StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDIJETE U BOLNICI|

KORONA PRAKSA: Roditelj mora odabrati o kojem će se djetetu brinuti, onom u bolnici ili onom kod kuće!

Piše Ahmet Kalajdžić
10. rujna 2020. - 07:23
Mnogo je dvojbi vezanih uz primjenu zakona i propisa u slučaju samohranih roditelja te subvencija za trajanja opasnosti od oboljenja COVID-19 koje tvrtke primaju, pa smo provjerili kako je na dubrovačkom području.

Na upit što ako se roditelju omogući ostanak uz dijete u bolnici iz koje iz razloga COVID- opasnosti ne smije nikako izlaziti te posjećivati odnosno skrbiti o drugom djetetu ili članu obitelji odnosno osobi kojoj je nužna skrb, iz Opće bolnice Dubrovnik su odgovorili da tada roditelj treba sam odlučiti s kojim će djetetom biti, a logično je kako bi trebao ostati kod kuće a da dijete u bolnici posjećuje. Međutim, rečeno nam je i to kako takvih situacija u praksi do sada nisu imali.

Prema riječima pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja predviđaju pravo djeteta i roditelja na smještaj roditelja uz dijete na bolničkom liječenju. No, "ostvarenje ovoga prava prema propisu i u praksi ovisi o smještajnim kapacitetima ugovorne bolničke ustanove u kojoj se dijete liječi".


image
Umjetnici CRVENI NOSOVI klaunovidoktori posjetili su Odjel pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik, a s njima u pratnji bili su kolege glumci Dubrovačkih ljetnih igara: Bojana Gregorić, Amar Bukvić i Robert Bošković.


Nemaju podatke o slučajevima sa dvoje djece?


-U okviru praćenja ostvarenja ovog prava prije pandemije COVID-19 prikupili smo podatke iz desetak zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj iz kojih proizlazi kako su bolnice uviđale važnost i prednosti koje ima prisutnost roditelja uz dijete tijekom bolničkog liječenja te su omogućavale različite modalitete smještaja roditelja uz dijete, bez naplate i uz naplatu. Tijekom pandemije roditelji i stručnjaci pritužuju se na nemogućnost ostvarenja posjeta roditelja djetetu ili smještaja uz dijete u bolnici, o čemu i dalje prikupljamo informacije zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj o njihovoj praksi, mogućnostima posjećivanja i boravka roditelja uz dijete u bolnici te kriterijima za njihovo omogućavanje. Stajalište pravobraniteljice za djecu da je djeci u bolnici potrebno omogućiti posjete ili smještaj bliske osobe, pridržavajući se mjera za zaštitu života i zdravlja pacijenata i zaposlenika. Nemamo podatke o pojedinim slučajevima u kojima isti roditelj koristi smještaj uz dijete u bolnici i skrbi o djetetu kod kuće. Takve situacije, koliko nam je poznato, propis ne uređuje, međutim u svakoj takvoj složenoj pojedinačnoj situaciji obitelj može zatražiti savjet nadležnog centra za socijalnu skrb.


Obratili smo se i dubrovačkom Centru za socijalnu skrb gdje ističu da su roditelji dužni i odgovorni, između ostalog, skrbiti se o zdravlju djeteta te mu u slučaju bolesti, sukladno propisima kojima se uređuje zdravstvo i zahtjevima medicinske struke, omogućiti očuvanje i unapređenje zdravlja i ozdravljenja. Ako roditelj mora zbog bolesti ostati u bolnici, odgovoran je voditi brigu i skrb o svojoj djeci te organizirati njihovo svakodnevno funkcioniranje na način koji smatraju da je za djecu najbolji, a po potrebi ih povjeriti privremeno osobi od povjerenja, pa tako i u aktualnoj situaciji zaraze COVID-19 virusom. Uz to, Centar nema ovlasti da samostalno donosi svoje odluke.

image
Goran Mehkek/CROPIX


 

Nema potpore za zamjene 


Iz dubrovačkog Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje ističu kako oko položaja zaposlenika u slučaju zaraze koronavirusom ili oboljenja od COVID-19, ističu da kod dugotrajnog bolovanja na teret HZZO-a radnika zaposlenog u djelatnosti pogođenoj koronavirusom, poslodavac ne može ostvariti potporu za očuvanje radnih mjesta. Ističu kako za radnike zaposlene nakon 30. lipnja ove godine(oko potpora za srpanj i kolovoz) odnosno nakon 31. kolovoza (potpore za razdoblje rujan – prosinac) bez obzira na razlog zapošljavanja, poslodavcu se ne može odobriti potpora za tog radnika ili za zamjene:

- Naime, poslodavcu se potpora za očuvanje radnih mjesta za radnika na bolovanju obustavlja kada se naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radniku počne isplaćivati na teret HZZO-a- rečeno nam je u ovom Područnom uredu uz napomenu kako ne raspolažu podacima je li neka tvrtka na području Dubrovačko- neretvanske županije kao korisnik spomenutih poticaja dala otkaz nekom svom zaposleniku.
28. rujan 2024 10:27