StoryEditorOCM
VaterpoloTO BI BILO TO

Kratko je trajala nada, sad je sve jasno u Gružu, evo što Juga čeka u nastavku europskog puta

Piše Tonči Vlašić
15. rujna 2024. - 12:17

TURNIR U GRUŽU

ODIGRANO Četvrtak, 12. rujna, 1. kolo: Jug Adriatic osiguranje - Dinamo Bukurešt 15:8, Jadran M:tel (HN) - Banja Luka 35:3, petak, 13. rujna, 2. kolo: Jug Adriatic osiguranje - Jadran M:tel (HN) 12:14, CN Barcelona - Dinamo Bukurešt 18:12, subota, 14. rujna, 3. kolo: CN Barcelona - Banja Luka 33:4, Jadran M:tel (HN) – Dinamo Bukurešt 15:8, 4. kolo: Jug Adriatic osiguranje – CN Barcelona 14:9, Banja Luka - Dinamo Bukurešt 7:30, nedjelja, 15. rujna, 5. kolo: Jadran M:tel (HN) – CN Barcelona 14:10

Poredak: 1. Jadran M:tel Herceg Novi 12 bodova/4 utakmice (78:33), 2. Jug Adriatic osiguranje 6 bodova/3 utakmice (41:31), 3. CN Barcelona 6 bodova /4 utakmice (70:44), 4. Dinamo Bukurešt 3 boda/4 utakmice (58:55), 5. Banja Luka bez boda/3 utakmice (14:98).

JOŠ SE IMA IGRATI Nedjelja, 15. rujna, 5. kolo, 12.30 sati: Jug Adriatic osiguranje – Banja Luka (utakmicu prenosi Arenasport)

Oscar Matarredona je vratar CN Barcelone. Pet njegovih obrana u prvoj četvrtini u kojoj je prvo pogodio njegov suigrač Kas Te Riele, sjećamo se Nizozemca u kapici Primorja EB, lani je bio suparnik Jugašima u borbi za trofej pobjednika Eurocupa. 

CN Barcelone je vodila protiv hercegnovskog Jadrana M:tel i s 2:1 (Javier Gorria), minutu i 12 sekundi prije kraja te prve četvrtine Dmitrii Kholod je doveo crnogorskog doprvaka prvi put u vodstvo. Momčad trenera Vlada Gojkovića više nije bila u minusu, a jedino je to igralo domaćinu, Jug Adriatic osiguranju, za prolaz dalje, osvajanje prvog mjesta u skupini (pobjeda CN Barcelone bi zatvorila krug, a u njemu bi hrvatski doprvak bio najbolji). 

Dakle, prvi je u Gružu Jadran M:tel. Zasluženo je u 2. kolu dobio Jugaše, sad u zadnjem kolu i CN Barcelonu (14:10), bio uvjerljiv protiv dvije preostale momčadi skupine, Banja Luke i Dinama iz Bukurešta, te je on uzeo glavnu nagradu – prvo mjesto, jedino koje je u Gružu vodilo u elitu. Aleksandar Ivović i ekipa su, dakle, zauzeli upražnjeno, četvrto mjesto u skupini ‘C’ najelitnijeg natjecanja u kojem su čekali Zodiac CAN Barcelona, CN Marseille i Teva Vasas

image

Jadran M:tel Herceg Novi - CN Barcelona

Tonči Vlašić/
image

Jadran M:tel Herceg Novi - CN Barcelona (Vasilije Radović)

Tonči Vlašić/
image

Jadran M:tel Herceg Novi - CN Barcelona (Aleksandar Ivović)

Tonči Vlašić/
image

Jadran M:tel Herceg Novi - CN Barcelona

Tonči Vlašić/
image

Jadran M:tel Herceg Novi - CN Barcelona (Vlado Gojković, trener crnogorskog sastava)

Tonči Vlašić/

Jugaši nastavljaju europski put u Eurocupu. Već sutra, u ponedjeljak, 16. rujna, doznat će suparnike u kvalifikacijskoj skupini (ždrijeb počinje u 11 sati). Ukupno je 36 sastava u kvalifikacijama, bit će osam skupina, četiri po četiri, te četiri s po pet sastava. Igra se već od 26. do 29. rujna. Kao u najelitnijem natjecanju, tako će i u Eurocupu, biti na kraju četiri skupine s po četiri sastava (po dva najbolja sa svakog kvalifikacijskog turnira će to izboriti).

U njima svatko sa svakim, doma i vanka, nakon čega će po dva najbolja u osminu finala (tad se u natjecanje Eurocupa uključuju trećeplasirani i četvrtoplasirani sastavi iz četiri skupine europske Lige prvaka, potom će se održati ždrijeb parova osmine finala, nema Final 4, do kraja dvije utakmice, doma i vanka, dakle, i četvrtfinale, i polufinale, te finale).

Nakon što nisu uspjeli izboriti mjesto u skupini europske Lige prvaka, imperative Jugašima je skupina Eurocupa, natjecanja koje bi moglo biti super zanimljivo, te kvalitetno. Igra kvalifikacije za Eurocup i PRO Recco, točnije, Recco waterpolo, kako se sad zove momčad trenera Sandra Sukna...

Što se tiče europske Lige prvaka, po dva najbolja sastava svake skupine nastavljaju svoj put prema naslovu prvaka Europe (dvije skupine po četiri, opet svatko sa svakim, po dva najbolja na Final 4). 

Jugaši će kvalifikacije za Eurocup igrati izvan Dubrovnika. Nisu se opet kandidirali za domaćina, kao što su to napravili za kvalifikacije za europsku Ligu prvaka.  

SPLITSKI JADRAN DOČEKUJE MLADOST?

Ukupno su četiri skupine europske Lige prvaka s po četiri sastava. U skupini ‘A’ europske Lige prvaka su Novi Beograd, WASPO 98 Hannover CSA Steaua Bukurešt, a upala je Oradea, koja je bila pobjednik kvalifikacijske skupine u kojoj su još igrali AN Brescia, Spandau 04 Berlin, Enka Istanbul i grčki PAOK.

U skupini ‘B’ su branitelj naslova, Ferencvaros, zatim hrvatski prvak splitski Jadran, potom Dinamo Tbilisi, te upada pobjednik kvalifikacije skupine koja se igra u Kragujevcu (zadnje kolo odlučuje, u igri su Radnički, Mladost, pa i BVSC-Zuglo, bez izgleda je Vouliagmeni).

U skupini ‘D’ su Olympiacos, Rari Nantes Savona Primorac iz Kotora, a pridružit će im se pobjednik skupine koja se igra u Sabadellu (uoči zadnjeg kola u igri su domaćin, Astralpool Sabadell, zatim Ortigia 1928 Šabac, bez izgleda je Pays d‘Aix).

Svi sastavi koji nisu uspjeli u kvalifikacijama za europsku Ligu prvaka svoj europski put nastavljaju u Eurocupu.

15. rujan 2024 12:42