StoryEditorOCM
Crna kronikaTREĆI DAN SUĐENJA ZA TRAGEDIJU U PLATU

Svjedočili Gabrijela Mikjel i Ivica Goga, govorili o zatvaranju spornog otvora u zidu strojarnice

Piše Ahmet Kalajdžić
5. travnja 2023. - 17:16

Danas su pred Sudskim vijećem Županijskog suda u Dubrovniku u nastavku suđenja za tragediju u Platu koja se dogodila 10. siječnja 2019. godine svjedočili voditeljica radova klimatizacije strojarnice HE Dubrovnik  Gabrijela Mikjel i  strojobravar-koordinator održavanja Ivica Goga.

image
Tonći Plazibat/cropix

Mikiel je ustvrdila kako tijekom odvijanja radova na klimatizacija strojarnice u podzemlju Plata nije vođen građevinski dnevnik, tako da ga ona nije ni potpisivala, a nadležan joj je bio direktor pogona Mato Mišković bez čije suglasnosti nije mogla ni zaustaviti izvedbu bilo kojih radova. Izjavila je kako je imala savjetodavnu ulogu za javnu nabavu,  a radovi klimatizacije izvođeni su istodobno s remontom Hidroelektrane. Posojao je i sustav za odvođenje opasnih plinova iz prostorije s baterijama i on se trebao uključiti ako se pojave ti plinovi, ali on nije povezan s požarom. Rekla je i kako je otvor u zidu bilo nužno  otvoriti jer se dijelovi klima-sustava nisu mogli drugačije unijeti. Također je istaknula kako joj nije poznato da je ishođena potvrda glavnog projekta. 

image
Tonći Plazibat/cropix

- Kod ugradnje cigli stvara se prašina koja smeta generatorima pa se stoga privremeno postavio lim. Ivo Miletić je bio direktor pogona od rujna 2018. i u trenutku ove nesreće. Mi članovi tima za revitalizaciju HE Dubronvik međusobno smo komunicirali usmeno, a ne pismeno. Premda je postojala obveza podnošenja pismenih kvartalnih izvješća nitko ih od nas nije tražio - kazala je Mikjel. Dodala je kako je Pero Miletić inicirao rješavanje pitanja otvora u zidu, ali je zajednički zaključak bio da se otvor privremeno zatvori limom. Ustvrdila je i kako je Pero Miletić, jedini od njih imao stručni ispit te je bio jedini kojeg je HEP mogla postaviti za nadzor građevinskih radova, dok je Ivica Goga imao ulogu savjetnika i u odnosu na nju bio je u podređenom položaju. Odgovarajući na pitanja odvjetnika - branitelja optuženika rekla je kako je sudjelovala u recenziji glavnog projekta 2015.-2016. godine a odgovorna osoba bio je Ivo Miletić. Za strojarske radove je kontaktirala Ivicu Sikavicu iz tvrtke Deltron, koja je bila obvezna zatvoriti spomenuti otvor u zidu. Međuitm, radovi više izvođača ‘preklapali‘ su se te su se međusobno dogovarali i u pogonu prilagođavali. Protupožarna sektorizacija rađena je tek nakon požara i ne zna je li dovršena. 

image
Tonći Plazibat/cropix

Strojobravar Ivica Goga je izjavio kako nije potpisivao ni privremene niti okončane situacije i ne zna čija je bila obveza zatvaranja spomenutog otvora u zidu. O tome  je jednom razgovarao s Ivcom Lisom i Gabrijelom Mikjel, a njegova ideja je bila da se otvor zatvori limom jer su trebali uslijediti novi radovi, a kroz taj otvor bi se unosili potrebni materijali i dijelovi s čime se suglasio i Lise.

image
Tonći Plazibat/cropix

-Uvijek smo više strahovali od poplava nego od požara. Mislim da mi Lise ne bi naredio zatvaranje otvora, ali da mi je naredio morao bih to učiniti jer je on bio zadužen za protupožarnu i zaštitu na radu. Lise je davao i odobrenja ulaska u pogon, Pero Miletić je koordinaro rad vanjskih suradnika, dok je Ivo Miletić vjerojatno bio upoznat s postojanjem spomenutog otvora u zidu. Međutim, ne znam da je Joško Katić trebao zatvoriti taj otvor, a zid je trebao predstavljati protupožarni razdjeljnik strojarnice i tunela za evakuaciju - kazao je Goga. 

image
Tonći Plazibat/cropix

 

 

02. svibanj 2024 12:42