StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI

Na front stiže notorna ruska jedinica! Merkel otkrila: ‘Pokušala sam zaustaviti Putina, ali...‘

Piše A. VL./JL
25. studenog 2022. - 10:21

Istrošene jedinice ruskih padobranaca poslane su u Donbas nakon povlačenja iz Hersona, piše Telegraph. Britanski vojni obavještajci otkrivaju da su zračnodesantne jedinice, u kojima su najistaknutiji ruski vojnici, vraćene na bojište unatoč tomu što su oslabljene nakon devet mjeseci rata, prenosi Jutarnji.

- Neke postrojbe VDV-a vjerojatno su pojačane mobiliziranim vojnicima. Iako će loše obučeni vojnici oslabiti navodni elitni pedigre VDV-a, Rusija će vjerojatno te postrojbe ipak rasporediti u sektore koji se smatraju posebno važnima, navodi miistarstvo obrane Velike Britanije.

Ruske jedinice VDV bile su dio ruske obrane u Hersonu. Putinove elitne padobrance prati reputacija odlučnosti i sklonosti beskompromisnom nasilju. Kremlj ih koristi kao udarne trupe koje su napadale strateške lokacije u prvim satima ruske invazije u veljači.

- Potencijalni operativni zadaci VDV-a uključuju podršku obrani u području Kremina-Svatove u regiji Luhansk ili jačanje ofenzivnih operacija u smjeru Bakhmuta, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Zelenski: 15 regija jako je pogođeno nestašicom struje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je opskrba električnom enegijom i dalje veliki problem u mnogim dijelovima zemlje nakon masovnog udara Rusije na energetsku infrastrukturu.

- Najteža je situacija u 15 regija: Vinica, Dnjepropetrovsk, Žitomir, Zakarpatska, Ivano-Frankivsk, Kijev, Kirovohrad, Lavov, Mikolajiv, Odesa, Poltava, Ternopil, Harkiv, Herson i Hmjelnicki, rekao je. Procjenjuje se da je oko 50% energetskih postrojenja u zemlji bilo meta nedavnih napada, piše Jutarnji.

Zelenski je poručio da je u Ukrajini postavljeno oko 4300 "punktova nepobjedivosti" diljem Ukrajine gdje stanovnici mogu dobiti pristup struji, grijanju i druge nužne stvari.

Rakete padale na Zaporižju

U petak rano ujutro ruske snage su raketirale predgrađe Zaporižje, ustvrdio je na Telegramu Oleksandr Staruh, regionalni guverner.

U Hersonu poginulo 7 osoba

U ruskom granatiranju Hersona u četvrtak je poginulo najmanje sedmero ljudi, a 21 osoba je ranjena, izjavio je Jaroslav Januševič, čelnik vojne uprave regije Herson.

- Ovo je još jedna užasna stranica u povijesti našeg grada, poručio je na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je poručio da su ruski napadi na Herson i okolicu započeli odmah nakon povlačenja ruskih snaga iz tog graad početkom studenoga. Ustvrdio je da je granatiranje čin osvete poraženih ruskih snaga.

- Rusi se ne znaju borici, oni samo znaju terorizirati, poručio je.

Lukašenko: Neću slati vojsku u Ukrajinu, to ništa ne bi riješilo

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak navečer da neće slati svoju vojsku na područje Ukrajine jer to ne bi ništa riješilo, objavio je Sputnjik.

Lukašenko je bjeloruskim novinarima kazao kako neće uvoditi svoju vojsku u Ukrajinu jer za to nema potrebe. Istaknuo je da bi trenutno mogao, na tom području, aktivirati od 35 do 40 tisuća vojnika, no da to neće riješiti problem.

Rekao je i da SAD ne želi mirovne pregovore vezane uz situaciju u Ukrajini, kao i da se Amerikanci samo boje nuklearnog sukoba. Po njemu SAD vlada preko Poljske i boji se isključivo nuklearnog oružja.

Merkel željela rusko-ukrajinske razgovore, no nije imala autoriteta

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je željela uspostaviti europski format za razgovore koji bi uključili i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se postiglo rješenje o o napetosti uz ukrajinsku granicu prije nego se povukla s dužnosti.

U razgovoru za časopis Der Spiegel Merkel je rekla da je pokušavala ustanoviti format ljeti 2021. godine.

"No nisam više imala autoritet da to poguram, jer u konačnici svi su znali: ona ujesen odlazi s dužnosti".

26. lipanj 2024 04:06