StoryEditor
Hrvatska i svijetPOPIS STANOVNIŠTVA

Do 15 sati 18.727 građana odradilo samopopisivanje preko interneta, padao server zbog navale

Piše Jutarnji list
13. rujna 2021. - 17:47
Boris Kovacev/Cropix

U ponedjeljak je do 15 sati 18.727 građana zatvorilo popisnice putem sustava e-građani i samo se upisalo, rekli su u Državnom zavodu za statistiku, piše Jutarnji

Riječ je o broju zatvorenih popisnica, ali ne i o broju samopopisanih osoba s obzirom da jedna osoba može popisati više članova kućanstva. Stoga je broj popisanih građana gotovo sigurno veći. Osim toga, u ponedjeljak je u 13 sati oko 10.000 naloga za samopopisivanje bilo otvoreno te je konačni broj građana koji su se sami upisali na popis na kraju dana bio puno veći.

U ponedjeljak smo dobili i informacije o otežanom ulasku na stranice s upitnikom za samostalno popisivanje. Građani bi se uredno registrirali putem sustava e-građani, ali nakon što bi kliknuli na ikonu "Kreni na popisnicu", na ekranu bi im se pojavila poruka: "Sustav je trenutačno nedostupan. Provjerite jeste li prijavljeni s više korisničkih računa ili pokušajte ponovno poslije".

Spora registracija

Kad smo se osobno pokušali upisati, nakon ulaska na popisnicu otvorio nam se samo bijeli ekran bez ikakve poruke i nismo bili u mogućnosti ispuniti upitnik.

Iako u DZS-u tvrde da nije bilo rušenja sustava, prema svemu sudeći u ponedjeljak su postojali problemi sa serverima koji nisu mogli prihvatiti prevelik broj zahtjeva istodobno. Čitatelji su nam također javljali da imaju problema s popunjavanjem upitnika jer im sustav sporo registrira upisane podatke.

Podsjećamo da samo jedna osoba iz kućanstva u sustavu e-građani popisuje stan, kućanstvo i sve osobe u stanu. Osoba iz kućanstva koja popisivanju pristupi uz pomoć svoje vjerodajnice postaje referentna osoba te je dužna popisati sve članove kućanstva. Ako se odbijete popisati, kazna je od 2.000 do 5.000 kuna.

U sustavu e-građani u ovom trenutku registrirano je oko 1,4 milijuna građana i oni imaju mogućnost sami se popisati do 26. rujna. Svi oni koji to učine na završetku samopopisivanja, dobit će jedinstvenu šifru koju će predati terenskim popisivačima. Oni će na teren izaći 27. rujna i popisivati kućanstva do 17. listopada.

Nakon završetka roka za samopopisivanje oko 8000 terenskih popisivača širom Hrvatske počet će popisivati kućanstva. Građani popisivača ne moraju pustiti u svoj stan, nego se popisivanje može obaviti i izvan njega. Također, popisivač od građana ne smije tražiti uvid u osobne dokumente.

Okvirni rezultati

Nakon što 17. rujna završi terensko popisivanje, počinje kontrola podataka. Prema najavama iz Državnog zavoda za statistiku, prvi okvirni rezultati trebali bi biti poznati krajem ove godine. Tada bismo mogli doznati i koliko je pao broj stanovnika u Hrvatskoj od posljednjeg popisa 2011. godine. Tada je popisano 4.284.889 stanovnika. Zbog migracija i iseljavanja stanovništva posljednjih godina taj broj je sigurno pao.

Prošle godine DZS je iznio procjenu da u Hrvatskoj živi 4,036.000 stanovnika, a pojedini demografi tvrde da je taj broj već pao na oko 3,8 milijuna, piše Jutarnji

item - id = 1126984
related id = 0 -> 1134796
related id = 1 -> 1130636
26. listopad 2021 00:35