StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema odmora...

Je li preokret moguć ili Ukrajinu čeka preduga pat pozicija? Iz Pentagona im je stiglo moćno oružje, savjetnik Zelenskog kaže da bitka sada dostiže svoj ‘strašni vrhunac‘

Piše Sandro Pogutz/sd
24. lipnja 2022. - 15:37

Nema odmora dok traje obrana: nakon već najavljene pomoći u naoružanju od milijardu dolara, u četvrtak je Bijela kuća odobrila i dodatnih 450 milijuna dolara vojne potpore Ukrajini, koja bi trebala dobiti još četiri višecijevna raketna bacača za koje je vlada u Kijevu rekla da su nužni u odbijanju ruskih vojnika u Donbasu – javio je New York Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Ova utrka Zapada u naoružanju Ukrajine pokušava parirati sporom, ali upornom napredovanju Rusije u istočnoj Ukrajini, gdje se gradovi "blizanci" Sjeverodonjeck i Lisičansk drže još samo za jednu ukrajinsku obrambenu "nit".

Napokon, na Twitteru se danas pojavila prva snimka branitelja koji otvaraju vatru iz američkih višecijevnih raketnih bacača HIMARS, na koje su dugo čekali.

Da li i predugo, s obzirom na stanje na terenu? Počeli su Ukrajinci koristiti i njemačke haubice 2000, ali postavlja se pitanje je li sve to zajedno ipak još nedovoljno i, uostalom, kasno. U vrijeme kada su Rusi prodirali dublje s istoka, vlast u Kijevu panično je objavljivala duge popise potrebnog im oružja, no zapadni mediji konstatirali su da se o tim količinama tamo niti ne raspravlja.

Je li sada ovo što pristiže stvarna pomoć u realnom vremenu? Je li preokret moguć ili Ukrajinu čeka preduga pat pozicija na istoku, gdje još zadugo neće biti ništa nova?

U SAD-u, čini se, misle da itekako ima smisla ulijevati još američkog novca u naoružavanje ukrajinskih snaga. Stoga je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, John F. Kirby, najavio novo "povlačenje" iz Pentagonovih zaliha.

S ovom odlukom, ukupni iznos vojne pomoći SAD-a Ukrajini penje se na 6,8 milijardi dolara od dolaska Bidenove administracije, a najveći dio toga poslan je od početka ruske invazije 24. veljače.

Lanseri postavljeni na kamion, M142 HIMARS — topnički raketni sustav velike pokretljivosti — sadrže šest navođenih raketa u jednokratnom "kućištu" koje se može brzo odbaciti nakon lansiranja streljiva, što omogućuje posadi od tri osobe da vitlom brzo postavi novu, potpuno napunjenu kapsulu.

image

Američki višecjevni raketni bacač M142 HIMARS

AFP

Rakete nose visokoeksplozivnu bojnu glavu do ciljeva udaljenih čak 70 kilometara i mogu pogoditi metu s odstupanjem od devet metara od svoje programirane ciljne točke.

Kombinacija lansera HIMARS i navođenih raketa koje ispaljuju – zaključuju u New York Timesu – značajan je kvalitativni iskorak za ukrajinske topničke snage, koje su prije koristile samo topničke raketne sustave sovjetskog dizajna koji su nenavođeni i puno se sporije ponovno pune.

U četvrtak je i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio na Twitteru da je prva skupina kamiona HIMARS, iz pošiljke Pentagona najavljene krajem svibnja, stigla u njegovu zemlju.

Ovaj kontigent pomoći iz Pentagona uključuje i 36.000 komada topničkog streljiva od 105 mm, iz čega se može zaključiti da je Ukrajina nabavila još jedan topnički sustav po standardima NATO-a, koji ih može koristiti.

Kako navodi New York Times, nije točno poznato koja je zemlja Ukrajini isporučila haubice kompatibilne s ovim streljivom.

