StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPISMO BIDENU

Članovi američkog Kongresa traže sankcije, Vučića optužuju za korupciju i pritisak na medije

Piše dv
6. studenog 2021. - 17:55

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsjednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabiliziraju  Zapadni Balkan i optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za produbljenje korupcije i vršenje pritiska na medije, donose Vijesti.me

Oni su u pismu Bidenu naveli kako su  zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i utjecaj koje bi takvo stanje moglo imati na Zapadni Balkan i Europi:

- Kao što ste rekli tijekom posjete Beogradu u kolovozu 2016. godine, 'u interesu je  Sjedinjenih Država  da narod Srbije raste i prosperira'. Stoga, željeli bismo ohrabriti vašu  administraciju da angažira predsjednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu medija, dvije oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU, navodi se u dokumentu u koji su   "Vijesti" imale uvid.

Kongresmeni su pozvali Bidena da razmotri  gdje je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava.

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrijednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za vanjsku politiku Washingtona  i za suprotstavljanje  autoritarizmu širom svijeta.

-Kao što ste izjavili na kraju Vaše posjete Beogradu 2016, 'nacije su jače kada se čuje glas mnogih'. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu točku. Kako primjećuju Reporteri bez granica: 'Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.' Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom", navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raja Krishnamoorthi, Ritchie Torres, David N. Cicilline, Jan Schakowsky, James P. McGovern) i Mike Quigley.

Istaknuli su kako bi Bidenova administracija trala nastaviti angažirati Vladu Srbije u iskorjenjivanju korupcije. 

-Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokracije. Naše politike i temeljni zahtjevi doveli su do povećanja privrednog rasta i povjerenja u američku ekonomiju. Nažalost, po građane Srbije, izvješća su pokazala da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korištenje  krize izazvane Covidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na državnoj televiziji rekao da je, dok je cijeli svijet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja 'polulegalno'," podsjeća se u dokumentu.

Članovi Kongresa su poručili kako vjeruju da bi američka administracija trebala poduzeti mjere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. 

Svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obavještajnog ili vanjskopolitičkog odbora najvećeg americkog zakonodavanog tijela. Njihovo obraćnje predsjedniku Bidenu  dolazi uoči posjete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabriela Eskobara. On je juče u razgovoru za  za RSE vrlo direktno za potkopavanje Daytonskog sporazuma optužio predsjednika Republike Srpske.

-Ono što Milorad Dodik sada radi, je jako štetno i veoma destabilizira region' naglasio je Eskobar. On je indirektno najavio nove sankcije preme rukovodstvu RS za koje je rekao „da su na stolu“ i zaključio da je glavni razlog za ponašanje Dodika korupcija.

-Ono što Milorad Dodik radi je da pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu to onemoguće. 

Nakon BIH specijalni izaslanik predsjednika Bidena nastavlja posjetu regionu u okviru koje ce 9. i 10. studenog boraviti u Crnoj Gori, donose Vijesti.me

02. svibanj 2024 00:08