StoryEditorOCM
Crna kronikaPRIVEDENI OSUMNJIČENICI ZA RAZBOJNIŠTVO U ZRAČNOJ LUCI DUBROVNIK, BRANE SE ŠUTNJOM

Osumnjičenicima određen istražni zatvor, na putu prema kupalištu u Čilipima pronađen motocikl Mezzanavea kojim je počinjeno razbojništvo

25. listopada 2019. - 23:28
Kako neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora, motocikl u vlasništvu Mezzanavea kojim je počinjeno razbojništvo u Zračnoj luci Dubrovnik, pronađen je na predjelu Čilipa na putu prema kupalištu. Pretpostavlja se kako su počinitelji motocikl ostavili napušten u krugu od 5 kilometara od Gabrila kako bi sakrili tragove. Neslužbeno doznajemo kako je motocikl pronađen bez dodatnog pretinca, a odveden je na vještačenje.

Podsjetimo kako je sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku danas odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana osumnjičenicima za počinjeno kazneno djelo oružane pljačke, odnosno razbojništva koje se 21.listopada oko 7.40 sati dogodilo u Zračnoj luci Dubrovnik u Čilipima. Riječ je o ocu i sinu Antunu (45) i Antoniu (22) Katušiću iz konavoskog mjesta Gabrile, koji se sumnjiče da su navedenog dana ujutro iznenada, ukradenim motociklom yamaha 125 ccm, došli na plato ispred aerodromske upravne zgrade, gdje su s kacigama na glavama prepriječili put djelatniku zaštitarske službe koji je sam i nenaoružan, bez zakonom propisanog pancira, odnosno posebne zaštitne opreme, prenosio torbu s ukupno oko 692 tisuće kuna novca koji je predstavljao vikend utržak duty- free shopa u prostoru Zračne luke Dubrovnik.

Uz prijetnju vatrenim oružjem, nakon kraćeg hrvanja sa zaštitarom, oduzeli su mu torbu i brzo se udaljili u smjeru istoka a potom preko Konavoskog polja otišli prema Gabrilima. Inače, obiteljska kuća privedenih osumnjičenika nalazi se na manje od 500 metara zračne linije od dubrovačkog aerodroma. U javnost je procurio i podatak kako su upravo zbog činjenice da je otac od prije poznat po počinjenju brojnih kaznenih djela, te činjenice da je utvrđeno kako su se razbojnici došli do Gabrila, gdje im se izgubio svaki trag, policijski inspektori od početka na popisu potencijalnih osumnjičenika imali upravo Antuna Katušića.

Prvoosumnjičeni je u službenom policijskom vozilu dežurnom državnom odvjetniku priveden oko 14,20 sati, da bi već za desetak minuta, ali u civilnom vozilu kojim se koristi Kriminalistička služba PU dubrovačko- neretvanske, bio priveden i njegov sin. Nakon saslušanja kod državnog odvjetnika, branitelji osumnjičenika su novinarima dali kratke izjave. Točnije, izjavu je dao samo branitelj Antuna Katušića, poznati i za kaznene spise višestruko dokazani dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo koji je izjavio kako je njegov klijent županijskom državnom odvjetniku porekao umiješanost u kazneno djelo za koje se sumnjiči, da bi se u nastavku saslušanja branio šutnjom. Također, Pištalo je izjavio kako njegov branjenik, obzirom na činjenicu da se za sve tereti i njegov sin, nalazi u stanju zbog kojeg nije mogao dati svoju izjavu. Na pitanje novinara može li potvrditi kako se njegov klijent nalazi u ljubavnoj vezi s zaposlenicom Zračne luke Dubrovnik, Pištalo je rekao kao o tome nema nikakvih saznanja.

Glasnogovornik dubrovačkog Županijskog suda, sudac Pero Miloglav je izjavio kako se otac tereti i za krađu motocikla kojim je počinjeno kazneno djelo te da su se oba osumnjičenika branila šutnjom. Inače, motocikl je ukraden ispred pizzerie "Mezzanave" u samom poslovnom središtu Dubrovnika, a Miloglav je naglasio kako je istražni zatvor određen temeljem dva zakonska osnova: zbog opasnosti da će na slobodi uništiti ili prikriti tragove i dokaze važne za ovaj kazneni postupak, a drugi zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo.

Glasnogovornik Županijskog suda je novinarima izjavio kako je oružje korišteno tijekom razbojničkog prepada bilo pravo, ali da ukradeni novac još uvijek nije pronađen.

Inače, ovom prigodom recimo i podatak kojeg smo doznali iz izvora bliskih kriminalističkoj istrazi: sumnja se da su privedeni osumnjičenici imali barem još dvoje pomagača! Iako nije privedena, kriminalistička je istraga, navodno, obuhvatila i spomenutu djelatnicu Zračne luke. Neslužbeno, to je zaposlenicu aerodromskog free- shopa, a sumnja se kako je u pljačku, kao pomagač i logistika, uključen još jedan muškarac.

No, istraga još traje a valja reći kako osumnjičenicima prijeti vremenska kazna od tri do 12 godina zatvora za počinjenu oružanu pljačku dok je za krađu motocikla zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
14. travanj 2024 15:58