StoryEditor
Hrvatska i svijetMOŽE LI I HRVATSKA?

Francuzi će blokirati poskupljenja plina i struje! Hoće li njihov put pratiti i ostatak Europe?

Piše jutarnji list
1. listopada 2021. - 18:58

Francuska vlada blokirat će poskupljenja plina i električne energije, kako bi ublažila troškove svojih građana, donosi Jutarnji.

U televizijskom obraćanju u četvrtak navečer, premijer Jean Castex, najavio je da će, nakon već planiranog povećanja cijena plina za 12,6 posto u petak, vlada blokirati svako daljnje povećanje cijena i tako sve do travnja.

Castex je također najavio da će vlada ograničiti poskupljenja električne energije koja bi se trebala dogoditi u veljači, i to smanjenjem poreza na električnu energiju.

"Postavit ćemo ono što bih ja nazvao" cjenovni štit "za plin i električnu energiju. Zaštitit ćemo se od ovih poskupljenja", rekao je Castex na televizijskom kanalu TF1.

Budući da su predsjednički izbori zakazani za travanj, vlada je itekako svjesna rizika rasta cijena plina i električne energije. Pod svaku cijenu žele izbjeći situaciju iz 2018. kada se potaknut skokom cijena energije i vladinim prijedlogom za povećanje poreza na gorivo u borbi protiv klimatskih promjena, pojavio protestni pokret "žutih prsluka".

Francuska energetska politika postajala je ključno područje političke rasprave među kandidatima na predsjedničkim izborima, a vlada već je najavila izuzetnu subvenciju za energiju u iznosu od 100 eura za 5,8 milijuna najsiromašnijih kućanstava u zemlji, što ukupno iznosi 580 milijuna eura. Castex je izjavio i da će, ako mjere za zamrzavanje cijena energije ne budu dovoljno za ublažavanje pritiska na kućanstva, vlada razmotriti povećanje ove uplate.

Europski parlament je oduvijek snažno podupirao zajedničku energetsku politiku koja se bavi pitanjima dekarbonizacije, konkurentnosti, sigurnosti i održivosti. Više puta pozvao je na usklađenost, odlučnost, suradnju i solidarnost među državama članicama pri suočavanju s aktualnim i budućim izazovima na unutarnjem tržištu te na snažan politički angažman svih država članica i jaku inicijativu Komisije kad je riječ o napretku u ostvarenju ciljeva za 2030. i 2050, donosi Jutarnji.

item - id = 1131652
related id = 0 -> 1146143
related id = 1 -> 1146132
29. studeni 2021 22:25