StoryEditorOCM

Dobra vijest za organizatore ljetnih koncerata: Država će plaćati testove posjetiteljima!

Piše slobodna dalmacija
23. srpnja 2021. - 08:39

Da je organizacija koncerata ovoga ljeta postao iznimno stresan posao, moglo se zaključiti nakon jučerašnjeg medijskog istupa Sinjana iz udruge koja po 18. put osmišljava festival alternativne kulture SARS, budući da su najavili otkazivanje svih programa, piše Slobodna Dalmacija.

Epidemiološki uvjeti koje trebaju osigurati u publici nagnali su ih da radije otkažu sve nego preuzmu odgovornost za širenje zaraze, no čini se kako stvari neće biti tako drastične. Prije svega, Hladno pivo na svojim službenim stranicama još uvijek drži najavu da 24. srpnja svira u Sinju, a novosti koje su aktualne od ponedjeljka umnogome će pomoći da se prebrodi novostvorena kriza u produkciji scenskih nastupa.

Naime, da ne bi došlo do otkazivanja koncerata, država je preuzela trošak brzih antigenskih testova za publiku, tako da neće pasti na leđa ni organizatorima ni posjetiteljima koncerata. Sporazum između Ministarstva kulture i medija i Hrvatske glazbene unije potpisan je 16. srpnja i za ovu namjenu se planira pet milijuna kuna, odnosno 50 kuna po svakom testu. Organizatori koncerata koji su ih ugovorili prije 1. srpnja prijavljuju se HGU-u radi sufinanciranja za testove, a rok za prijavu se zatvara s posljednjim danom srpnja. Također, ova mjera se odnosi samo na koncerte koji su planirani do konca kolovoza.

Do kraja kolovoza

Problemi su nastali zbog toga što su za neke ranije predviđene koncerte prodavane ulaznice u vrijeme kada na snazi nije bio uvjet o posjedovanju QR koda, dokaza o cijepljenju ili negativnom PCR testu za ulazak u gledalište. S obzirom na cijenu PCR testa, ispadalo je da necijepljeni ne mogu na koncerte, odnosno odustajali su od njih.

Stoga je financijska potpora iz proračuna za glazbenike i industriju oko scene više nego dobrodošla da bi se ljetni koncerti nastavili održavati.

– Prijave su tek krenule i ovaj tren ne mogu kazati koliko ih se prijavilo za sufinanciranje – kaže predsjednik HGU-a Nikša Bratoš.

– Epidemiološka pravila su se promijenila i za nastali nered nisu krivi ni organizatori ni publika, no uočeno je da prijašnja pravila nisu provediva. Glazbenici i producenti su se složili da je ovo rješenje kako ne bi bilo gubitaka za one koji su već uložili novac u marketing i drugo, a dobra je stvar da je sve dogovoreno na razini države. Jer imali smo slučajeva da su pojedini lokalni stožeri, radi predostrožnosti, zabranjivali i što možda nije trebalo. Ovako su svi sigurni na manifestacijama koje se održavaju pod kontroliranim uvjetima i uz ograničeni broj publike. Na nekim događanjima, poput ribarskih večeri, to na primjer nije moguće – kaže Bratoš, koji naglašava da je cijepljenje jedini izlaz iz epidemije, piše Slobodna Dalmacija.

– Mi se nikada ne bismo riješili ni boginja da se nekad nije slušalo ljude od struke, profesore, znanstvenike i doktore. Oni su jedini bili pozvani govoriti, no danas u medijima može govoriti svatko. Samo uz cijepljenje, PCR i brze testove možemo svi biti sigurni na koncertnim događanjima i nema problema. Ako se netko ne želi cijepiti, ni testirati, onda ne može ni na koncert. Pri čemu izvođači ne dijele publiku na jedne i druge, oni se sami odlučuju. Takva su pravila i treba ih poštovati. Ima ljudi koji ne žele ništa dati drugima, a žele sve dobiti, no što to znači? Ako smo nudisti, nije nam dopušteno ući u samoposlugu gol. Tako je i ulaznica za koncert jedan oblik pristanka na poštovanje pravila – smatra predsjednik HGU-a.

U Solinu - odvojeni

Organizator Solinskog kulturnog ljeta mo. Tonći Ćićerić je na novoobnovljenoj Gradini organizirao raspored u publici odvojivši posjetitelje s potvrdama o cijepljenju od gledatelja koji su ulazili uz ostavljanje podataka, mjerenje temperature i održavanje distance. Na koncertu etno benda Kries također su bile stolice za sjedenje, iako je ta vrsta koncerta od onih koji zovu na ples. Učinio je, kaže, sve što je trebalo, a planira dodatno još pojačati sigurnosne ograde i broj redara jer brine ga puno nepoznanica u sljedećem vremenu koje se otvaraju zbog toga što nam je u županiji situacija "narančasta".

– Sve se komplicira, ne znam hoćemo li uspjeti doći do kraja festivala. I najmanje "stezanje" mjera će se odraziti na nas, sve je to kao po zakonu spojenih posuda. Ovo što je HGU uspio ispregovarati svakako olakšava stvar. Prijavili smo se za sufinanciranje i dobili smo informaciju da će novac biti isplaćen. Ako ovako ostane, bit će sve O.K., a najgore bi bilo ako sve stane i zatvore sve događaje – veli Ćićerić.

16. travanj 2024 11:28