StoryEditorOCM
VaterpoloHALO, ŠPANJOLSKA |

ELVIS FATOVIĆ POVRATAK U EUROPU OBILJEŽIO S DVA TROFEJA ‘Zaželio sam se utakmica svakih sedam dana, pa i češće. Nije bio imperativ, ali je lijepo...‘

Piše Tonči Vlašić
28. rujna 2021. - 18:27

Deset godina je prošlo. Ustvari, više od deset godina – i Elvis Fatović je stao i računao prije nego je odgovorio na pitanje: Koliko je prošlo od kad je kao trener kluba osvojio zadnji trofej?

Bilo je to 2011. godine kad je s Jugom dobio Primorje EB u četiri utakmice, osvojio naslov prvaka Hrvatske, 3:1 je bio rezultat u pobjedama u finalu, koje je otvoreno utakmicom odigranom na njegov 40. rođendan, 8. svibnja, a zaključeno pobjedom u Rijeci 14 dana poslije, 22. svibnja. Bio je to njegov šesti trofej koji je osvojio, a osvojio je u svom mandatu sva tri prvenstva, prva dva od ukupno tri kupa, te prvu od tri Regionalne lige, a odveo je dva od tri puta Juga na Final four europske Lige prvaka.

Sad, više od deset godina poslije, uzeo je u sedam dana dva trofeja s CNA Barcelonetom. Gotovo deset godina je prošlo od kad je zadnji put sjedio na klupi jednog kluba. Bilo je to 14. prosinca 2011. godine u Novom Sadu protiv Vojvodine (pobjeda 11:7 s kojom je Jug CO dva kola prije kraja natjecanja u skupini osigurao četvrtfinale europske Lige prvaka). Tri dana prije toga su Jugaši izgubili finale Kupa od Mladosti u Zadru sa čak osam razlike. Uprava Juga je prvih dana 2012. objavila: Veselin Đuho je novi trener.

image
Zadnja utakmica Elvisa Fatovića na klupi Juga - 14. prosinca 2011. u Novom Sadu - euroligaška pobjeda protiv Vojvodine 11:7

Fatović je u to vrijeme bio i pomoćnik Ratka Rudića. S Hrvatskom je 2010. osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Zagrebu, prije toga i poslije tog jedinog trijumfa naših na jednom EP-u okitio se broncom na Svjetskom prvenstvu, 2009. u Rimu i 2011. u Šangaju, a otišao je nakon zlata na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Preuzeo je početkom 2013. reprezentaciju Australije, koju je napustio nakon dva olimpijska ciklusa s tim što se ovaj drugi, zbog korone, odužio godinu dana.

image
Elvis Fatović je od 2009. do 2012. bio pomoćnik Ratka Rudića na klupi hrvatske reprezentacije
Ronald Goršić/Cropix

- Zaželio sam se utakmica svakih sedam dana, pa i češće. U zadnje dvije godine zbog korone u Australiji nije održana ni nacionalna liga, koja traje po sedam dana, a na prste mogu nabrojati koliko smo odigrali službenih utakmica s reprezentacijom. Međutim, i da ih je bilo više, opet je to malo. Rijetka su okupljanja reprezentacije, a meni je, iskreno, nedostajao ovaj adrenalin, ova nervoza zbog utakmica, koja je prisutna kad si trener u klubu, svakodnevni rad. Zbog toga sam odlučio još u četvrtom, petom mjesecu kako ću nakon Olimpijskih igara napustiti klupu Australije, vratiti se u Europu, te preuzeti jedan klub. Gušt mi je raditi u klubu, a kad se dogodio da dobiješ skup igrača, koji imam sad u Barceloneti, tad je to zadovoljstvo i veće. Imam igrače od kojih i ja mogu dosta toga naučiti, koji su svoju snagu, znanje, pokazali i protiv naše reprezentacije u Tokiju. Vjerujem kako skupa možemo napraviti dobar posao.

Uzeo je Fatović s CNA Barcelonetom prvo Kup Catalunya, a zatim španjolski Super kup. Oba puta je dobio u utakmici odluke gradskog rivala, Barcelonu.

- Izgubili smo tri igrača, otišao je Michael Bodegas, otišao je Milan Aleksić, te Blai Mallarach, a prošle sezone je Sabadell uzeo Super kup protiv Barcelonete. Nije nam bio neki prioritet, tek smo tri tjedna na okupu, ali je lijepo početi sezonu na ovaj način, i to protiv Barcelone, te Sabadella, koji su nam ozbiljni konkurenti za domaće trofeje ove sezone. Bit će zanimljivo, i bit će sigurno dosta dobrih utakmica, kao što je bila sad utakmica s Barcelonom za Superkup, koju smo dobili s 11:8. Bila je čvrsta utakmica, jesmo vodlili od početka s dva, tri razlike, ali su se oni non stop vraćali, te stizali na samo pogodak zaostatka.

image
Elvis Fatović na klupi CNA Barcelonete
CNAB

CNA Barceloneta je ostala bez tri važna igrača, a tko ih je zamijenio?

- Juniori. Priključili smo četiri juniora s tim što je jedan od tih juniora drugi vratar seniorske reprezentacije, Unai Aguirre, koji je branio na Olimpijskim igrama u Tokiju, i to baš protiv Hrvatske, i to sjajno.

Novi Beograd je složio super jaku momčad, a uz to je domaćin završnog turnira europske Lige prvaka. Tu je branitelj naslova europskog prvaka, PRO Recco, koji na klupi, kao i CNA Barceloneta, ima Cavtaćanina – Sandra Sukna. Je li zbog CNA Barceloneta povukla 'ručnu', te ne želi trošiti novac jer smatra kako će biti teško pored njih nešto napraviti u Europi?

