StoryEditorOCM

Jedna od najpopularnijih grupa bivše Jugoslavije bit će prvi strani bend koji će imati koncert u Kijevu! Evo što kažu

Piše dv
22. veljače 2023. - 18:26

Slavna subverzivna slovenska industrial rock grupa Laibach bit će prvi strani sastav koji će održati samostalni koncert u Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, prenosi The Guardian.

Grupa će nastupiti u Bel Etage Music Hallu 31. ožujka, pod nazivom koncert Eurovizija, što je glavna referenca na činjenicu da se natjecanje za pjesmu Eurovizije, na kojem je 2022. pobijedila Ukrajina, ove godine neće održati u zemlji, već u Liverpoolu, prenosi Slobodna Dalmacija.

U izjavi kojom su najavili koncert, članovi benda su poručili: "Dok se ostatak Europe priprema proslaviti svoju ideju slobode i solidarnosti 9. svibnja u Liverpoolu, Laibach vraća Euroviziju u Ukrajinu, gdje pripada i gdje se jedina istinita i realna vizija Europe odvija upravo sada".

image
Joe Klamar/Afp

"Kažu da dok oružje govori, umjetnost šuti. Ne slažemo se s tim. Neka od najvažnijih umjetničkih i glazbenih djela nastala su tijekom rata. Čak i u najnepodnošljivijim vremenima holokausta, umjetnost je davala smisao i snagu životu, da se odupre nasilju rata", kazali su članovi benda u e-mailu za Guardian.

Prihod od koncerta bit će uplaćen u humanitarne svrhe.

Laibach je 2015. nastupio u Sjevernoj Koreji.

27. lipanj 2024 08:18