Za Mislava Markoča prošli je petak trebao biti dan za pamćenje, i uistinu je to bio. Nažalost, neće ga pamtiti onako kako je to zamislio...
Tog dana se oženio, a feštu za oko 250 gostiju, prijatelja i obitelji održali su u Wedding Resortu Corberon. No, već oko 20 sati mladoženja je osjetio da nešto nije uredu s njegovom probavom, zbog čega se povukao u sobu.
- Bilo je grozno, povraćao sam i imao proljev. Mislio sam da je to od stresa i uzbuđenja zbog vjenčanja, ali onda sam dobio i temperaturu, priča Markoč za Jutarnji list.
Kako su sati odmicali, svadba se odvijala bez mladoženje, a on je bio sve iscrpljeniji tako da su morali pozvati i Hitnu pomoć. Dobio je lijekove za snižavanje temperature i protiv gastroenteroloških smetnji, nakon čega je pomalo došao k sebi i na proslavu se vratio oko tri ujutro. Već sljedećeg dana počeli su mu se javljati uzvanici koji su također dobili iste simptome.
- Kada smo došli platiti proslavu, rekli smo vlasniku što se dogodilo, a on je kazao da sam očito ja zarazio goste. Čak sam i povjerovao u to i bilo mi je zbog toga jako teško. Tek kasnije sam, igrom slučaja, doznao da se i tjedan ranije na istom mjestu održavalo vjenčanje s istim scenarijem - kaže Markoč koji vlasniku objekta zamjera što mu nije spomenuo taj događaj te ga je uvjerio da je sam kriv i rekao mu da nikom ne spominje ime mjesta gdje je bilo vjenčanje.
U konačnici, čak 150 od 250 gostiju dobilo je norovirus, od kojih je 20-ak njih završilo na hitnoj pomoći.
- Na svadbi je bilo i male djece koja su se razboljela. Iako traje svega 24 ili 48 sati jako je naporno i iscrpljujuće - kaže Markoč.
Pojašnjava kako su se na dan njegova vjenčanja održavale dvije svadbe, njihova i još jednog para, te da je svatko bio u svom šatoru i gosti se nisu međusobno družili. Također, dvije svadbe su održane u subotu, i na svakoj je bilo zaraženih.
- Dakle, znali su da imaju problem još od vikenda prije i nisu reagirali, odnosno nisu nas upozorili. Tu su potvrđeni slučajevi norovirusa i očito nitko nije na to reagirao. Uništili su četiri vjenčanja - kaže Markoč i dodaje da je o svemu obaviješten Zavod za javno zdravstvo zagrebačke županije.
Prema njegovim saznanjima, tijekom ovog vikenda i dalje su na rasporedu vjenčanja i pretpostavlja da mladenci nisu niti svjesni što im se može dogoditi, kao što ni oni nisu znali.
Direktor Wedding Resort Corberona Saša Majetić kaže za Jutarnji list kako je upoznat da je bio oboljelih koji su bili na vjenčanjima koja su se održavala kod njih.
- Naša hrana je zdravstveno ispravna i za to imamo potvrdu. Vrijeme je viroza i moguće je da su ljudi donijeli zarazu. Na svadbama su ljudi iz cijele zemlje - kaže Majetić i dodaje da su već nakon prve svadbe sve dezinficirali i sad opet.
- U stalnom smo kontaktu s epidemiološkom službom, svi naši zaposlenici su testirani i nitko nema norovirus. Valjda bi netko od njih bio bolestan da zaraza potječe od nas - kaže Majetić i zaključuje da je njima jako važna sigurnost gostiju te da će napraviti sve da se ovo ne ponovi.
Obratili smo se Zavodu za javno zdravstvo zagrebačke županije, a iako su rekli da su prikupili informacije s terena, i kazali da će odgovoriti do kraja radnog vremena, to nisu učinili.
Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjeno je kako je norovirus veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus. Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te je moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.
Inače, na Wedding Resort Corberon, u vlasništvu Saše Majetića, zbilja izgleda bajkovito, a na web stranici stoji da je riječ o zelenoj oazi okruženoj stoljetnom šumom, koja je udaljena je samo 20 minuta vožnje od centra Zagreba i skriva dva čarobna šatora za svadbe kapaciteta do 500 osoba. Za hranu kažu da se priprema na samoj lokaciji, da su domaće namirnice lokalnih proizvođača i raznolika gastro ponuda.