StoryEditorOCM
VaterpoloNOVO PRIZNANJE ZA DUBROVČANINA U AMERICI

Jacob Merčep uzeo još jednu nagradu i preskočio legendarnog reprezentativca SAD-a, bivšeg Jugaša, te je sad četvrti topnik USC-a svih vremena

Piše Tonči Vlašić
2. studenog 2021. - 20:34

Prvi put ove sezone, a peti put u karijeri u kapici USC-a 23-godišnji Dubrovčanin Jacob Merčep je u američkom prvenstvu MVP tjedna. Protiv UC Santa Barbara pogodio je sva tri šuta, imao dvije ukradene lopte, izborio je isključenje u uspjehu 13:9.

Sa svojim prvim od tri pogotka na spomenutoj utakmici, Merčep se popeo na 4. mjesto najboljih strijelaca svih vremena USC-a. Preskočio je nekadašnjeg američkog reprezentativca, koji je krajem 90-ih nosio kapicu Juga, Roberta Lynna, koji je u karijeri postigao ukupno 190 pogodaka za USC za koji je igrao krajem 80-ih.

Merčep je sad na učinku od 193 pogotka. Treći na vječnoj listi je Juraj Zatović s 220 pogodaka, a na vrhu Grk Kostas Genidounias sa 261 pogotka, koji je za USC igrao od 2011. do 2014. godine, dok je drugi Srbin Nikola Vavić s 254 pogotka (2010. - 2013. godina), uz napomenu kako je Jacob zbog korone i ozljede ostao bez cijele jedne sezone. 

Dubrovčanin je od svih aktivnih igrača svih sastava ovogodišnjeg prvenstva najbliži ulasku u klub 200 i više pogodaka u kapici jednog sastava, a što je u povijesti natjecanja uspjelo do danas samo dvadesetorici igrača.

image
Jacob Merčep, 23-godišnji Dubrovčanin, vaterpolist USC-a (University of Southern California)
John Mcgillen
Svjetski prvak i doprvak!

Merčep je ponikao u Jugu, igrao je i za prvu momčad, te za juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Bio je najbolji strijelac Hrvatske reprezentacije koja je osvojila 2016. naslov svjetskog prvaka u uzrastu do 19 godina, te svjetski juniorski doprvak godinu poslije u uzrastu do 20 godina.

Merčep je ove sezone postigao najviše pogodaka - 41. Pogađao je u 14 od 16 utakmica, a u 11 utakmica je postigao više od jednog pogotka. USC je dobio 15 od 16 utakmica, tek jedan poraz. Do kraja regularne sezone ima još dvije utakmice, a zatim ga čeka od 19. do 21. studenog borba za naslov prvaka konferencije, a 4. i 5. prosinca borba za naslov NCAA prvaka, kojeg je Merčep s USC-om osvojio 2018. godine.

Te godine je Dubrovčanin bio MVP završnog turnira, a zanimljivo, svake godine je izabran u najbolju momčad konferencije, te najbolju momčad prvenstva.

29. travanj 2024 23:17