StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUpotrijebiti do i(li) Najbolje upotrijebiti do

Bacamo gomile hrane jer nismo dovoljno informirani, no je li ukidanje roka trajanja pojedinih namirnica rješenje?

Piše Gabrijela Bijelić
8. studenog 2023. - 07:31

Ukidanjem roka trajanja namirnica do manje odbačene hrane? Zvuči pomalo nestvarno, ali u Njemačkoj ne misle tako. Čaj, riža i med prve su tri namirnice kojima će brisati rok trajanja jer se procjenjuje kako su i nakon toga ispravne za konzumaciju.

Europarlamentarka Biljana Borzan koja se sustavno bavi zaštitom potrošača za Dubrovački potvrđuje da je bacanje hrane rastući problem, prosječni stanovnik EU godišnje baci više od 130 kilograma hrane, dok je u Hrvatskoj ta brojka kudikamo bolja i iznosi 71 kilograma.

image

Europarlamentarka Biljana Borzan

- Unatoč odluci da se sustav označavanja hrane promijeni do kraja 2022. godine, to se nažalost još nije dogodilo. Razmatra se nekoliko opcija, od toga da se istovremeno stave obje oznake pa da “upotrijebiti do” građanima kaže do kad je hrana sigurna za jelo, a “najbolje upotrijebiti do” do kad zadržava optimalnu kvalitetu, pa do ideje da se potpuno ukine “najbolje upotrijebiti do” i da ostane samo rok do kad je hrana sigurna za jelo. Sjeverne zemlje EU su sklone pojednostavniti sustav, dok se neke zemlje poput Italije protive ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane. Od iznimne je važnosti da se novi sustav donese što je prije moguće, jer ako se s njim za samo par postotaka smanji bacanje hrane u EU, radit će se o stotinama tisuća tona spašene hrane – ističe Borzan.

Najbolje upotrijebiti do...

Voditeljica Odjela za hranu Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr.sv. Ivana Ljevaković Musladin potvrđuje kako se baca previše hrane uglavnom zbog isteka roka trajanja, a jedan od razloga je nerazumijevanje navoda “najbolje upotrijebiti do...” na ambalaži.

image

dr. sc. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing. Voditeljica Odjela za hranu u Službi za zdravstvenu ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Privatni Arhiv/

- Zbog propusta u edukaciji i informiranju, potrošači pomisle da takva hrana više nije za konzumaciju, iako u većini slučajeva nije tako. Stoga razmatranje ukidanja roka trajanja za nekvarljivu hranu poput meda, čaja i riže ima ekonomsko opravdanje. Međutim, ukidanjem roka trajanja opravdano se postavlja pitanje kako će se to odraziti na kvalitetu hrane koja se ipak neminovno smanjuje s vremenom. Jedan od načina rješavanja tog problema jest navođenje datuma proizvodnje kako bi potrošač imao potpunu informaciju o starosti hrane - smatra dr. Ljevaković Musladin i objašnjava kako je nekvarljiva hrana poput soli, šećera, riže, meda, čajeva, brašna, octa i ulja trajna jer nije pogodna za razvoj opasnih mikroorganizama niti mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje.

image

Sanja Šanje, ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije

Cropix/Cropix

Posrednici u doniranju hrane

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje kaže kako imaju sklopljene ugovore o donaciji hrane s tvrtkama Metro, Tommy, Kaufland i Dukat, koji doniraju namirnice s etiketom ‘najbolje upotrijebiti do’.

- Ta oznaka potvrđuje kako artikli vrijede i nakon isteka datuma. Datum nije pokazatelj sigurnosti hrane, to je tzv. “datum kvalitete” koji pokazuje datum do kojega hrana zadržava kvalitativna svojstva ako je ispravno skladištena. Najčešće se doniraju mliječni proizvodi, mesne prerađevine, voće i povrće. Otkupna stanica Jasenska iz Opuzena donira nam svježe voće i povrće. Donacije dijelimo svaki dan našim korisnicima, a od 15. u mjesecu dijelimo im i pakete s trajnim namirnicama. Broj korisnika Caritasovih usluga većinom je ljeti u padu jer dosta njih ima sezonske poslove, a zimi se povećava. Dnevno uz redovite korisnike brinemo i za više od 200 Ukrajinaca – izjavila je Šanje i dodala kako Caritas Ministarstvu poljoprivrede dvaput godišnje podnosi izvješće o količini donirane i podijeljene hrane. Posrednik u doniranju hrane je i Crveni križ u Pločama pri kojem djeluje Socijalna samoposluga “Košarica ljubavi”.

