StoryEditorOCM
Crna kronikaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Dubrovački sud izrekao nikad veću zatvorsku kaznu: evo koliko će Pločanin odležati za ubojstvo brata i malodobnog dječaka

Piše Ahmet Kalajdžić
7. lipnja 2024. - 18:42

Zbog počinjenog dvostrukog ubojstva te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, Županijski sud u Dubrovniku oglasio je Milenka Radulovića (49) iz Ploča krivim te mu izrekao jedinstvenu vremensku kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 48 godina. Osuđeniku je produljen istražni zatvor u kojem se nalazio od konca ožujka 2022. godine, kad je priveden nakon nezapamćene tragedije koju je prouzročio u Pločama.

image

Privođenje ubojice sucu istrage koncem ožujka 2022.

Božo Radić/

Nakon pravosudnog dokaznog postupka kojim je u cijelosti potvrđena optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva a izrečena, još uvijek nepravomoćna presuda epilog je stravičnih događaja koji su 25. ožujka 2022. ujutro potresli dolinu Neretve. Podsjetimo, tog dana u Pločama je osuđenik oko 7:40 sati, u namjeri da liši života dijete (17), iz osvete zbog narušenih međuljudskih odnosa s njegovim roditeljima, u samom centru Ploča, nedaleko crkve, iz automatske puške ispalio više hitaca i nanio mu više prostrijelnih ozljeda uslijed kojih je dijete odmah preminulo. Potom je, nakon samo 15 minuta, na drugom kraju grada, oko 7:55 sati, u namjeri da liši života svog brata Mitra Radulovića (52), iz iste automatske puške kod deponije sekundarnih sirovina ispalio više hitaca prema njemu, nanijevši mu više prostrijelnih ozljeda uslijed kojih je i on odmah preminuo.

image

Policijski očevid nakon ubojstva u Pločama

Josko Ponos/Cropix

Navedena su ubojstva okarakterizirana kao teško ubojstvo i ubojstvo, a dokazano je i da je osuđeni u obiteljskoj kući u Pločama te u vozilu držao više desetaka komada streljiva. Inače, njegov se brat bavio prikupljanjem staroga željeza i bio je poznat kao ”Pločanski kralj željeza”, a u Domovinskom ratu sudjelovao je kao pripadnik Četvrte gardijske brigade. Svjedoci su kratko nakon tih ubojstava izjavili kako je ubojica u obje žrtve, nakon uspaljenih smrtonosnih hitaca, ispalio još po jedan kako bi “bio siguran da su mrtvi”.

image

Policijski očevid nakon ubojstva u Pločama

Josko Ponos/Cropix

Inače, riječ je o dosad najvećoj izrečenoj, rekordno visokoj vremenskoj kazni od 48 godina zatvora: dosad tako visoka kazna na jugu Hrvatske nije nikad ni približno izrečena. Recimo i to kako je zahvaljujući dojavama o kretanju ubojice, on i uhićen u ”Yugu 45” na državnoj cesti D-8 i to nedaleko benzinske crpke u Opuzenu, čime je vjerojatno spriječeno neko novo ubojstvo i užas još većih razmjera.

 

29. lipanj 2024 21:46