StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKO PRIZNANJE

Arhitektica Lea Đurović Ruso i tvrtka Texo Molior za projekt platoa Gradac kandidati za međunarodnu graditeljsku nagradu Cemex

Piše dv
21. lipnja 2022. - 10:17

Čak četiri građevinska projekta, pobjednika hrvatskog prednatjecanja, sudjelovat će na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se 31. put održati u Meksiku potkraj godine. među njima je i projekt Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Grada koji je inače i dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost. Podsjetimo projekt je izradila dubrovačka arhitektica Lea Đurović Ruso iz studija Proto-arch, a izvođač je bila također dubrovačka tvrtka Texo Molior.

- Plato u parku Gradac, zajedno sa središtem grada, iznimno je važan dio panorame grada Dubrovnika. Zbog svog položaja unutar dodirnog područja povijesne jezgre, pokrivenost platoa u parku Gradac spada u zonu zaštite kulturnih dobara krajobraznih i arhitektonskih vrijednosti. Plato služi kao vanjsko parkiralište. Projekt uključuje ozelenjivanje platoa, u vidu novog drvoreda i novih zelenih zaštitnih zona te njegu i dogradnju postojećih nasada. Duž zapadne linije obuhvata, vrhom obronka prema predjelu Danče zadržala se zatečena vegetacija, uglavnom stabla bagrema i grmovi lovora. U centralnom dijelu platoa se zasadio drvored crnike kako bi se fragmentirala jednolična površina, a zelene plohe povezale te iz točaka gradske jezgre i vidikovca dobili vegetaciju u više planova unutar panorame. Južnim i istočnim rubom obuhvata formirana je vegetacijska barijera kako bi se spriječile vizure na vegetacijom osiromašeni plato sadnjom visokih stablašica hrasta crnike i pinija, a sve na način da se ne uništi zatečena vegetacija prizemnog sloja i postojećih stabala.

image

.

Parterno se obavila sadnja grmolikih vrsta iz areala mediteranske makije, halofitne vrste: mirta, prstasta konopljika, divlja te puzajući timijan. Izvedena je i izmjena podloge platoa te je površinska obrada podne obloge izrađena od dekorativnog betona s vidljivim kamenim agregatom (CEMEX CoolirAdvanced), a sve usklađeno prema uzorku prihvaćenom od strane Ministarstva kulture u Dubrovniku. Ono po čemu je izvedeni projekt inovativan je podzemno sidrenje stabala, proizvođača GreenBlue Urban i to po prvi put u Hrvatskoj čime se ostvario doprinos održivom razvoju urbane zelene infrastrukture. GreenBlue Urban RootSpace sustav se sastoji se od nosivih ćelija izrađenih od 100 % recikliranog materijala, s preko 95 % otvorenog praznog prostora za maksimalni volumen ukorjenjivanja stabla čime se stvaraju optimalni uvjeti za biologiju tla kako bi se korijen maksimizirao te time pospješio rast i zdravlje drveća. Implementacija ovog sustava uvelike smanjuje vjetroizvale stabala koje su na ovoj lokaciji vrlo česte. Podzemni sustav upravljanja rasta korijenja omogućuje dodatno podzemno sidrenje stabala i navodnjavanje te omogućuje da stablo kada dosegne maksimalne dimenzije ne počne naglo propadati zbog popločenog okoliša – stoji u obrazloženju kandidature.

Podsjetimo, međunarodnu nagradu Cemex, 2009. godine dobio je i dubrovački arhitekt Krunoslav Ivanišin za projekt javne garaže koja je zajedno s školskom dvoranom proglašena najboljom građevinom u Hrvatskoj u kategoriji infrastrukturnih građevina. Inače, hrvatski projekti natječu se za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX još od 2006., a ove godine konkuriramo u tri glavne kategorije, ali i za dvije posebne nagrade. Već nekoliko godina Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život", čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realiziranih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

29. lipanj 2024 14:57