StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA STUDIJA

Koliko je učinkovita FFP2 maska: Ako se zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostoru, evo kolika je mogućnost prijenosa zaraze

4. prosinca 2021. - 16:01

FFP2 maske pružaju vrlo visoki stupanj zaštite od zaraze pod uvjetom da se pravilno nose, proizlazi iz studije Instituta Max Planck u Goettingenu objavljene u subotu.

"Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostru i s malo razmaka, mogućnost prijenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan promil", stoji u studiji Instituta Max Plancka za dinamiku i organizaciju iz Goettingena.

Uvjet za ovako visoki stupanj zaštite je pravilno postavljanje maske što se posebice odnosi na predio na vrhu nosa koji mora biti čvrsto priljubljen, stoji u studiji objavljenoj u američkom znanstvenom časopisu "Proceedings" Američke akademije znanosti (PNAS).

image
Sven Hoppe/AFP

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze se povećava na četiri posto.

Tijekom eksperimenata znanstvenici su isprobavali različite aspekte poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju kao i različite forme zaštitne maske.

"Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do sto puta manja ali mi smo stvorili najnepovoljnije uvjete kad je u pitanju zaštita", rekao je direktor Instituta Max Planck i jedan od voditelja studije Eberhard Bodenschatz.

image
Frank Rumpenhorst/AFP

Suprotno tomu susret dvije osobe koje ne nose maske a od kojih je jedna zaražena će vrlo vjerojatno završiti zarazom zdrave osobe.

"U tom slučaju će zdrava osoba koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše zrak zaraženog s velikom vjerojatnošću biti zaražena", rekao je Bodenschatz.
On zato smatra je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprječavanju širenja koronavirusa.

18. travanj 2024 15:05