StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO DO 19 GODINA

Hrvatska je u polufinalu, čudesan dan u Bugarskoj, skupina ‘A‘ srušila skupinu ‘B‘

Piše Tonči Vlašić
5. rujna 2024. - 21:21

Hrvatska je u polufinalu Europskog prvenstva za igrače do 19 godina. Izborila je mjesto među četiri najbolja, dobila je u četvrtfinalu Grčku, te će za finale igrati protiv Španjolske. Crna Gora – Mađarska je drugi polufinalni par. Dakle, kompletna skupina ‘A‘ je ostala u igri za medalju, sva četiri sastava skupine ‘B‘ su ispala, tj. čeka ih u završnici EP-a razigravanje za poredak od 5. do 8. mjesta.

I kad je na kraju ispalo tako, podsjetnik, mi smo u skupini dobili Španjolsku, a Mađarska je bila bolja od Crne Gore. Polufinala se igraju u petak, 6. rujna. Naša bitka protiv Španjolske počinje u 17.45 sati po hrvatskom vremenu.

Četvrtfinale Hrvatska – Grčka? Prva četvrtina 4:3 za naše, u znaku Jugaša: Mauro Prkoča je pogodio za 1:0, Maro Šušić za 2:1, te 4:2, a Vlaho Pavlić za 3:1. U drugoj četvrtini 2:2 s tim što smo pogocima Duje Cuzzija i Amara Fajkovića vodili sa 6:3. Grčka se s dva pogotka u zadnje dvije minute prvog dijela vratila u igru.

Nakon dvije minute igre u trećoj četvrtini imali smo plus dva. Ivuša Burđelez je realizirao igrača više. Potom nas nije išlo, te je Grčka u samo dvije minute, serijom 3:0, povela prvi put (8:7). Nismo imali rješenje za Spyridona Lykoudisa, koji je postigao 5 od 8 pogodaka Grčke čiji je niz svojim drugim pogotkom prekinuo Prkoča (8:8, dvije minute do kraja treće četvrtine).

Naš vratar, Mauro Ivan Čubranić, član riječkog Primorja EB, imao je deset obrana u prve tri četvrtine, a u zadnjoj Cuzzi je pogodio za novo vodstvo Hrvatske (9:8), potom je pogodio i Gabrijel Burburan, te smo pet minuta do kraja četvrte četvrtine imali vodstvo 10:8 (sad je Hrvatska napravila 3:0). Grčka je četiri minute i 40 sekundi do kraja postigla svoj deveti pogodak, Viktor Tončinić je tri minute prije kraja pogodio za 11:9.  

Potom šesti pogodak Lykoudisa (minutu i 32 sekunde do kraja, vodimo 11:10). Grčka je imala 54 sekunde do kraja igrača više, 38 sekundi do kraja šutirala je za izjednačenje, ali Čubranić. Zatim je Zoran Bajić, naš izbornik (pomoćnik mu je Igor Računica), zatražio minutu dogovora. Nismo uspjeli, 11 sekundi do kraja Grčka je došla do lopte, te je ona zatražila minutu dogovora. 

Obranili smo se! Čubranić!

Crna Gora je u četvrtfinalu na peterce dobila Srbiju, koja je bila pobjednik skupine ‘B‘, reprezentacija koja je dobila sve tri utakmice u skupini (Crna Gora izgubila sve tri u skupini). Španjolska je dobila Italiju s 9:8, a Mađarska zatim Njemačku s 11:0, rezultatom s kojim smo mi svladali Grčku. 

image

Hrvatska na EP-u

Aniko Kovacs/ea/
image

Hrvatska obrana na čelu s Maurom Ivanom Čubranićem

Aniko Kovacs/ea/
image

Mauro Prkoča

Aniko Kovacs/ea/
image

Ivuša Burđelez

Aniko Kovacs/ea/
19. rujan 2024 03:01