StoryEditorOCM
VaterpoloAMERIČKA POŠTA |

PETICE U ŠKOLI, I U BAZENU Jacob Merčep se probio na peto mjesto najboljih strijelaca svih vremena 10-erostrukog prvaka SAD-a!

Piše Tonči Vlašić
27. rujna 2021. - 11:09

Čistih 10/0 ima USC na startu nove sezone, a igra, ako je suditi po statistici, golovima, asistencijama, te zarađenim isključenjima, na pogon 23-godišnjeg Dubrovčanina Jacoba Merčepa.

Počinje peta godina od kad je jugovo dijete nakon finala Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina u Beogradu 2017., gdje je osvojio srebro, s kuferima krenuo preko Atlantika, otišao na zapadnu obalu SAD-a, te nastavio voziti paralelni slalom – škola i vaterpolo.

Što je najljepše u ovoj priči, ne znaš što mu bolje ide. Diplomu već ima, ali htio je više, te je upisao magisterij. Naslov prvaka Amerike već ima, ali želi još jedan. Želi da mu peta godina bude baš za pet. Petica u školi, petica u bazenu.

image
Jacob Merčep je rođen 8. veljače 1998. godine u Dubrovniku. Igrao je za Jug, te mlade reprezentacije Hrvatske. S U18 reprezentacijom svjetski prvak, s U20 reprezentacijom svjetski doprvak....
John Mcgillen/Usc Athletics/Usctrojans.com

Protekli vikend je bio prvi veliki vikend u novoj sezoni jer su suparnici u subotu bili Stanford, a dan poslije California, glavni konkurenti za naslov. Pobjeda u subotu, pobjeda u nedjelju. U 12:11 nedjeljnom uspjehu protiv Californie, sedam puta je bilo izjednačeno, USC je pobjegao u zadnjoj četvrtini u režiji lijeve ruke Merčepa. U obrani je sjajan bio vratar USC-a Nic Porter. Njegovih 14 obrana. Uglavnom, veliki suparnik nije imao rješenja za Portera, te za Merčepa, koji je prvi strijelac svoje momčadi ove sezone.

Pogađao je u svih deset utakmica, u osam postigao više od jednog pogotka. S ukupno 30 pogodaka ove sezone ušao je ne samo u TOP 10 najboljih strijelaca USC-a svih vremena, već je već na petom mjestu i puše za vratom Robertu Lynnu, legendarnom reprezentativcu Amerike, koji je krajem 90-ih igrao u Jugu. Lynn je četvrti topnik USC-a svih vremena s osam pogodaka više od Merčepa. Nakon toga će Dubrovčanin krenuti u lov na Juraja Zatovića, koji je treći, a koji u ovom trenutku ima 38 pogodaka više.

Merčep, koji je s Hrvatskom do 18 godina bio svjetski prvak 2016., a onm najbolji strijleca naše reprezentacije, bio je MVP Final foura NCAA prvenstva kad je USC 2018. osvojio svoj zadnji, deseti naslov prvaka, Merčep je svake sezone u prvoj momčadi prvenstva...

Međutim, Merčep ne krije kako sanja samo jedno - novi naslov prvaka s USC-om, a on se ove 2021. dijeli već početkom prosinca. Los Angeles je domaćin završnog turnira NCAA prvenstva. 

image
Jacob Merčep postiže pogodak za USC
Yannick Peterhans/Usctrojans.com
15. travanj 2024 14:40