StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPO RAZNIM KRITERIJIMA

Gdje je najbolje provesti umirovljeničke dane? Njemački Focus objavio je listu najboljih mjesta, na ljestvici se našao jedan hrvatski grad, ali i grad u neposrednom susjedstvu Dubrovnika

Piše Dv
4. siječnja 2022. - 15:01

Njemački magazin Focus objavio je listu od 10 najboljih gradova za provesti mirovinu. U utrci je bilo 575 gradova, a navodi se u tekstu kako sve više njemačkih umirovljenika svoje umirovljeničke dane odlučuje provesti izvan matice zemlje. Tako je, prema najnovijim podacima, Njemačku napustilo njih 248 tisuća dok ih je 2015. bilo 229 tisuća, a početkom 2000. 152 tisuće.

Kako bi izradili ljestvicu, autori teksta su u obzir uzeli sljedeće čimbenike: kolika je prosječna najamnina u određenom gradu i koliki troškovi života u usporedbi s Berlinom, kakva je, po mišljenju stranaca koji žive u tom gradu, zdravstvena zaštita, sigurnosna situacija, koliko dobra je klima, koliko se brzo s automobilom ili javnim prijevozom bez stresa možete 'prebaciti' kroz grad, kakva je situacija sa zagađenjem okoliša. Svaki grad je u svim kategorijama mogao osvojiti 100 bodova, a autori istraživanja iz konkurencije su izbacili sve gradove koji u jednoj kategoriji nisu uspjeli skupiti najmanje 25 bodova.

image
Trebinje
Duje Klaric/Cropix

Na desetom mjestu našao se Osijek s osvojenih 76 bodova. I lani je Osijek bio na desetom mjestu ljestvice. U tekstu se navode zemljopisne osobitosti Osijeka, a navedeno je kako se u 'ovo slikovito mjesto' iz Frankfurta može doći letom u trajanju od 1,5 sata.

- Osijek u kategoriji Promet pripada među najboljih deset u svijetu i po stopi kriminala i zagađenju okoliša dostiže izvrsne rezultate. Jedino po pitanju zdravstvenog sustava ostaje mjesta za poboljšanja. Troškovi života zato su za trećinu manji nego u Berlinu, kod stanarine ćete uštedjeti čak 75 posto, objašnjava se u tekstu.

Među deset najboljih mjesta za “zlatno doba” svrstani su Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Chingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliki Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumunjskoj, a na prvom mjestu našlo se susjedno Trebinje.

Trebinje je po ocjeni Focusa osvojilo 81,9 bodova od ukupno 100, čime je ove godine s vrha skinulo prošlogodišnjeg pobjednika, gruzijski grad Batumi.

image
Osijek
 
Vlado Kos/Cropix

Najviše bodova odnosilo se na stanarine, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka zemlja se na listi pojavljuje samo jednom sa svojim najboljim gradom. Ove godine Trebinje je napredovalo za 1,1 bod.

Njemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem dijelu Bosne i Hercegovine i blizu mora, te da je najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi.

Focus ističe da je grad povijesno zanimljiv s katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koje ilustriraju različitosti. Trebinje je već u tri kategorije osvojilo svjetske 'top-ten' pozicije. Ugodni prometni sustav je treći najbolji na svijetu, niska stopa kriminala, kao i indeks zagađenosti okoliša koji pokriva čistoću i kvalitetu zraka, završili su na desetom mjestu. Klima je mediteranska, mjesečni izdaci za 70 posto su manji nego u Berlinu. Samo u jednoj kategoriji Trebinje dobiva lošu ocjenu: zdravstveni sustav malog grada je u svjetskoj usporedbi ispodprosječan, stoji u tekstu. 

26. lipanj 2024 03:37