StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTVRĐENO IZ VLADE

HDZ-ovac bez mrlje u karijeri naslijedit će Barbarića na čelu HEP-a! Evo što se zna o samozatajnom Dalmatincu

Piše Dijana TURIĆ/SD
6. prosinca 2023. - 08:43

Nakon što zbog afere s bespravnom gradnjom Frane Barbarić smijenjen s čela HEP-a, Vlada je morala pronaći novog predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivede.

Naslijedit će ga Vice Oršulić, objavio je nakon današnje sjednice Vlade potpredsjednik Vlade Branko Bačić. “Predloženo je da se za v.d. predsjednika Uprave HEP-a imenuje Vice Oršulić”, kazao je Bačić, a javlja N1.

Odmah nakon Barbarićeve smjene, počelo se špekulirati da će ga naslijediti Vice Oršulić, još jedan izvorno dalmatinski kadar, HDZ-ovac iz Baške Vode. Njega je točno prije godinu dana Nadzorni odbor HEP-a imenovao novim članom Uprave HEP-a, uz Petra Sprčića i Tomislava Šambića, dok je tada na prijedlog Vlade RH Barbarić i imenovan predsjednikom Uprave na još jedan četverogodišnji mandat, donosi Slobodna Dalmacija

Selidba u Zagreb

Od tada je Vice Oršulić dalmatinsku adresu zamijenio zagrebačkom, a prije toga je bio direktor u HEP proizvodnji, HE Jug u Splitu. Odselio se poslom u Zagreb iz Splita, gdje je također poslom prije toga došao iz Baške Vode.

Iza dosadašnjeg rada i političkog života 53-godišnjeg Baškovođanina Vice Oršulića nema nijedne mrlje, dapače, Oršulić je uvijek bio samozatajan i “pristojan” HDZ-ov kadar. Tako je i danas član HDZ-a Baška Voda, u svom je rodnome mjestu obnašao dužnost predsjednika Općinskog vijeća, a u više navrata je bio vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Baškovođanin je do prije godinu dana, prije preseljenja u Zagreb, živio u Splitu, dok u Bašku Vodu gdje ima obiteljsku kuću, dolazi često i uvijek ga se može vidjeti na crkvenim mjesnim proslavama, posebno za blagdan sv. Nikole, zaštitnika mjesta.

image

Vice Oršulić snimljen prije 14 godina kad je postao novi predsjednik Općinskog vijeća Baška Voda

Ivo Ravlić/Cropix

Inače, Oršulić je jako požrtvovan otac dviju maloljetnih kćeri o kojima se već godinama sam brine jer je, nažalost, prije desetak godina postao udovac. Ukoliko Oršulić uistinu bude imenovan šefom HEP-a, bit će to dobar potez jer je riječ o političaru i diplomiranom inženjeru elektrotehnike kojeg ne prate nikakve afere.

Premda odluka o Barbarićevu nasljedniku još nije donesena, hrvatski mediji su zadnja dva dana širili informacije o njegovu nasljedniku.

Prema povjerljivim izvorima na koje su se pozivali mediji, Barbarića bi na čelu državnog diva trebao naslijediti Vice Oršulić, dosadašnji direktor u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. Navodilo se kako je Oršulić ujedno i član Uprave HEP-a, u kojoj osim njega sjede Petar Sprčić i Tomislav Šambić, pa su i oni mogući kandidati za mjesto čelnika HEP-a, piše Slobodna Dalmacija

Ostali kandidati

Međutim, po medijima se Oršulić titulira kao najizgledniji kandidat jer se za njim ne vuku nikakvi repovi. Sprčić je široj javnosti postao poznat tijekom afere “Plin za cent” jer je upravo on u HEP-u bio zadužen za trgovinu plinom.

Sprčić je upozorio ministra gospodarstva Davora Filipovića da će na tržištu doći do velikih viškova plina. Inače, Sprčića su mediji povezivali s bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem.

Što se tiče Tomislava Šambića, i njega su mediji povezivali s bivšim ministrom gospodarstva, ali i s HNS-ovcem Ivanom Vrdoljakom

27. travanj 2024 12:54