- Dok god je nekvarljiva hrana ispravno čuvana, prvenstveno zaštićena od vlage, može biti neograničeno trajna. Ocat na primjer kao vrlo kisela hrana može biti i stariji od 10 godina, a da je siguran za konzumaciju, ukoliko je ispravno čuvan na tamnom i hladnom mjestu. Hrana u konzervi može trajati i više od 50 godina ako su konzerviranje i sterilizacija provedeni ispravno, a ambalaža nije oštećena kroz udubljenja ili popuštanja šavova konzerve - tvrdi sugovornica i pojašnjava razliku između termina ‘rok trajanja hrane’ i oznake ‘najbolje upotrijebiti do’:

- Rok trajanja je vremensko razdoblje tijekom kojeg hrana zadržava sigurnost za upotrebu i/ili kvalitetu u uvjetima pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe.

On otpočinje s trenutkom njene proizvodnje i/ili pakiranja. Kao osnovna informacija o hrani, omogućava potrošaču siguran izbor hrane prikladne za konzumaciju unutar cjelokupnog roka trajanja. Oznaka na hrani “UPOTRIJEBITI DO” je zakonski obavezan podatak na hrani koji se odnosi na DATUM MINIMALNE TRAJNOSTI. Rok trajanja hrane se navodi na dva načina, ovisno o vrsti i kvarljivosti hrane. Navodi se “NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO….” ili “UPOTRIJEBITI DO….” datum. “NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO…” navod je povezan s kvalitetom hrane i predstavlja razdoblje u kojem se može očekivati da se hrana neće pokvariti, te da će zadržati optimalni izgled, miris i okus. Nakon isteka toga datuma mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji hrane, ali će ona i dalje određeno vrijeme biti sigurna za konzumaciju, pod uvjetom da se čuvala prema uputama na ambalaži koja nije oštećena. Hrana SE SMIJE prodavati i distribuirati nakon isteka datuma minimalne trajnosti, “Najbolje upotrijebiti do…”, uz uvjet da je sigurna, a za što je odgovoran subjekt u poslovanju s hranom koji stavlja na tržište hranu izvan roka trajanja. U takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o hrani s istekom roka trajanja – tumači dr. Ljevaković Musladin.

image

Koje namirnice će završiti u otpadu?

/Shutterstock

Ništa nakon ponoći

- Potrošači sami moraju odlučiti hoće li konzumirati tu hranu na osnovu njenih osobina, izgleda, okusa, mirisa, konzistencije. Čokolada na primjer spada u ovu kategoriju te se nakon isteka roka “Najbolje upotrijebiti do…” može i dalje konzumirati dokle god promjene na njoj, ako do njih dođe, nisu neprikladne potrošaču. U tu istu kategoriju spadaju i keksi – naglašava sugovornica, a o oznaci “UPOTRIJEBITI DO…” kaže kako je povezana sa sigurnošću hrane koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva i vjerojatno je da će nakon kraćeg razdoblja predstavljati izravnu opasnost za zdravlje ljudi.

- Najčešće se to odnosi na pakirano svježe meso, ribu, svježu tjesteninu, ohlađene gotove obroke, kuhano rezano meso, svježe pripremljene paštete i salate, rezano voće, sendviče i sl. Hrana se NE SMIJE prodavati, distribuirati i konzumirati nakon isteka (ponoći) navedenog datuma.

Smatra se da je nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu. Potrošači međutim mogu produžiti rok trajanja brzo kvarljive hrane kuhanjem ili usporiti kvarenje zamrzavanjem. Ako je hrana u potpunosti smrznuta, do središta, prije isteka “Upotrijebiti do…” datuma, zaustavlja se istek tog roka i hrana se naknadno može odmrznuti i koristiti, zaključila je dr. Ljevaković Musladin.

image
/Shutterstock

Hoteli po FEFO principu

A kako hotelske kuće sudjeluju u zbrinjavanju viškova hrane? Iz Valamar rivijere kažu nam kako sudjeluju u pilot projektu “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste” u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva turizma i sporta.

- Valamarovi ugostiteljski objekti primjenjuju FEFO princip (First expired first out), što podrazumijeva da se namirnice slažu prema rokovima uporabe i redovito provjeravaju te se prvo koristi hrana kojoj ranije ističe rok. Iz tog razloga nam se vrlo rijetko dogodi da neku namirnicu ne bismo mogli iskoristiti unutar roka u samom ugostiteljskom objektu u kojem je zaprimljena. Ako se to i dogodi, ugostiteljski objekt distribuira takvu hranu u druge Valamarove objekte i tako je potrošimo unutar roka uporabe i preveniramo bacanje hrane - navodi glasnogovornica Nike Labaš.

13. lipanj 2024 10:59