StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDR. NIKO VISKOVIĆ

Činjenice o korona virusu koje bi svatko trebao znati: Ako ste prehlađeni, nosite zaštitnu masku!

Piše Dubravka M. Ladašić
28. veljače 2020. - 14:20
Dubrovački obiteljski liječnik dr. Niko Visković dao je neke preporuke u vezi korona virusa, koji se pojavio i u Hrvatskoj.
- Korona virus vrlo je sličan drugim virusima koji se prenose kapljicama, to su virus prehlade i gripe. Ti se svi virusi prenose, šire se zrakom. Izlaze iz dišnog sustava jedne osobe i ulaze disanjem u svakog tko se nalazi u blizini, zadržava se u vlazi u zraku, u ustaljenom zraku može opstati do 48 sati, a kad se spusti na predmete, opstane duže, po nekima može na metalnim površinama biti čak do pet dana.
- Za svo medicinsko osoblje obavezne su jednokratne maske, naočale, rukavice, kute, klompe se moraju nabaviti i moraju se koristiti. Sa svim pacijentima rad treba biti telefonski, a dolasci najavljeni. Korištenje antiseptika je obavezno za čišćenje radnih površina. Prozore treba držati otvorenima i činiti propuh. Nužno je stalno provjetravati čekaonicu. Svi u čekaonici moraju se udaljiti jedan od drugog, moraju stajati pored prozora dok čekaju ulazak u ordinaciju.
- Potrebno je spriječiti dolazak svih koji su prehlađenih, neka stoje doma u izolaciji. Sa svima se može održavati telefonski kontakt. Anamneza, odnosno epidemiološko pitanje tko je koga zarazio je bitno. Svaki prehlađeni treba znati od koga je dobio prehladu – ističe dr. Visković.
- U ordinaciji bi valjalo imati miomirisne svijeće koje gore i stvaraju maglu koja će se spojiti s kapljicama u zraku. Dobro je imati i koristiti ovlaživače zraka, koristiti mješavinu alkohola, eteričnog ulja i Pliva-septa kao sprej raspršivač da se u zrak ubaci antiseptik, alkohol i eterično ulje. Obavezno je redovno pranje ruka, a dobro je ne dodirivati nos, usta i oči – naglašava dubrovački liječnik.
- Kažu nam da je kod korone virusa priljepljivost (prenosivost) čak desetak puta veća od prenosivosti virusa gripe. Ako k nama dođe pacijent, smrče, briše nos koji mu curi, nema temperaturu, ali osjeća trnce, jezu ili tjelesnu nelagodu, on je od nekog dobio prehladu, odnosno virozu. Ovdje ne znamo je li to virus prehlade, gripe ili korone. Proces traje dva, tri dana.
- Svatko tko ima ove simptome mora se udaljiti i izaći na otvoren prostor izvan ordinacije i, ako je ordinacija u prizemlju, doći pred prozor ordinacije. Pacijent koji je prehlađen mora nositi zaštitnu masku odnosno tekstilnu prepreku uvijek kada je pored druge osobe i kada je izvan kuće. Tekstilnu masku moguće je napraviti. Trebalo bi biti pravilo da svaka prehlađena osoba od druge bude udaljena najmanje dva metra, kako i drugi ne bi dobili prehladu.
- Prehlađeni ne bi smjeli bezbrižno ići među zdrave na koncerte, skupove i u zatvorene kafiće. Prehlađena osoba bi se trebala izolirati barem 48 sati da spriječi raznošenje virusa na druge. Onaj tko kašlje, a udaljen je manje od 2 metra od vas, sigurno će vas zaraziti. Tko kiše, a manje je od 3 metra od vas, također će vas vjerojatno zaraziti.
- Virus ostaje u zatvorenom prostoru koji se ne provjetrava čak do 48 sati, a na predmetima i do 5 dana. U prostoriji koja se provjetrava, virus se zadržava kraće vrijeme, ali sigurno se tu nalazi od 15 do 30 minuta nakon što zaraženi napusti prostoriju u kojoj je bio kratko vrijeme.

