StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIma bit‘ da su ozbiljni

Aerodrom Trebinje imat će površinu od 48.805 kvadrata, pogledajte što sve namjeravaju graditi

Piše L. V.
15. veljače 2024. - 11:10
Ovako su izgledale pripreme za izgradnju moderne zračne luke pred sela Taleža u blizini Trebinja u Republici Srpskoj. Na fotografiji: Probijeni put prema gradilistu buduce zracne luke.Tonci Plazibat/Cropix

Lokacija planirana za izgradnju Aerodroma Trebinje, nalazi se zapadno od urbanog centra grada prema naselju Hum i entitetskoj granici s Federacijom BiH. Obuhvaća dijelove naseljenih mjesta Trebinja: Hum, Jušići, Petrovići, Taleža, Duži, Ljubovo, Gola Glavica, Klikovići i Cerovac, navodi se u Studiji utjecaja na životnu sredinu za izgradnju i rad Aerodroma Trebinje - Nacrt. - piše portal Trebinje live. Dugi niz godina planira se, dobiva izbore i uznemirava stanovništvo najavama o aerodromu, a prije nekoliko godina gledali smo i satirični video slijetanja na tobože evo sad će izgrađenom aerodromu. Priča pak nastavlja dalje, a planovi su veliki.

Za potrebe izgradnje i svih sadržaja predviđenih na lokaciji urađen je Zoning plan područja posebne namjene Aerodrom Trebinje i Strateška procjena utjecaja Zoning plana na životnu sredinu. Dokumentom su definirane zone i sadržaji u smislu buduće namjene i korištenja površina, uzimajući u obzir postojeće stanje i planirane sadržaje. Ukupan obuhvat Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje iznosi cca 1.234 ha, a ukupna bruto građevinska površina svih objekata visokogradnje po zonama, definirana je urbanističko-tehničkim i lokacijskim uvjetima za izgradnju Aerodroma Trebinje i iznosi 48.805 m2.

U visokogradnji gradti će se kontrola leta, toranj s administrativnim adneksom, portirnica za kontrolu pristupa sa zemaljske strane, granična kontrola i zona ograničenog pristupa, tehnički sadržaji, vatrogasna postaja, garažno-tehnički blok, praona vozila, putnički terminal, kontrola službenih osoba i vozila,, skladište tekućih goriva i pumpna postaja, skladišni prostor, montažni objekti za osoblje, eko-zona, prostor za vodiča za pse, boksovi za pse i prostorije za graničnu policiju, piše Trebinje live.

Poletno-sletna staza bit će 3500 metara duga prema idejnom projektu, a oslanjat će se na već postojeću prometnu infrastrukturu koja, između ostaloga, vodi ka Dubrovniku. Pišu i kako javna kanalizacijska mreža još uvijek nije izgrađena, oslanja se na septičke jame, a oborinske vode infiltriraju se u površinu tla ili otiču u padu terena.

U procesu odabira lokacije za izgradnju aerodroma za javni avio-prijevoz u okolini grada Trebinja i na području Istočne Hercegovine, razmatrane su četiri potencijalne lokacije: Zubci kod Trebinja, Gacko, Mionići kod Trebinja i Taleža kod Trebinja, a Taleža je odabrana zbog najpovoljnijeg položaja.

 

26. travanj 2024 21:43