StoryEditorOCM
Crna kronika‘KARTA‘ OD 4000 EURA

Šahovska majstorica uhićena zbog šverca Kineza, pa nakon plaćene jamčevine postala nedostupna hrvatskom pravoduđu

Piše Ahmet Kalajdžić
22. prosinca 2023. - 11:38

Državljanka Slovenije Z.Ž. (47) koja je početkom rujna uhićena i ubrzo po dovršenju pravosudne istrage optužena za omogućavanje ilegalnog ulaska jedanaest kineskih migranata u Hrvatsku i prostor Schengena, već joj se treći mjesec nedostupna hrvatskom pravosuđu i ne može joj se uručiti optužnica. Posljedično, Državnom proračunu Republike Hrvatske pripada jamčevina od četiri tisuće eura koja je uplaćena kako bi Slovenka početak sudskog kaznenog postupka dočekala na slobodi.

Uhićenje u Konavlima

Naime, Slovenka je 3. rujna u ranim jutarnjim satima, prema dogovoru s još uvijek nepoznatom osobom iz Republike Slovenije, s unajmljenim kamper- vozilom slovenskih registarskih oznaka MB 68-AJM došla na području sela Jasenice u Konavlima. Tu je u kamper vozilo ukrcala ukupno jedanaest državljana Republike Kine, iako je znala kako iz susjedne Bosne i Hercegovine na teritorij Hrvatske kao zemlje Europske Unije i članice Schengenskog prostora nisu ušli na propisani, odnosno legalni način. Cilj joj je bio prevesti ih do matične države, odnosno na teritorij Slovenije, za što je trebala dobiti ukupno 1.600 eura. Ipak, oko 6 sati ujutro uhitili su je policijski službenici Postaje granične policije Gruda i tako spriječili daljnji transport Kineza prema europskom zapadu.

Prema pisanju koparskog dnevnog lista ”Slovenske novice”, riječ je o Zvjezdani Žugaj (47) iz Maribora koja ima titulu šahovskog majstora i jedna je od uspješnijoj slovenskih šahistica. Nakon uhićenja, okrivljena je u cijelosti priznala počinjeno kazneno djelo za koje se tereti, a prema Kaznenom zakonu RH prijeti joj vremenska kazna do osam godina zatvora. Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku nakon privođenja joj je izrekao istražni zatvor u trajanju do mjesec dana jer je riječ o stranoj državljanki te je postojala opravdana opasnost od bijega i sprječavanja dovršenja kaznenog postupka. No, primjenjujući odredbe Zakona o kaznenom postupku, sudac istrage joj je odredio i mogućnost plaćanja novčanog jamstva u visini od 4.000 eura. Upravo je to i učinjeno, ali nismo uspjeli doznati tko je uplatio navedeni iznos kako bi Slovenki omogućio da početak sudskog kaznenog postupka dočeka na slobodi.

"Bingo" za Državni proračun RH

U odgovoru na naš novinski upit, glasnogovornik dubrovačkog Općinskog suda, sudac Vlaho Bošković je naglasio kako rješenje o potvrđivanju optužnice za državljanku Slovenije ”još uvijek nije pravomoćno, a sve budući nije uspjela dostava rješenja svim strankama. Obzirom na navedeno predmet još uvijek nije dobio raspravnog suca, te nije niti donesena presuda”.

Kako se se majstorica šaha pokazala i kao majstor u izbjegavanja uručenja optužnice posljedično je uplaćeni iznos jamčevine pripao Državnom proračunu RH koji je tako postao bogatiji za 4.000 eura.

05. svibanj 2024 16:24