Vrste oboljelih od korona virusa
- Tri su vrste oboljelih, tri kategorije po kojima možemo podijeliti bolesne koji su zaraženi od korona virusa. Prva kategorija je blago obolijevanje mlade osobe koja nema nikakva znaka da je oboljela. Te osobe uglavnom se razbole kroz oči. To su uglavnom blage viroze kod kojih nema bolova mišića, nema temperature, ne curi nos, nema kašlja, jedino ih malo peku oči, nos kao da su dobili alergiju. Virus ulazi u zdravu osobu kroz spojnice oka i zadržava se u suznim kanalima. S vremenom te osobe kihanjem raznose virus na druge i u prostore gdje borave. Oni se ne razbole, osim ako im naglo opadne imunitet, ako su premoreni, stresni, ne spavaju dovoljno. Od tisuću, desetak može ići u drugu kategoriju dok ostalih 990 dugo mogu biti kliconoše.
- Srednje teška virusna bolest se javlja kada virus prodre kroz nos, ulazi i napada stanice sluzokože nosa, bolesnik može biti s temperaturom, kiše i raznosi virus na okolinu. Pacijent poslije nekoliko dana postane slomljen i osjeća se kao da ima gripu. Tu se ne radi o influenci, već o korona virus gripi. Tim se osobama stanje može ili poboljšati nakon 5-6 dana kada oni prizdrave, neki mogu dobiti neku bakterijsku upalu pa ih treba liječiti od iste. Njihovo zdravlje može ići u dva smjera, većina ih ozdravi kao da su imali gripu. To se događa svima koji nisu nositelji teških kroničnih bolesti. Drugi smjer je da bolesnici od 'gripe' nastave ići na gore i postanu teško bolesni.
- Osobe slabijeg imuniteta, stresni, stari (iznad 75), slabo regulirani kroničari, (šećeraši, tlakaši, skoro operirani, osobe koje su preboljele teške bolesti), mladi koji su tjelesni invalidi (osobe koje su na respiratoru, oni koji imaju genske bolesti ili imaju neko akutno zarazno oboljenje). Pušači, oni koji piju, ili osobe s COPB su najviše ugroženi. Osobe u bolnicama, staračkim domovima, svi u hospiciju, ležeći ili iscrpljeni spadaju u treću najgoru skupinu u kojoj će se dogoditi najviše smrti. Kod njih je moguć oporavak i dogodit će se uz dugo liječenje za 50 do 85 posto, odnosno od 1000 će ih se s vremenom oporaviti do 850. Neki će se oporaviti od virusa, ali zbog komplikacija i drugih bolesti će umrijeti. Očekuje se da će ih polovica umrijeti od neke druge bolesti od koje sada boluju.
Dr. Niko Visković naglašava i da nisu svi lijekovi dobri kod ovakvih zaraza.
- Acidi salicilici nisu dobri kod kapljičnu virusnih zaraza. Lijek je vrlo uspješan u snižavanju tjelesne temperature. Lijek, na žalost, ima i druga, kod viroznih osoba jako nepoželjna svojstva. Oni imaju i svojstvo da smanjuju broj trombocita, iznos smanjenja ovisi od dozi lijeka. Neracionalno korištenje lijeka može broj trombocita smanjiti do dna izazivajući brojna krvarenja. Mnogi zanemare upozorenja te uzimaju lijek bez razmišljanja, uzimaju te i takve tabletu za svako povišenje tjelesne temperature. Dnevna preporučena doza se vrlo često drastično prekorači, tako da dolazi do drastičnog pada trombocita s posljedicom da se iritiranim izazvanim kašljanjem može izazvati krvarenje u mjesto trenja, a to su uglavnom pluća.
- Proizvođač to samovoljno prekoračenje ne preporučava, ne dopušta, a farmaceut kada prodaje lijek nedovoljno naglašava njegovu lošu stranu, pa pacijent bez razmišljanja izvrstan lijek prekomjernom upotrebom pretvori u otrov. Pad broja trombocita izaziva krvarenje u plućima jer proces kašljanja izaziva stres i kidanje kapilara pa dolazi do prestanka rada pluća.
- Uz sve to, salicilijati kod virusa nepotrebno snižavaju temperaturu tijela pa su zato štetni jer koče proizvodnju trombocita. Kako tijelo bez povišene temperature ne pokreću obrambena bijela tjelesa, dolazi do toga da se i proizvodnja bijelih krvnih tjelešca smanjuje. Dakle, i proizvodnja leukocita je usporena jer bez temperature nema obrambenih postupaka – ističe liječnik.

Prevencija
Što se tiče prevencije, dr. Niko Visković naglašava da osobni imunitet ovisi od zdravlja našeg stomka, želuca i od toga koristimo li ili ne koristimo anti acide koji smanjuju kiselinu u želucu. Tko nema kiselinu u želucu, prije se razboli.
- Stanje imuniteta se vidi odmah kada se pogleda na jezik, jer ružičast jezik pokazuje da je želudac zdrav, a ako na jeziku imamo bijele naslage, tada nam je imunitet onoliko slab koliko je jezik bijel. Bjelilji jezik - niži imunitet. Zato treba jesti polako, žvakati dobro i paziti na toplinu i hladnoću jela. Ne treba miješati svakojaka jela međusobno, nego piti toplo jer su ustvrdili da korona virus uništava svjetlost, toplina, ultraljubičaste zrake. Treba piti polako desetak minuta poslije jela što topliju tekućinu, čaj, vodu, juhu. I nikad, baš nikad, ne piti hladnu vodu iz hladnjaka.
- Cijepiti se možemo samo s provjerenim, specifično za korona virus stvorenim cjepivom, kojega za sada nema ni u mašti. Svako drugo cjepivo je nekorisno.
- Potrebno je stjecati imunitet iz hrane, jer određena hrana daje zaštitu stanicama sluzokože koje se tada teško provaljuju. To je aronija, sok Morinde Citrofolije (Noni), to je rogač, maginje, kora naranče, sok i plod grejpa, sok ili plod ananasa češanj, luk, čvarci, špek i dosta drugog. Trebamo prihvatiti da svaka mala zaraza donosi opću otpornost. Ne treba se bojati, jer strah izaziva pad imuniteta. Treba dopustiti bolesnom da ima povišenu tjelesnu temperaturu jer se tada ubrzano i u velikim brojevima umnožavaju T i B limfociti. Antibiotike i antipiretike ne trebaju se koristiti jer usporavaju prirodnu obranu tijela – zaključio je dr. Visković.
28. rujan 2024 08:59