StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLENKOVIĆ U SARAJEVU

Hrvatski narod u BiH mora biti legitimno zastupljen, a Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici izvučene su iz konteksta

Piše dv
13. prosinca 2021. - 12:29

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u službenom posjetu BiH tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji. Predsjednik Vlade RH u Sarajevu se sastao sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Zaključili su da BiH i Hrvatska imaju dobre odnose koji se razvijaju uz sve pokušaje pojedinaca da tu sliku predstave na neki drugi način, donosi Jutarnji list.

- Dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj, kao partner. Na tragu svih dosadašnjih posjeta, šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri naroda BiH. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum, želimo da svi zastupnici budu legitimno zastupljeni – poručio je Plenković dodajući kako je ključna poruka o cjelovitosti BiH i pravilnom funkcioniranju institucija BIH. - Razumjeli smo od Tegeltije da je Vijeće imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, a mi u Hrvatskoj se sastajemo barem jednom tjedno. Željeli bismo da institucije BiH budu funkcionalne, da su u njima svi kvalitetno zastupljeni i da takve donose prijedloge zakona i za parlament. Hrvatska ne želi vidjeti ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Daytonski sporazum. Što se tiče položaja hrvatskog naroda u BiH, jedinstven je stav da ga moramo unaprijediti, da moraju biti legitimno zastupljeni i zato je važan proces reformi izbornog zakona – istaknuo je hrvatski premijer.

Dotaknuo se i pitanja genocida u Srebrenici i kazao kako vjeruje da predsjednik Zoran Milanović nema nikakvih dilema oko Srebrenice te da je objasnio što je mislio, jer se 'u takvim izjavama stvari jako brzo mogu izvući iz konteksta'.

28. lipanj 2024 23:20