Bakterija salmonele otkrivena je u najvećoj tvornici čokolade na svijetu, kojom upravlja švicarski div Barry Callebaut u belgijskom gradu Wieze, izvijestili su iz tvrtke.
Glasnogovornik tvrtke izjavio je za AFP da je zaustavljena proizvodnja u tvornici koja proizvodi tekuću čokoladu namijenjenu veleprodaji za 73 klijenta koji proizvode razne slastice, prenosi Jutarnji list.
- Otkako je testiranjem otkrivena bakterija, blokirana je proizvodnja, rekao je glasnogovornik Korneel Warlop.
Proizvodnja čokolade u Wiezeu je obustavljena do daljnjega. Tvrtka Barry Callebaut kontaktirat će sve klijente koji su možda dobili zaraženi proizvod, navodi se u priopćenu.
Većina proizvoda koji sadrže bakteriju salmonele nisu izašli iz tvornice.
Tvrtka je kontaktirala sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju u prodaju proizvode koje su napravili s čokoladom iz Wiezea od 25. lipnja. Izvor kontaminacije je u lecitinu, koji se koristi kao emulgator u proizvodnji čokolade.
Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA je dobila obavijest o pronalasku salmonele, te je otvorena istraga o slučaju.
Tvornica Wieze ne proizvodi čokoladu za izravnu prodaju potrošačima i tvrtka kaže da nema razloga za zabrinutost da je zaražena roba koju su proizveli partneri tvrtke već dospjela na police dućana.
Sličan slučaj dogodio se prije nekoliko tjedana kada je u čokoladi iz tvornice Ferrero u Arlonu, koja proizvodi Kinder čokoladice, pronađena salmonela.
Švicarska grupacija Barry Callebaut opskrbljuje kakaom i čokoladom mnoge tvrtke u prehrambenoj industriji poput poznatih brendova kao što su Hershey, Mondelez, Nestle i Unilever, piše Jutarnji list.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....