StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI PREOKRET

Europa se nije dala ucijeniti, Kremlj se povukao. Ruski plin ipak za eure!

Piše dv
3. travnja 2022. - 20:29

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas na televizijskom kanalu Rusija 1 kako su ruske vlasti odlučile konvertirati plaćanje plina 'neprijateljskim zemljama' u rublje kako bi osigurale trgovinu, prenosi agencija RIA novosti.

Novinar je sugerirao da je ova odluka donesena kako Rusija ne bi bila uskraćena za dolare i eure dobivene za plin, a Peskov se s time složio. "Najveći teret sankcija u povijesti sada pada na Rusku Federaciju. A osim toga, kao što znate, zaplijenjene su naše devizne rezerve, koje su bile u drugim zemljama", rekao je.

Prema Peskovu, sve više zemalja sumnja u pouzdanost dolara i eura kao 'pričuvnih' svjetskih valuta, pa je predsjednik Vladimir Putin, kako kaže, iznio ideju o potrebi da se zemlja zaštiti od rizika kada je trgovina u pitanju.

Peskov je naglasio da će kupci plina koji su plaćali u eurima to činiti i dalje jer, kako kaže, Rusija ne želi komplicirati život svojim kupcima i želi zadržati reputaciju pouzdanog dobavljača. Konačno plaćanje će i dalje ići prema prodavatelju, Gazpromu, u rubljama, odnosno kupnjom ruskih rubalja za te eure. Ovo je, kaže, još uvijek 'prototip' sustava plaćanja.

05. srpanj 2024 22:14