StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTURISTIČKA SEZONA 2021.:

Britanski ministar upoznao gradonačelnika Frankovića s režimom reaktivacije turističkih putovanja s ovog tržišta

Piše dv
20. travnja 2021. - 13:09

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je službeni dopis ministra za zračni promet, pomorstvo i sigurnost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Roberta Courtsa, a nastavno na dopis koji je početkom travnja gradonačelnik uputio državnom tajniku za promet Grantu Shappsu na temu nastavka međunarodnih putovanja i tretiranja britanskih gostiju koji putuju u Dubrovnik, odnosno vraćaju se u domicil.

Robert Courts gradonačelniku Frankoviću zahvaljuje na iznesenim promišljanjima i konkretnim prijedlozima te na njegovoj kontinuiranoj suradnji na ovim važnim pitanjima za sektore prometa i turizma kao i za nacionalne ekonomije.

Ministar zračnog prometa između ostalog ističe kako je u Velikoj Britaniji u tijeku najambiciozniji plan cijepljenja u povijesti koji će tamošnjim vlastima pružiti jedinstvenu priliku postepenog i sigurnog popuštanja restrikcija koje su trenutno na snazi. Već početkom svibnja, navodi, britanska Vlada odlučit će o reaktivaciji turističkih putovanja od 17. svibnja.

-„Po ukidanju restrikcija za putovanja uvest ćemo sustav „semafora“ kojim ćemo države razvrstavati kao Crvene, Žute i Zelene. Takav sustav omogućit će nam mijenjanje restrikcija ovisno o riziku putovanja s određene lokacije, kao i fleksibilnost u odgovoru na promjene u stupnju rizika“, navodi britanski ministar u dopisu gradonačelniku.

Sukladno takvom režimu, britanski gosti koji dolaze iz „zelenih“ zemalja neće trebati u karantenu po povratku već samo PCR test i test drugog dana po dolasku, dok će obveza karantene vrijediti za dolaske iz crvenih i žutih država.

Odluka o međunarodnim putovanjima koju će britanska Vlada uskoro donijeti bit će podložna promjenama, navodi se u dopisu, a revidirat će se kroz niz parametara u lipnju, srpnju i listopadu uzimajući u obzir aktualne nacionalne i međunarodne podatke.

Izravna komunikacija i suradnja koju je ova gradska uprava otvorila i njeguje s britanskim vlastima još je jedan pokazatelj proaktivnog pristupa pitanjima turizma i industrije putovanja u izazovnim i složenim uvjetima pandemije. Napori koje Grad, Turistička zajednica grada Dubrovnika i partneri ulažu u turistički oporavak i promociju destinacije urodili su i ponovnim uspostavljanjem direktne zračne linije iz Sjedinjenih Američkih Država, drugog najzastupljenijeg tržišta u Dubrovniku.

19. travanj 2024 06:24