StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE ZA HE DUBROVNIK

Trebalo je povećati i kapacitet ventilacije, a stari sustav nije imao ni odimljavanje kojeg u Hrvatskoj ima samo jedna hidroelektrana

Piše Ahmet Kalajdžić 
9. svibnja 2024. - 15:10

Nakon pauze, svjedok Miroslav Šander odgovarao je na pitanja ostalih branitelja optuženih. Odvjetniku Janjku Grliću je rekao da se ne sjeća kome je, dok je bio u strojarnici, spominjao problem obloge stropa, ali nije ni jednoj ključnoj osobi pa ni Ivu Lisi i Gabrieli Mikjel, dok je odvjetniku Tomislavu Skerlevu rekao da "nije imao uvid u požarni elaborat iz 1960-ih godina, ali mu kao zastario ne bi koristio". Radnicima je rekao da postoji opasnost od gorenja ploča, a osoba koja je radila uređenje strojarnice u fazi projektiranja je morala definirati sve materijale pa i stropne ploče. To su arhitekt ili građevinski inženjer, a prateći suđenje sam doznao da je bila zadužena tvrtka "Apsida" koja je trebala specificirati materijal i kontaktirati ga u slučaju nedoumica o požarnim svojstvima ugrađenog materijala.

No, iz Hidroelektrane ga nitko nije zvao niti tražio za pomoć u tumačenju projekta. Za vođenje projekta odgovarao je ing Petranović, a na sastancima je kad se razgovaralo o izradi glavnog projekta, uvijek nazočio Ivo Miletić- odgovorio je Šander optuženom Starmanu, a optuženom Vučiću ustvrdio da njegova projektantska kuća nije niti je trebala angažirati revizora protupožarnog projekta kojeg su mnogi pregledali, ali je zadnja instanca inspektor MUP-a.

Potom je u predmetu službene oznake "K-11/21" svjedočio projektant klimatizacije, ventilacije i grijanja u pogonu Plat inženjer Goran Radmilo (75) iz Splita. Taj je sustav bio povezan sa sustavima vatrodojave i odimljavanje, a kontaktirao je Ivicu Gogu, Gabrijelu Mikjel, Marka Šimičića te, kao koordinatora, Iva Miletića koji je ispred HE bio zadužen za izradu glavnog projekta. Izvođači su bili respektabilni, a od Goge i Mikjel je dobio sve nužno za izradu projekta koji je podloga za ostatak glavnog projekta, a pomagali su mu i pri obilasku pogona.

Inženjer  Radmilo je ustvrdio da nije postojao problem odimljavanja strojarnice i da je sugerirao gdje postaviti ventilatore, ali ne zna je li upravo tako i neučinjeno. Naglasio je da ne zna zašto je kasnila ovjera glavnog projekta, a nije se sjećao da je s Miškovićem razgovarao o odimljavanju.

-Nakon 40 godina eksploatacije stari je ventilacijski sustav već zastario i nastao je problem zamjenskih dijelova. No, trebalo je povećati i kapacitet ventilacije, a stari sustav nije imao i odimljavanje, što u Hrvatskoj od podzemnih hidroelektrana, tek od 2018. ima samo HE Zakučac- pojasnio je inž Radmilo naglasivši da na njega tragedija ostavila dubok ožiljak te pojasnio da se sustav odimljavanja uključuje ručno a ne automatski i to tek po dolasku vatrogasne postrojbe na teren i procjene njihova voditelja kako ventilacija ne bi škodila gašenju i evakuaciji.

Nastavak rasprave odgođen je za 15. srpnja, kad će se ispitati vještaci i preostali svjedoci optužbe.

 

PROČITAJTE I OVO:

Vještak Miroslav Šander: ‘Odvodni kanal je smrtonosna klopka jer za spas se mora roniti 200 metara!‘

09. svibanj 2024 15:11