StoryEditorOCM
TenisITF DUBROVNIK CUP

Osam radnih dana, 85 mečeva, najduži je trajao više od tri sata, Pero Barović, direktor turnira: ‘Pobjedniku je definitivno mjesto na turnirima većeg ranga!‘

Piše Tonči Vlašić
10. travnja 2023. - 07:37

Završeno je drugo izdanje ITF Dubrovnik Cupa. Prošle godine turnir od 15.000 dolara, ove 10.000 dolara više nagradnog fonda. U kvalifikacijama je nastupilo 48 igrača, u glavnom turniru 32 igrača, sve skupa igrači iz ukupno petnaest država. Priliku su dobila petorica dubrovačkih, Marko Baničević, Karlo Klaić,  Kuzma Jurišić, Timofi Milovanov i Lauro Milanović.

Osam dana se igralo u Tenis centru Dubrovnik. Kvalifikacije su počele u nedjelju, 2. travnja. Turnir parova u utorak, 4. travnja, mečevi 1. kola glavnog turnira u pojedinačnoj konkurenciji u srijedu, 5. travnja, a pobjednika smo doznali u nedjelju, 9. travnja.

- Iako je vremenska prognoza prije početka turnira bila baš loša, najavljena je kiša, niske temperature, te vjetar, na kraju osim orkanske bure u ponedjeljak, drugog dana kvalifikacija, nije bilo većih problema. Međutim, ni tad nije bilo većih problema, a nije iz razloga jer smo odlično pripremili terene – naglasio je Pero Barović, direktor turnira.

Rezultatski?

- Za ući u glavni turnir pojedinačni trebalo  je dobiti tri meča. Od petorice dubrovačkih igrača najdalje je došao Milovanov, koje je nakon  dvije pobjede  zaustavljen u zadnjem kolu kvalifikacija. Može žaliti jer je u drugim setu vodio 4:3 i 40/0 te bio blizu preokreta protiv Poljaka, koji je osam, devet godina stariji od njega. Milovanov i Baničević su dobili pozivnice i za turnir parova. Nadalje je prošao Baničević igrajući u paru s Tumbas Kajgo, te je tako osvojio prve profesionalne bodove. Veliku šansu za prolaz u 2. kolo turnira parova imao je i Milovanov, koji je u paru s hrvatskim reprezentativcem Antoniom Voljavcem izgubio treći set, produženi tie break do 10 na dva razlike s 12/10. Što se tiče ukupno, nakon prošlogodišnjeg finala u kojem je Dino Prižmić izgubio finale od Mađara Gergelyja Madarasza, ovaj put je nakon polufinala bilo jasno kako će pobjednik biti hrvatski igrač budući smo imali hrvatsko finale, Duje Ajduković i Luka Mikrut.

image

Pero Barović, direktor turnira: i pobjednik Duje Ajduković

Potom će direktor dubrovačkog turnira ‘izbaciti’ nekoliko činjenica koje će se pamtiti.

- Mikrut je u 1. kolu pobijedio branitelja naslova, Madarasza. Odigrao je odličan turnir. Pokazao je kako dobar i kvalitetan tenis može igrati. U finalu je do izražaja došla snaga i kvaliteta četiri godine starijeg Ajdukovića, koji je pokazao da mu je definitivno mjesto na turnirima većeg ranga od turnira s nagradnim fondom od 25.000 dolara – rekao je Barović, a zatim dodao još nekoliko zanimljivosti.

- Odigrano je 39 mečeva u kvalifikacijama, zatim 31 meč u glavnom turniru, te 15 mečeva u turniru parova, koje su osvojili prvi nositelji  Australac Adam Taylor i Ukrajinac Eric Vanshelboim. Dakle, imali smo 85 mečeva u osam dana. Najduže je trajao meč između dva Slovenca, Vetriha i Dimnića – tri sata i 13 minuta...

Treći ITF Dubrovnik Cup igrat će se 2024. godine.

02. lipanj 2024 06:32