StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČeka se nedjelja

Australski mediji tvrde: Male su šanse da se Đokoviću uvaži žalba, sudovi obično ne idu protiv odluke ministra u ovakvim slučajevima

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 16:44

Australski ministar imigracija, Alex Hawke, danas je poništio vizu Novaku Đokoviću, a srpski tenisač se na tu odluku žalio. Đokovića sada čeka sastanak s imigracijiskim vlastima Australije, koji je rasporedu večeras u 22 sata po našem vremenu, nakon čega će biti smješten u pritvor do konačne odluke. Ona bi trebala stići u nedjelju ujutro (po našem vremenu), a sudac Anthony Kelly odredio je da Đoković do tada ne smije biti deportiran, donosi Slobodna Dalmacija.

Prema pisanju australskog The Agea, Đokovićeve šanse da mu se uvaži žalba su vrlo male, jer je Hawkeova ingerencija vrlo visoka i australski sudovi vrlo rijetko poništavanju njegove odluke. Hawke se u obrazloženju pozvao na "nacionalni interes" prilikom otkazivanja vize Đokoviću, a The Age smatra da je taj argument jako teško pobiti.

Pojam "nacionalnog interesa" je vrlo širok i The Age tvrdi, pozivajući se na izvore iz pravnih krugova, da sudovi u praksi ne presuđuju u korist osoba kojima je viza ukinuta iz tog razloga.

image
AFP

Đokoviću je srpska vlada odavno izdala i diplomatsku putovnicu te se pojavila priča da bi prvi tenisač svijeta mogao zatražiti diplomatsku vizu i tako ući u Australiju, ali s obzirom na to da najbolji tenisač svijeta nije registrirani diplomat, Srbija bi morala pokrenuti kompliciran proces koji sigurno ne bi bio završen do ponedjeljka, kada je na rasporedu prvo kolo Australian Opena.

Ako ga Australija zaista deportira, to bi automatski značilo trogodišnju zabranu ulaska u tu zemlju za Đokovića, iako uvijek postoji pomalo ironična mogućnost da mu tamošnje vlasti odobre ulazak i prije isteka tog roka ako na vrijeme zatraži vizu i ako ministarstvo imigracije zaključi da je to u "nacionalnom interesu" Australije.

Australian Open ima golemi komercijalni značaj za državu Victoriju te bi njegov dolazak na turnir mogao proći pod "nacionalni interes", zbog čega The Age vjeruje da bi, ako pandemija popusti, Đokoviću mogao biti dopušten ulazak u Australiju prije isteka roka od tri godine u tom slučaju.

19. travanj 2024 12:17