StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Montenegrina‘ konačno

Listaj goro, cvjetaj cvijeće, i Crna Gora autocestom se kreće: sutra je svečano otvaranje, saznajte koliko je kasnila, koliko će koštati i do kada je besplatna

Piše dv
12. srpnja 2022. - 16:14
Autocesta se proteže na različitim nadmorskim visinama pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metaraSavo Prelević/AFP

Da se svake godine izgradilo barem šest kilometara autocesta u Crnoj Gori, dionica od Kolašina do Podgorice, dugačka 41 kilometar, bila bi odavno završena. Ovako poslije sedam godina, četiri vlade, pet pomicanja rokova i skoro milijardu eura dolazi do otvaranja prvog autoceste u Crnoj Gori koja treba biti alternativa ozloglašenom kanjonu Morača?! Otvaranje je najavljeno za srijedu, 13. srpnja - Dan Crne Gore, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dan državnosti Crne Gore ove godine mogli bi slaviti svi vozači u ovoj državi. Pogotovo oni vozači koji idu na more jer bi tada, prema tko zna kojim po redu najavama, trebala konačno biti otvorena prva autocesta u Crnoj Gori, piše Blic.

Dionica Smokovac-Mateševo u dužini od 41 kilometra trebala bi zamijeniti najcrnju prometnu točku u državi - kanjon Morače. To znači da bi vozači već ovog ljeta mogli daleko sigurnije ići i vraćati se s Crnogorskog primorja jer će imati na raspolaganju suvremenu prometnicu s po tri traka u oba smjera.

image

Dionica Smokovac-Mateševo u dužini od 41 kilometra trebala bi zamijeniti najcrnju prometnu točku u državi - kanjon Morače

AFP

Tko ide prema moru, uključivat će se na autocestu kod Kolašina, točnije u Mateševu, i ići do Smokovca u blizini Podgorice, odakle će ustaljenom trasom nastavljati ka moru ovisno o destinaciji.

Ono što je najbitnije da je za tu dionicu autocesta Kolašin-Podgorica projektirana brzina 100 kilometara na sat pa će se prelaziti za samo 25 minuta umjesto sadašnjih sat i pol.

Cestarina do 25 kuna

Inače, na trasi te dionice izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 kilometra, 16 dvocijevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometra, a otvorena trasa je projektirana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Zanimljivo da se autocesta proteže na različitim nadmorskim visinama pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

image

Nije kao Pelješki most, ali je lijep, dio crnogorske autoceste kod Mateševa

Savo Prelević/AFP

Vozače svakako zanima i koliko će koštati cestarina kada dionica Smokovac-Mateševo bude otvorena za promet. Prvih sedam dana vožnje bit će besplatno, a prema posljednjim informacijama, korištenje prve autoceste u Crnoj Gori trebalo bi koštati tri ili 3,5 eura.

Glavni izvođač radova na izgradnji autoceste na dionici Smokovac - Mateševo je kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a kompletan posao prvobitno je procijenjen na 809 milijuna eura da bi se naknadno cijena povećala za još 100 milijuna eura.

Sutra je njihova fešta

Ako se dionica autoceste zaista otvori za promet u srijedu 13. srpnja pedantni statističari izračunali su da će to biti kašnjenje završetka radova od čak tri godine, dva mjeseca i tri dana! Naime, prema prvobitnom planu dionica Smokovac - Mateševo je trebala biti puštena u promet još 10. svibnja 2019. godine?!

Inače, radovi na ovoj dionici trajat će ukupno sedam godina, dva mjeseca i tri dana ako se vrpca svečano presiječe u srijedu.

image

Crnogorsku autocestu gradili su Kinezi

Savo Prelević/AFP

Dokaz da će prva autocesta u Crnoj Gori konačno biti završena u srijedu i otvorena za promet je i javna nabava koju je Monteput objavio prije nekoliko dana za organiziranje svečanosti tim povodom.

Kako pišu crnogorski mediji, svečanost će biti održana 13. srpnja na Pelevom Brijegu. Procijenjena vrijednost javne nabave, odnosno troškova te svečanosti je 19.990 eura, piše Blic.

image

Što je autocesta bez tunela?

AFP
05. svibanj 2024 07:28