- Pazi, naša skupina Lige prvaka je teška, suparnici su nam između ostalog Ferencvaros, Olympiacos, Novi Beograd, a spomenuo bih i Radnički iz  Kragujevaca, ali nakon Olimpijskih igara u Tokiju, činjenice u kojoj je skupini bila Australija, koju sam vodio, ništa više ne može biti teško. Hahaha, u Japanu smo u skupini za protivnike imali Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Španjolsku. Uglavnom, što se tiče ždrijeba skupina Lige prvaka jedno je jasno – velika je razlika u skupinama. Skupina u kojoj je Barceloneta je daleko jača. Meni je osobno drago da imamo takve suparnike, ali ono što je po meni nije dobro jest činjenica da imamo, nije sad važno u kojoj je skupini, klub koji ima osigurano mjesto na završnom turniru. To je promašaj, to nije dobro, i to ne postoji u niti jednom drugom sportu, i kažem, to nikako nije dobro. To je svakako problem naše organizacije, našeg sporta. Činjenica je kako sad imamo u našoj skupini pet klubova, koji žele na Final 8, a tri su mjesta budući je jedan od tih pet, Novi Beograd, već unutra. Ne znam što reći osim da ni drugi nisu presretni što moraju igrati protiv nas jer imamo kombinaciju iskusnih, i mladih igrača, koji dolaze.

image
Felipe Perrone je produžio ugovor s CNA Barcelonetom do ljeta 2024. godine
CNAB

CNA Barceloneta se ovo ljeto svako malo hvalila: produžili smo ugovor s Felipeom Perroneom do 2024., pa produžili smo ugovor s Danielom Lopezom, itd...

- Sve to je dogovoreno i prije nego sam ja došao. Cilj kluba je bio zadržati domaće igrače, te onda vidjeti koliko se može. Barceloneta nije klub koji će ići potpisivati neki ugovor, a koji ne može ispoštovati. Sad nije u situaciji dovesti nekog vrsnog igrača, ali i bez takvog igrača sa strane, mi imamo jako dobru ekipu.

Koliko CNA Barceloneta ima reprezentativaca?

- Osam, devet od čega su dva vratara.

Znači, nakon osam godina na klupi australske reprezentacije, sad je Elvis Fatović preuzeo španjolsku reprezentaciju?

- Hahaha, nije cijela reprezentacija. Nije. Nedostaje centar Roger Tahull, ljevak Blai Mallarach, i Bernat Sanahuja, koji je u Sabadellu. Tahull igra za Barcelonu, gdje je sad i Mallarach.

image
Elvis Fatović kao trener Juga na Final 4 europske Lige prvaka 2009. u Rijeci
Ronald Goršić/Cropix
image
Miho Bobić, Elvis Fatović i Dean Kontić na klupi Juga
Tea Čimaš/Cropix

U Juga je imao uoči svake sezone imperativ - osvojiti tri trofeja (prvenstvo, kup te Regionalnu ligu), te se plasirati na Final 4 europske Lige prvaka. Je li to sad slučaj i s CNA Barcelonetom?

- Kad je bila prva Regionalna liga, sezona 2008./09., tri kluba iz nje su igrala Final 4 europske Lige prvaka, i to Primorac iz Kotora, Mladost i mi, dok je četvrti sudionik završnice za prvaka Europe bio PRO Recco. Te sezone se na Final 4 nije plasirao hercegnovski Jadran, koji je po meni imao najbolju momčad. I kad spominjem Regionalnu ligu, kako stvari stoje, opet će biti super jaka jer su u svijetu vaterpola najviše u zadnje vrijeme uložile srpske ekipe. To je sigurno. Novi Beograd, Radnički, Partizan i Crvena zvezda su doveli odlične igrače, i to će za Regionalnu ligu biti odlično. Plus, tu je s naše strane splitski Jadran, naravno, Jug... Novi Beograd je prvi favorit Regionalne lige. Hoću reći kako je tad bilo teško doći do bilo kojeg trofeja. Već sam rekao kako Barceloneta u Španjolskoj ima dva ozbiljna suparnika, kako smo u izuzetno jakoj skupini u Europi. Ali, ako gledamo sve skupa, bit će ovo naporna, iscrpljujuća sezona, pogotovo za sve europske klubove s puno reprezentativaca. Trebat će racionalno trošiti energiju, te je sačuvati za najvažnije trenutke. U prvom dijelu je jako puno utakmica, domaća liga, te Eurolige, zatim se u travnju prekida klupska sezona zbog Svjetskog prvenstva nakon kojeg će svi ti reprezentativci, bez obzira kakav rezultat ostvare na SP-u, doživjeti psihološki i fizički pad, a tad se odlučuje o najvažnijim trofejima – istaknuo je Fatović, koji dovodi Barcelonetu u Gruž na pripreme s Jugom od 10. do 16. listopada. Jug bi kod Fatovića trebao na 'uzvrat' prvih dana nove, 2022. godine.

image
Ognjen Kržić i Elvis Fatović - od Gruža su se 2007. oprostili naslovom prvaka Hrvatske
27 KLUPSKIH TROFEJA

Elvis je u više od 20 godina svoje igračke karijere osvojio brojne trofeje, dva sa zagrebačkom Mladosti, a sve ostalo s Jugom. Kao kapetan Juga podizao je između ostalog pokal klupskog prvaka Europe, podigao je prije toga europski LEN-a kup, zatim europski Superkup, osvojio je ukupno 19 domaćih trofeja. Igračku karijeru je zaključio 2007., a potom počeo trenersku. Kao trener Juga osvojio je od ljeta 2008. do kraja 2011. šest trofeja, a sad dva na početku mandata na klupi CNA Barcelonete.

26. travanj 2024 07:31