Pitanje je hoće li napokon dopremljeni raketni bacači napraviti značajnu razliku u žestokim borbama u istočnoj regiji Lugansk, gdje ruske trupe osvajaju gradove Lisičansk i Sjeverodonjeck. Osim raketnih bacača, Pentagon je najavio da će osigurati i još topničkog streljiva, 1200 bacača granata, 2000 strojnica i 18 obalnih i riječnih patrolnih čamaca.

Za to vrijeme, ruske snage udarile su na ključnu liniju opskrbe ukrajinskih vojnika koji brane posljednji džep teritorja pod kontrolom Ukrajine u regiji Lugansk, a u četvrtak nije bilo znakova šireg ukrajinskog povlačenja. Ukrajinske snage na istoku ostaju zasad nadjačane i u velikoj opasnosti da se nađu u potpunom okruženju.

Prema reporteru New York Timesa, jedna ukrajinska tenkovska posada koja je u četvrtak krenula s prve crte bojišnice na popravak tenka rekla je da na svakih pet metaka koje oni ispaljuju na ruske snage, Rusi ispaljuju 150 zauzvrat, što je očito pretjerivanje.

Ukrajinski vojni vrh priopćio je da Moskva nastavlja dodavati ljude i oklope u borbi za Lisičansk i kako bi dokrajčili tvrdoglavi ukrajinski otpor u obližnjem Sjeverodonjecku.

Dvije krstareće rakete pogodilo su Bahmut, središte opskrbe Ukrajinaca. Rusi tvrde da su već opkolili "tisuće" ukrajinskih vojnika, rekao je glasnogovornik proruskih snaga u regiji Andrej Maročko. Takve izjave ruskih savezničkih snaga u prošlosti su se pokazale lažnima, a Ukrajinci su u četvrtak poslijepodne rekli da su njihove snage još uvijek u stanju manevrirati. Ipak, neki ukrajinski vojnici rekli su da se dio njihovih snaga povukao iz Lisičanska kako ne bi bili zarobljeni u okruženju.

Vojni analitičari kažu da je čvrsta obrana Ukrajinaca, unatoč tome što su i brojčano nadjačani, ozbiljno iscrpila ruske borbene snage. Ali ukrajinske trupe također se muče zadržati svoje linije i sve više se oslanjaju na nedovoljno obučene borce kako bi ojačale svoje iscrpljene snage.

Ipak, grad je polako okružen ruskim snagama koje napadaju iz više smjerova. Budući da nisu uspjeli napredovati u frontalnom napadu, Rusi tjednima pritišću da probiju ukrajinske obrambene položaje jugoistočno od Lisičanska.

Prošlog su vikenda uspjeli probiti taj dio crte, oslanjajući se na tešku topničku vatru i napredovanje tenkova.

Uspoređujući dvije suprostavljene vojske s iscrpljenim boksačima koji su se tukli već 18 rundi, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da bitka sada dostiže svoj "strašni vrhunac": "Prijetnja od taktičke ruske pobjede postoji, ali oni to još nisu učinili", rekao je Oleksij Arestovič na nacionalnoj televiziji.

Dok se ukrajinski vojnici muče da zadrže uporište u Lugansku, još uvijek kontroliraju oko 45 posto susjedne regije Donjeck, rekli su ukrajinski dužnosnici. Čini se da je ruski pritisak na nekoliko gradova u Donjecku zaustavljen. Ipak, ukrajinsko vojno zapovjedništvo priopćilo je u petak da Rusija šalje pojačanje, uključujući dvije tenkovske jedinice, te se očekuje da će nastaviti ofenzivu u blizini grada Izjuma.

Koliko će im Ukrajinci uspjeti parirati oružjem i streljivom koje upravo pristiže od SAD-a i drugih zapadnih saveznika, doznat ćemo u najavljenom "strašnom vrhuncu" koji očito slijedi vrlo brzo.

25. travanj 2024 07:12