StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStiglo pogoršanje vremena

Ako baš ne morate na put, odgodite ga: evo kakvo nas vrijeme čeka danas i sutra. Dalmaciji prijete poplave i snijeg, a u prekidu su brodske i trajektne linije

Piše psd
9. prosinca 2021. - 07:33

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a snježne pahulje lepršaju povremeno u središnjoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti, miješaju se s kišom i za zagrebačkom području, javlja meteorologinja N1 Tea Blažević, prenosi Slobodna Dalmacija.

Drugdje pada kiša, lokalno obilnija duž Jadrana, gdje su zatvorene lokalne ceste na području Vrgorca uslijed vode na kolniku, prema izvješću HAK-a:

U nastavku dana može biti poplava, upozoravaju hidrolozi DHMZ-a: Zbog prognoziranih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana danas postoji mogućnost za naglim porastom vodostaja svih rijeka, a osobito na bujičnim vodotocima, te poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu.

Kiša se nastavlja i u nastavku dana, otežavat će i vozačima, uz olujan vjetar, što osobito vrijedi za Dalmaciju, gdje pušu jugo i jugozapadnjak, zbog čega su u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije.

Splitsko okružje;

-Katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split u prekidu

-Katamaranska linija 9603 Jelsa-Bol-Split u prekidu

-Trajektna linija 604 Ubli-Vela Luka-Split s polaskom u 04:30 iz luke Ubli u prekidu

-Trajektna linija 638 Sumartin-Makarska u prekidu

-Katamaranska linija 9602 Vis-Split u prekidu

-Trajektna linija 632 Sućuraj-Drvenik u prekidu


Dubrovačko okružje:

– Brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ u prekidu

– Trajektna linija 832 Prapratno-Sobra u prekidu

Nepovoljne će biti prilike i u nastavku dana, ukoliko ne morate, na put ne krećite!, preporučuje meteorologinja Blažević.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod na Jadranu najavljuje  umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, u okretanju na sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom dijelu buru. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 14 °C.

Slično će se nastaviti i sutra, u petak,  kada se očekuje nastavak umjereno do pretežno oblačnog i hladnog vremena. Povremene kiše bit će ponajprije na Jadranu, posebice u Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti gdje će u višim predjelima biti susnježice i snijega.

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla, osobito u središnjim predjelima. Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na sjevernom i srednjem Jadranu slaba i umjerena bura, na južnom jugo, a navečer posvuda jugo u jačanju. Temperatura zraka u unutrašnjosti između -2 i 3 °C. Na Jadranu jutarnja od 2 do 7, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.

29. travanj 2024 22:25