StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVOZAČKU U RUKE

Hrvati imaju najteži put do vozačke dozvole, od svih zemalja svijeta u Lijepoj našoj nije samo najzahtjevnije već i najskuplje

Piše slobodna dalmacija
30. rujna 2021. - 18:33

Američka tvrtka Zutobi koja služi za pomoć kod učenja prometnih propisa Hrvatsku je stavila na prvo mjesto ljestvice zemalja u kojima je najteže doći do vozačke dozvole. Njihovi stručnjaci napravili su listu zemalja koje su poredane po težini i skupoći dobivanja vozačke dozvole. Iznenađujuće, Hrvatska je na samome vrhu u oba slučaja, donosi Slobodna Dalmacija.

Do vozačke dozvole najlakše dolaze Meksikanci, Katarci i Latvijci dok je na četvrtom mjestu ove liste smješten SAD. U navedenim zemljama nije potreban pregled vida ni ukupnog zdravlja te nemaju obveznu kvotu sati vožnje prije polaganja testa. 

S druge strane, kad je riječ o zemljama u kojima su propisi najrigorozniji, Hrvatska tu daleko prednjači, a slijede je Brazil, Mađarska, Bahrein te Crna Gora. Kod nas su testovi strogi, traži se provjera zdravstvenog stanja kandidata, poznavanje medicinskih procedura prve pomoći i prometnih propisa, a prije pristupanja ispitu potrebno je odraditi čak 85 sati obvezne edukacije. Na temelju svega ovoga naša je zemlja zasjela na prvo mjesto kao država u kojoj se najteže stiže do vozačke dozvole, piše autonet.

Osim što imamo najrigoroznija pravila, Hrvatska je na listi prva po cijeni koju je potrebno platiti. Prosječni Hrvat platit će 8.238 kuna ili 1.288 dolara, čime smo daleko  nadmašili Maleziju i Andoru koje su na drugom i trećem mjestu, a skuplji smo i od svjetskog prosjeka koji iznosi manje od 1000 dolara, donosi Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 01:26