StoryEditorOCM
VaterpoloFINAL 4 EUROPSKE LIGE PRVAKA

Jedan i jedini, koji je kao igrač i kao trener bio s Jugom prvak Europe, javio se s Malte: ‘Kao da ne znaš tko će osvojiti‘

Piše Tonči Vlašić
5. lipnja 2024. - 13:15
Veselin Đuho i Goran Sukno na završnom turniru europske Lige prvaka 2023. godine u BeograduTonči Vlašić/

PRO Recco četvrti put uzastopno, a dvanaesti put ukupno prvak Europe, ili će treći put u povijesti naslov osvojiti Olympiacos, ili drugi put u povijesti Ferencvaros, ili prvi put u povijesti Novi Beograd.

Veselin Đuho je skupa s Goranom Suknom otputovao na Maltu. Legendarni Jugaši, olimpijski pobjednici, svjetski prvaci, s Jugom prvaci Europe, bili su skupa i na dva prethodna završna turnira, u Beogradu, kad je Goranov mali, Sandro, osvajao kao trener PRO Recca trofej prvaka.

- Je li me to pitaš tko će osvojiti naslov? Kao da ne znaš tko će osvojiti - u svom stilu će uoči puta na Maltu najaviti ovogodišnji Final four jedan i jedini u povijesti Juga koji je naslov osvajao i kao igrač, i kao trener.

- Grande Vesko – vazda će istaknuti Sandro Sukno, kojeg hvali Đuho kad god stigne i koji će, opet u svom stilu, istaknuti nakon što će zasuti ‘Malog‘ komplimentima: Mogao bi, mogao bi mali biti jednog dana poput mene.

Dakle, Sandro će imati uz rub bazena podršku oca, te Veska, a kontra sebe nekadašnje suigrače iz Juga i(li) reprezentacije, Marka Bijača i Andra Bušlju. Plus, kontra PRO Recca će biti još trojica bivših Jugaša, Luka Lončar, Alex Papanastasiou i Hrvoje Koljanin. Plus mađarski reprezentativac Marton Vamos, plus nekoliko grčkih reprezentativaca. Konstantinos Genidunias prije svih...

Bijač, Bušlje i Lončar su igrali za PRO Recco. Bijač je osvojio 2021. naslov s PRO Reccom nakon čega je otišao u Olympiacos. Lončar se od PRO Recca oprostio s naslovom prvaka Europe, a osvojio ga je i 2022., i prošle godine. Bušlje je 2018. godine srušio s Olympiacosom usred Italije PRO Recco, s Jugom 2006. je dobio PRO Recca u finalu u Gružu. Bijač i Lončar su s Jugom dobili PRO Recco dva puta u nizu u polufinalu završnog turnira, 2016. godine nakon toga osvojili naslov pobjedom u finalu protiv Olympiacosa, iduće godine izgubili finale od Szolnokija kad su izbacili moćnu talijansku momčad. Oba puta je Sandro Sukno igrao tad za PRO Recco. Bušlje je s PRO Reccom, kojeg je tad vodio Ratko Rudić, bio favorit za osvajanje naslova prvaka Europe, ali je korona umiješala prste, te se završnica nije ni igrala...

image

Slavi Sandro Sukno pogodak u finalu Final 8 europske Lige prvaka 2023. godine protiv Novog Beograda u Beogradu

Tonči Vlašić/

PRO Recco i Olympiacos otvaraju danas u 19 sati Final 4 na Malti. Dva sata poslije svoje polufinale igraju Novi Beograd i Ferencvaros. Pokal prvaka Europe dijeli se u petak, 7. lipnja.

- Vrijeme prekrasno, sunce. Klobuk je na glavi – javio se Veselin Đuho s Malte, iz Vallette. Redom, PRO Recco – Olympiacos?

- Iako sam bio trener Olympiacosa, iako je to veliki klub, koji mi je drag, moje srce kuca za Sandra Sukna, sina mog velikog prijatelja Gorana. Logično, PRO Recco je favorit, a favorit jer Sandro to vodi odlično. PRO Recco je prije 10, 15 i 20 godina imao uvijek najskuplje igrače, sjećamo se kako je imao toliko ekstra igrači da nisu svi mogli biti u zapisniku, a sad ima momčad, koja je kvalitetna, koja je spoj iskustva i mladosti, koja ima Sandra, koji je sve to posložio, i vuče prave poteze. Naravno, ima i Olympiacos svojih aduta. Imaju Bijača, vratara koji zna napraviti razliku, te bude li on sjajan, onda bi grčki prvak mogao učiniti utakmicu zanimljivom.

PRO Recco je u zadnjih deset godina dobio osam od ukupno jedanaest utakmica protiv Olympiacosa, slavio je u zadnja tri, u oba ove sezone (bili su suparnici u skupini prvog kruga u kojoj je uz Dinamo Tbilisi igrao i Jug Adriatic osiguranje). U zadnje tri utakmice PRO Recco je bio bolji s pogotkom razlike. Zadnju utakmicu u Pireju je dobio s 11:10, a uoči zadnje četvrtine Olympiacos je vodio s 8:6.

Drugo polufinale, Novi Beograd ili Ferencvaros?

- Nikad ne znaš s Mađarima, Novi Beograd ima najboljeg igrača svijeta u ovom trenutku, Granadosa. Malu prednost dajem Novom Beogradu – prognozira Đuho.

Televizija SportKlub na svom drugom programu izravno prenosi sve utakmice Final 4 europske Lige prvaka s Malte. Prvo polufinale od 19 sati je dubrovačko: PRO Recco (Sandro Sukno) - Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje).

21. lipanj 2024 05:47