StoryEditorOCM

Italija pamti slučaj sličan našem: prije 20 godina netko je namjerno trovao mineralnu vodu, zabilježeno je 30-ak žrtava

Piše DV
8. studenog 2023. - 07:31

Nakon što su se prekjučer pojavile informacije o trovanju mladića u Rijeci, javnošću je brzo zavladala histerija, a glavni je ‘krivac‘ bio proizvođač. Koliko treba biti oprezan s takvim optužbama svjedoči slučaj iz Italije koji se dogodio prije 20 godina, piše portal Rijeka Danas.

Panika je tada zahvatila cijelu zemlju nakon što su u dvadesetak gradova pronađene boce zatrovane mineralne vode. Policija je bezuspješno pokušavala otkriti osobu koja u plastične boce vode s iglom od injekcije ušpricava otrovne kiseline.

Prve boce zatrovane mineralne vode otkrivene su u samoposluživanjima između Mantove i Verone. Potom je otkrivena zatrovana boca u jednoj milanskoj bolnici, koja je kupljena na automatu. Nakon dvadesetak dana po cijeloj Italiji otkriveni su pojedinačni slučajevi, zadnji je zabilježen u Palermu na Siciliji.

Kod svake pronađene zatrovane plastične boce mineralne vode postupak je bio isti. Nepoznate osobe injekcijom odmah ispod čepa bi probušile plastičnu bocu i u vodu uštrcale otrovne kisaline – varikinu, kaustičnu sodu, amonijak…

Ukupno se otrovalo tridesetak osoba, među kojima je i dvoje male djece. Simptomi trovanja su bili peckanje i žarenje u grlu i želudcu, povraćanje, bolovi. Iako trovanje nije bilo smrtonosno, cijelu Italiju je tada zahvatila panika.

05. svibanj 2024 06:21