StoryEditorOCM
Crna kronikaMISLILI SU: NEĆE ME OTKRITI

Granična policija kod BiH-gastarbajtera otkrila lažne COVID- potvrde, pročitajte koliko ih je sud kaznio

Piše dv
14. prosinca 2021. - 15:29

Zbog dokazane činjenice da su lažne isprave upotrijebili kao prave i tako počinili kazneno djelo krivotvorenja, pravomoćnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku troje državljana susjedne Bosne i Hercegovine, inače radnici na privremenom radu u Njemačkoj oglašeni su krivima i osuđeni na vremenske kazne od po šest mjeseci zatvora. Sud je, uvažavajući niz olakotnih okolnosti, navedene vremenske kazne preinačio u uvjetne, uz rok kušnje od po dvije godine, unutar tog perioda osuđeni ne smiju počiniti nijedno kazneno djelo kako im se vremenska kazna ne bi "aktivirala".

image

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Naime, magistar teologije B.O. (43), njegova supruga, stomatološka tehničarka S.O. (43) i njihova kći, ekonomistica M.O. (24) oglašeni su krivima jer su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku preko međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Zaton Doli, zajednički i dogovorno, u namjeri da se tim i takvim ispravama posluže kao vjerodostojnim te tako izbjegnu određivanje mjera samoizolacije, službenicima Granične policije PU dubrovačko-neretvanske predočili krivotvorene SARS-CO-2 PCR-testove na virus COVID-19 koji su glasili na njihova imena.

image
covid potvrde

Rješenjm dubrovačkog Općinskog suda krivotvoreni dokumenti su im oduzeti, a jedanko tako, istim rješenjem je određeno kako svaki od njih mora platiti po 700 kuna troškova pravosudnog postupka. Na PCR- testovima je bilo navedeno kako su troje suputnika bili testirani u Kliničkom bolničkom centru Univerziteta u Sarajevu, ali je policija utvrdila kako to nije istina, odnosno da u Sarajevu niti u susjednoj BiH nisu nigdje testirani.

Lažne potvrde kolaju Hrvatskom

Inače, nije nikakva tajna kako trenutačno po cijeloj Hrvatskoj kolaju brojne lažne, ali vrlo vjerne i navodno, teško utvrdive "papirnate" i digitalne COVID-potvrde. Iz pouzdanih, ali neimenovanih izvora smo doznali kako se opravdano sumnja da se potvrde "štancaju" i digitalno uobličuju unutar samog sustava Ministarstva zdravstva RH, ali će istraga USKOK-a koja je u tijeku sigurno utvrditi što je i koliko je istine u tim tvrdnjama.

Navodno se cijena svake takve potvrde kreće od 2.000 kuna do 300 eura, a prema našim izvorima, pojavile su se i na području doline Neretve. Jednako kao što je policija danas priopćila da je otkrila sugrađanina, djelatnika (51) za kojeg je utvrđeno da je u razdoblju od sredine lipnja do početka prosinca ove godine izradio krivotvorenu potvrdu o cijepljenju kako bi je upotrijebio kao pravu kako bi pribavio EU COVID potvrdu, za očekivati je da će uskoro policija objaviti i učinke ostalih operativnih istraga koje su u tijeku, a koje su iu predmet zanimanja USKOK-a.

30. travanj 2024 01:05