StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPORNI TORANJ

Inspektori nedaleko od obale zaustavili gradnju ‘opasnog objekta‘ od kojeg strahuju iznajmljivači širom Dalmacije

Piše Vedrana Stočić/SD
29. ožujka 2023. - 14:50

Tvrtka "Telemach Hrvatska" i Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) ozbiljno su se zaigrali s postavljanjem metalnog tornja visokog čak 44 metra usred turističkih naselja Lozica i Malo Zečevo kod Rogoznice.

Radove su temeljili na zakonskim propisima o jednostavnim građevinama i na Vladinoj uredbui iz 2012. godine koja je potvrđena 2019. i 2021. godine, a prema kojoj se lokacija za toranj i bazne postaje nalazi unutar takozvanog prstena, što im nije prošlo.

Građevinska inspekcija zaustavila je radove, jer metalni toranj od 44 metra, s temeljima dubokim osam metara nije jednostavna građevina niti se može svesti pod takve zakonske odredbe. Prostorni plan Općine Rogoznica u svojem dijelu koji govori o zaštiti i očuvanju krajobraznih vrijednosti detaljno propisuje udaljenost, visinu, zaštitu od zračenja i to isključivo pokretnog antenskog sustava, a ne baznih postaja i antenskih tornjeva.

image
Vedrana Stočić

Stanovnici i vikendaši u mjestima Lozica i Zečevo još su panici. Mnogi od njih (ne)utemeljeno spekuliraju da se ne radi ni o kakvom telekomunikacijskom sustavu, već o radarima za NATO koji su ionako planirani na području vojarne u Zečevu, što u lokalnoj vlasti odlučno demantiraju.

Rogozničani se pitaju kako je nekome moglo pasti na pamet da gradi takav objekt i uređaje u naseljenom i turistički atraktivnom području, u zaštićenom obalnom pojasu i bez odobrenja Ministarstva zdravstva koje je nadležno za mjerenje elektromagnetskih valova. Naime, prije postavljanja izvora elektromagnetskog polja vlasnik je dužan zatražiti suglasnost za postavljanje.

Uvjet za dobivanje suglasnosti je izrada elaborata o očekivanim razinama elektromagnetskog polja u okolini "antene", koje moraju biti unutar propisanih granica. Kontrola se mora napraviti i nakon puštanja izvora u rad, a na temelju valjanog prvog mjerenja, Ministarstvo zdravstva izdaje odobrenje za uporabu.

Vlasnik izvora elektromagnetskog polja dužan je još svake dvije godine osigurati novo mjerenje razina zračenja i rezultate dostaviti Ministarstvu zdravstva. "Telemach Hrvatska" to nema, a HAKOM-u to nije ni bitno, važno im je da županije, općine i gradovi ne ograničavaju ili umanjuju elektroničke komunikacijske zone koje se nalaze u grafičkom prikazu njihovih planova.

image
Vedrana Stočić
01. svibanj 2024 19:01