StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa dvije stolice

Može li se Srbija osloboditi ovisnosti o Rusiji? Plin iz jedne ex-sovjetske zemlje je već spreman, sve je na politici

Piše dv
27. ožujka 2023. - 07:23

Nakon što se završi izgradnja plinske interkonekcije Niš – Dimitrovgrad, Srbija bi u teoriji, preko teritorija Bugarske, mogla već od iduće godine osigurati opskrbu plinom iz Azerbajdžana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci ističu da je plinska interkonekcija između Srbije i Bugarske, čija je izgradnja u toku, veoma važna i dobra stvar jer obezbeđuje mogućnost diverzifikacije izvora za opsrkbu, prenosi danas.rs.

Portal Demostat je objavio da Srbija pregovara s partnerima iz Azerbajdžana o količini i cijenama plina koje će dobijati preko nove plinske veze, navodeći da mu je ta informacija potvrđena u resornom Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije. Tvrdi se da bi taj plin Srbija zemlja mogla dobivati već od sljedeće godine.

Dodaje se da Srbija razmatra i mogućnost rezervacije određenog kapaciteta plina iz terminala za tekući prirodni plin u Aleksandropolisu u Grčkoj. Portal Demostat ističe da je generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović izjavio da je Srbija već rezervirala 300 milijuna kubnih metara tekućeg prirodnog plina s terminala u grčkoj luci.

Uvelike se odvijaju i radovi na gasovodu između Niša i Dimitrovgrada, a rok za njihov završetak je listopad ove godine.

image

Aleksandar Vučić

Armend Nimani/Afp

Plinovod u Srbiji bit će dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog plinovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektiran je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara godišnje.

Vrijednost projekta je 85,5 miliona eura, od čega je 25 milijuna kredit Europske investicijske banke (EIB), 49,6 milijuna eura su bespovratna sredstva iz IPA fonda Europske unije, a preostalih oko 11 milijuna eura bit će osigurano iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Glavni tajnik Udruženja za plin Srbije Vojislav Vuletić također otkriva:

– Planira se i formiranje velikog plinskog čvorišta u Turskoj gdje bi se slivao plin sa raznih strana. Dakle, na taj način plin u vlasništvu Azerbejdžana može stići do potrošača u Srbiji u slučaju da mu cijena bude konkurentna s onim kojega kupujemo iz Rusije. Ako bi cijena azerbejdžanskog plina bila veća od ruskog, Srbija ne bi imala interesa da ga kupuje – ističe Vuletić.

Istina, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno kazao da će "Srbija 99 posto plina u nekoliko idućih godina dobijati iz Rusije”. U tom trenutku to je možda bio i iskaz lojalnosti Moskvi, ali kao što znamo - u politici je samo interes stalan. 

25. lipanj 2024 08:41