskusne Latvijke Anastasije Sevastove u 4. kolu velikog turnira, Miami Open, kao što nije bila nikad ni nakon jednog poraza, ali dok je, na primjer, nakon poraze od Talijanke Sare Errani u zadnjem kolu kvalifikacija za ovogodišnji prvi Grand Slam turnir sezone, Australian Open, najradije uzela reket te sebe tukla po glavi, danima, ovaj put je sat poslije meča sa Sevastovom bila dosta bolje raspoložena.

- Ipak sam imala dobar tjedan, zar ne? – upitala je.

Da, bio je to dobar tjedan. Ana je na Floridi dobila dvije TOP 20 tenisačice svijeta, dvije nositeljice, ne računajući one turnire s predznakom ITF, već najveće, u svojih sedam godina, od debija na velikim turnirima, uspjela je to četiri puta, i sva četiri puta prije nego je 2017. počela njezina kalvarija i kad je ona bila 20. tenisačica svijeta, a samo jednom prije toga je dobila na jednom turniru dvije TOP 20 tenisačice svijeta.

Ana je od povratka na terene, početkom rujna prošle godine, ostvarila, računajući sve turnire, 19 pobjeda u 28 mečeva. Krenula je od nule, sad je 240. tenisačica svijeta. Samo zadnje tri pobjede su joj donijele pomak za 98 mjesta. Na Floridi je ostvarila prve pobjede na jednom WTA turniru. Prethodnih 16 su bile na ITF-ovim turnirima ili u kvalifikacijama za nastup na velikom turniru.

Protiv Čehinje Katerine Siniakove na startu Miami Opena, 70. tenisačice svijeta, zatim protiv Amerikanke Madison Keys, a pogotovo protiv Poljakinje Ige Swiatek, Ana je podsjetila teniski svijet s kakvim 'oružjem' raspolaže. WTA je izdvojio samo deset njezinih najboljih poteza protiv aktualne pobjednice Roland Garrosa, Swiatek, i imao je pritom težak zadatak jer ih je Ana u tom meču povukla nekoliko puta više nego im je trebalo, te je bio problem, koji potez izdvojiti kad je svaki bio za prste polizat.

- Najvažnije je da sam zdrava – to će uvijek istaknuti, a kad je tako, nema dileme, Ani je mjesto među najboljima.

image
Ana Konjuh
Tom Dubravec/Cropix

Konjuh je teniskom svijetu poznata po svojoj zastrašujućoj moći. Osjetile su to na svojoj koži Keys, nekadašnja finalistica US Opena, te aktualna vladarica Roland Garrosa Swiatek. Iako su obje, i Amerikanka i Poljakinja znale podići tijekom meča svoj nivo igre, Ana je pogađala iz svakog dijela terena. Posebno je bila sjajna u prvom, te u završnici trećeg seta protiv Swiatek!

Ana je na Floridi prvi put pobijedila u tri uzastopna meča WTA-a u glavnom ždrijebu otkako je igrala četvrto kolo Wimbledona 2017. godine, a prvi put je pobijedila TOP 20 igrača u međusobnim mečevima otkako je pobijedila Samanthu Stosur i Elenu Vesninu u Dubaiju 2017. godine.

- Najponosnija sam na svoj borbeni duh. Nisam se predavala i kad nije išlo u drugom setu protiv Swiatek, i kad je ona podigla svoju igru.

Anina sposobnost stvaranja fenomenalnih poena poznata je svima koji su je pratili kad je kao 18-godišnjakinja došla do četvrtfinala US Opena 2016. godine.

- Nemam plan B. Usredotočena sam na tenis. To je sve što me trenutno zanima i veseli – istaknula je i na Floridi odgovarajući na pitanje: 'Što ako povratak ne bude kakav je očekivala, te ako lakat i dalje bude stvarao problem?'.

Američki mediji su se proteklih dana pisali kako je 23-godišnja Konjuh odlučna da se vrati u vrh nakon čak četiri zahvata na desnom laktu. Uoči posljednjeg nisu joj liječnici garantirali siguran povratak, rečenica je glasila '80 posto sportaša se uspješno vrati, dakle, ne svi', ali, bila je to, kako će Ana reći danas: 'Posljednja opcija'.

Odlučila je, podsjetila je, u pet minuta, te rekla liječnicima: 'Učinimo to, idemo na to'.

Idući dan je provela dva i pol sata na operacijskom stolu.

image
Ana Konjuh
Tom Dubravec/Cropix

Teniski svijet se prije neki dan podsjetio kako je Konjuh s 15 godina osvojila juniorske naslove na Australian Openu i US Openu 2013, kako je tjedan dana nakon što je proslavila 16. rođendan, u svom debiju u glavnom ždrijebu WTA dobila 14. tenisačicu svijeta i prvu nositeljicu turnira u Aucklandu, Robertu Vinci, kako je 2015. postala najmlađa WTA pobjednica u zadnjih devet godina kad je sa 17 godina osvojila naslov u Nottinghamu, a godinu dana poslije preko Agnieszke Radwanske izborila četvrtfinale Grand Slama na US Openu 2016. godine. Ali, naglasili su, i kad je nizala te uspjehe, lakat nije bio u najboljem redu.

- Igrala sam čak četiri godine s bolovima, jer mi nitko nije rekao da postoji razlog ići na operaciju. Mogla sam se nositi s boli, a vjerojatno bih ranije imala operaciju da sam znala što u tom trenutku nije u redu.

Prvi zahvat je imala početkom 2014., ali on nije riješio problem. Sjeća se dobro kako 2017. godine u Torontu, kad se probudila, nije mogla ispružiti ruku. Potom je uslijedio drugi, vrlo brzo i treći, te na kraju, početkom 2019. i četvrti zahvat. Nakon drugog i trećeg zahvata bilo je više frustracija nakon povratka jer i dalje nije bilo u redu.

- Bila sam razočarana iznova i iznova. Misliš kako si napravio sve što je potrebno da bude u redu, a tijelo kaže: 'Ne, ne i ne'.

Nakon četvrtog zahvata povratak se odužio.

- Moj lakat nikad neće biti normalan. Morala sam to prihvatiti. Morala sam se suočiti s time.

Međutim, kako je istaknula, nema plan 'B'. Samo jedan. Uporna je. Vjeruje kako će se vratiti. Nakon tri pobjede na Floridi, ne vjeruje samo ona.

26. travanj 2024 05:26