StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽalili su se, ali...

Nakon Lidla, kažnjen i Kaufland; mora platiti preko milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse prema jednom dobavljaču, poznatoj hrvatskoj tvrtki

Piše dv
10. ožujka 2022. - 19:53

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Kauflanda Hrvatska i potvrdio presudu Upravnog suda u Zagrebu od 7. listopada 2021., kojom je odbijen zahtjev za poništenje rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 29. svibnja 2020., objavio je AZTN, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prvostupanjskom presudom Upravnog suda u Zagrebu bio je odbijen zahtjev Kauflanda za poništenjem rješenja AZTN-a od 29. svibnja 2020. u vezi iskorištavanja značajne pregovaračke snage Kauflanda nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u provedbe ugovornog odnosa s Vindijom, u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP). Kauflandu je također odbijen i zahtjev za naknadu troškova upravnog spora, piše Zagrebi.hr, a prenosi N1.

Donošenjem presude VUS-a, rješenje AZTN-a od 29. svibnja 2020. postalo je pravomoćno, što znači da Kaufland zbog teških povreda ZNTP-a mora platiti 1,1 milijuna kuna kazne. AZTN je naime utvrdio kako ugovor koji je Kaufland sklopio s Vindijom ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno trajanje ugovora, a što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Presuda je objavljena tek petnaestak dana nakon što je VUS presudio da i trgovački lanac Lidl mora platiti 400.000 kuna kazne zbog teškog kršenja ZNTP-a u odnosu na troje dobavljača.

29. travanj 2024 04:27