StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONAČNI OBRAČUN

Grbin iz SDP-a izbacio Bernardića i još šestero ‘neposlušnika‘: ‘U Saboru osnivamo novi Klub!‘

Piše Jutarnji list
7. listopada 2021. - 19:18

>>>NOVO<<< 18:59 - Svojim istupima su nanijeli ogromnu štetu SDP- u. I tome je danas došao kraj. Predsjedništvo je donijelo odluku da se Klub zastupnika SDP-a rasformira i da se sutra osnuje novi klub SDP-a sa zastupnicima koji su ostali članovi stranke. SDP će i dalje zastupati politike koje su u samoj srži socijaldemokracije. Hrvatskoj je potrebna jaka stranka. SDP kao stranka nema sukoba. Sukob je postojao samo kod pojedinaca koji nisu mogli prihvatiti da su dio tima, već su se vodili svojim privatnim interesa, rekao je nakon sjednice Grbin, donosi Jutarnji

Grbin je rekao da su odluke o isključenju i suspenziji donesene s 14, odnosno, 15 glasova od ukupno 17 članova Predsjedništva stranke.

- Što se Hajdukovića tiče, da sam smatrao da treba biti izbačen, to bih sam i predložio. On će sam odlučiti o svom političkom putu, poručio je Grbin.

Kaže kako će nakon ovih odluka SDP biti jača stranka.

- Ovo je bio ružan proces, u nekim trenucima je previše zamarao dio hrvatske javnosti, a drugi dio je previše zabavljao. Tome je došao kraj, istaknuo je šef SDP-a.

Naglasio je da ih je situacija posljednjih tjedana onemogućavala u provođenju politika i borbi za prava građana.

18:40 Predsjedništvo SDP-a odlučilo je iz stranke izbaciti sljedeće članove: Franko i Davorko Vidović, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Vesna Nađ, Davor Bernardić i Katica Glamuzina.

Ostalih sedmero 'neposlušnika' je suspendirano s opomenom.

Odluka je donesena većinom glasova Predsjedništva, a protiv nje su bili Romana Jerković, Domagoj Hajduković i Mišo Krstičević.

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva Hajduković nije izbačen, ali je tijekom rasprave online objavio da se 'ponosno isključuje iz stranke'.

Podsjetimo i kako su još ranije bez stranačke iskaznice ostali Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić.

18:03 Na početku sjednice je Peđa Grbin, kako neslužbeno doznajemo, stavio na dnevni red prijedlog za raspravu da se iz SDP-a ne izbaci svih 14 članova koji su se suprotstavili odluci Glavnog odbora, nego navodno samo njih sedmero, a da se drugi neposlušnici kazne blažom kaznom.

Među imenima koja se spominju za isključenje su Davorko i Franko Vidović te Vesna Nađ.

17:19 Članovi Predsjedništva SDP-a počeli su stizati na Iblerov trg na sjednicu tog stranačkog tijela. Prije ulaska u zgradu Željko Jovanović je kratko rekao novinarima:

- Koliko god bude imao članova Klub SDP-a, to će biti najbolji ljudi.

- Svejedno nam je. Samo da završi ova trakavica. Pokušali smo odvratiti Peđu Grbina od političkog samoubojstva i zaustaviti podjele, traženje unutarnjih neprijatelja. U javnosti se ovaj slučaj prikazuje kao sukob Bernardićeve i Grbinove struje, a to naprosto nije tako, iako ima i onih koji su bliže Bernardiću, a ne Grbinu, ali nitko od nas nije tražio Peđinu ostavku. Dali smo mu vremena da konsolidira i sebe i stranku. A on to očito ne može.

To je zaključak nekolicine SDP-ovaca s kojima smo razgovarali uoči sjednice Predsjedništva SDP-a zakazane za četvrtak popodne i kojima, po svemu sudeći, prijeti da će na njoj i sami postati bivši članovi SDP-a.

Izbacivanje 14 saborskih zastupnika iz SDP-a i raspad SDP-ova Kluba koji još samo danas broji 32 člana na onaj manjinski sa 14 članova kojeg vodi šef SDP-a Peđa Grbin i veći, pobunjenički, kakav se u povijesti saborovanja nije još dogodio, trebala bi biti tema za danas zakazane sjednice Predsjedništva. Na njoj se očekuje završni obračun unutarstranačkog sukoba SDP-a koji bukti već mjesecima.

Službeni zahtjev

Prvi plamičak sukoba izbio je ljetos kada je Grbin sa svojim istomišljenicima iz vodstva stranke iz SDP-a odlučio izbaciti i četvero saborskih zastupnika: Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Bilić Opačak. Nakon toga su uslijedile jalove sjednice saborskog Kluba na kojima se nikako nisu uspjeli dogovoriti imaju li pravo ti "otpadnici" i dalje biti u njihovom sastavu unatoč tome što više nisu članovi stranke.

Prije dva tjedna 18 članova saborskog Kluba SDP-a koji su se protivili izbacivanju izbačenih iz SDP-a, 14 članova i četiri izbačena, inzistirali su da se stvari raščiste do kraja. Uputili su Grbinu koji je izbjegavao taj problem staviti na dnevni red službeni zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se odlučivalo o sudbini izbačenih SDP-ovaca. Grbin je slučaj prebacio na Glavni odbor koji je zaključio da su bivši otpisani u svakom pogledu.

U srijedu popodne Klub saborskih zastupnika SDP-a trebao je složiti se s Glavnim odborom. No, sastanak je završio prije no što je i počeo. Osamnaestero njih izuzeli su se od glasanja.

Kao tiranin

Grbin je, pak, najavio je sankcije za one koji nisu stali uz njega i najavio kraj ove situacije koja je predugo zabavljala i vas medije i hrvatsku javnost. Franko Vidović, jedan od potpisnika zahtjeva, u srijedu je rekao da se krizi u SDP-u ne nazire kraj i prozvao šefa stranke: "Nažalost, generator krize u SDP-u je predsjednik stranke Peđa Grbin. Njegov postupak na sjednici Kluba ne mogu opravdati ničime. Umjesto da stavi na glasanje jesu li ljudi koji su prethodno izbačeni iz stranke i dalje članovi Kluba, on nama stavlja da odlučimo o odlukama Glavnog odbora koje su jasne same po sebi i koje ne predstavljaju nikome nikakav problem. Nikad se dosad u SDP-u nije dogodilo da predsjednik stranke preko Glavnog odbora utječe na drugo tijelo. Ne znam više kojim bi riječima opisao Grbinovo ponašanje. Čovjek se ponaša kao tiranin."

Ostane li Predsjedništvo, među kojima je i član "pobunjeni" Domagoj Hajduković, na liniji Peđe Grbina, slijedi potpuni lom Kluba SDP-a na jedan, službeni Grbinov i drugi, neslužbeni sastavljen od izbačenih članova. A kraj kojeg svi sazivaju mogao bi značiti kraj karijere “pobunjenicima” u SDP-u, što bi nakon Predsjedništva trebao amenovati i Glavni odbor i posljedično kraj ere SDP-a kao važne i velike opozicijske stranke u parlamentu, donosi Jutarnji

26. travanj 2024 12:58