StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOd čega boluje Putin?

Napadaj kašlja, šepanje, drhtanje... Kremlj pokušava sve zataškati, ali neke situacije nisu prošle neopaženo. Zadnja scena bila je na ponoćnoj misi, potaknula je nove glasine

Piše PSD
28. travnja 2022. - 16:35

Rusija očajnički pokušava prikriti loše zdravstveno stanje svog čelnika ​Vladimira Putina, kako ne bi bio narušen njegov imidž moćnog vođe, donosi Slobodna Dalmacija.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Putin je povremeno nestajao iz javnog života, njegova pojavljivanja pažljivo su organizirana, a navodno postoje čak i vremenska ograničenja za njegove sastanke s ministrima.

Zdravlje ruskog tiranina dugo je bilo izvor nagađanja, a zapadne obavještajne službe sugeriraju da ima ozbiljne zdravstvene probleme, poput raka i Parkinsonove bolesti. 

Ruski dužnosnici uvijek su poricali tvrdnje da s njihovim vođom nešto nije u redu.   

No, unatoč tome što je Putinov tajnik za tisak Dmitrij Peskov inzistirao na tome da je predsjednikovo zdravlje "izvrsno", njegovi nedavni javni nastupi potpirili su glasine o njegovom fizičkom stanju.  

Kao da je uvijek okružen osiguranjem, prati detaljan program i posjećuje samo mali broj sastanaka, i to na kratko. Čini se da je svaki dio njegova života pomno isplaniran, prenosi The Sun.

image
Mikhail Klimentyev/AFP

Vjeruje se da ga prati tim liječnika koji pomno prate njegovo zdravlje.

Ruski lider nedavno na snimci viđen kako drhti dok pozdravlja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Na snimci se vidi kako Putin otečenog lica i krhkog izgleda drži ruku kako bi pozdravio Lukašenka prije nego što se brzo povukao i prošetao prostorijom.

U nedjelju je pak viđen kako grize usne i izgleda vrlo nesigurno tijekom ponoćne mise za pravoslavni Uskrs, što je također potaklo glasine o Parkinsonovoj bolesti.

No gledatelji su vidjeli kako se ostarjeli autokrat, na pragu svog sedmog desetljeća, kreće s nelagodom, na trenutke plazi jezik i žvače usne.

Prethodno je viđen pogrbljen, kako se grčevito drži za stol i nemirno lupka nogom tijekom punih 12 minuta sastanka sa svojim načelnikom obrane.

Stručnjaci su istaknuli da Putin, koji oduvijek brižno njeguje imidž "snažnog muškarca", izgleda "napuhano" i "oslabljeno" te je čak posjetio liječnika koji se specijalizirao za rak štitnjače.

Još u studenom 2020. godine politički analitičar Valery Solovei tvrdio je da je Putin podvrgnut operaciji i dao naslutiti da pati od simptoma Parkinsonove bolesti.

Nova analiza zamijetila je kako je već posljednjih nekoliko godina Putinov raspored vrlo čvrsto određen.

image
Alexey Druzhinin/AFP

U izvješću istraživačkog 'Proekt media' navodi se da je u prvim danima na čelu države tiranin malo obraćao pozornost na manje zdravstvene probleme poput groznice.

Dužnosnik je podsjetio da je "mogao odgoditi sastanak do večeri samo ako je imao tešku infekciju".

Za Kremlj je bilo važno zadržati imidž vođe toliko da nikad nisu spominjali nikakve zdravstvene probleme, pa ni sportske ozljede.

Jedini put kad se njegovo zdravlje našlo na tapetu dogodio se prošle godine, kad je Putin sam priznao da je pao s konja.

Tada je rekao: "Jednom su me snimali, trenirao sam, a dogodilo se da konj stane ispred neke prepreke i ja sam napravio salto, doslovno salto".

Putin je doživio napad kašlja tijekom televizijskog sastanka.

Viđen je i pogrbljen tijekom sastanka sa Sergejem Šojguom.

Razgovarao je s Emmanuelom Macronom ​iz daljine, s druge strane iznimno dugačkog stola.

image
Kremlin/EyePress/AFP

Čini se da je zabrinutost za zdravlje ruskog predsjednika počela još u studenom 2012., budući da je tada otkazao brojna poslovna putovanja i letove na velike udaljenosti.

U izvješću se navodi da 4. studenog 2012., na Dan narodnog jedinstva, državni mediji nisu uključili Putina u snimku ceremonije na Crvenom trgu.

Razlog je bilo zamjetno predsjednikovo šepanje.

Nakon nekoliko mjeseci Kremlj je nastavio s otkazivanjem Putinovih službenih letova, dok su u prosincu te godine svi događaji bili ograničeni na sat vremena jer diktator nije mogao dulje sjediti iz zdravstvenih razloga.

Čak je i koncert u Boljšoj teatru bio skraćen te se Putin nije mogao sastati s japanskim premijerom, a dužnosnici Kremlja su tvrdili da "šef nije dobro, nosi steznik i treba operaciju leđa".

image
Alexey Druzhinin/AFP

Kako je vrijeme prolazilo, niz tajanstvenih nestanaka potaknuo je nagađanja o ruskom vladaru jer ih je Kremlj uspio prikriti korištenjem unaprijed pripremljenih snimki.

Godine 2015. diktator je nestao na jedanaest dana, a Kremlj nije dao objašnjenje za njegovu odsutnost.

Na pitanje o njegovom nestanku Putin se nakon povratka našalio: "Bilo bi dosadno bez tračeva".

U studenom sljedeće godine, ruski čelnik je ponovno nestao na nekoliko dana, ali je Kremlj njegovu prisutnost nadomjestio unaprijed snimljenim videom.

Dvije godine kasnije, u veljači 2018., Putin je otkazao javna događanja, ali je priznao da je "prehlađen".

Na početku pandemije godine imao je tek nekoliko rijetkih javnih pojavljivanja, dok je u rujnu prošle godine otišao u "samoizolaciju" i svim događajima prisustvovao putem video linkova.

Javni nastupi i sastanci sa svjetskim čelnicima posljednjih mjeseci također su bili bizarni - s Putinom koji je često sjedio za ogromnim dugim stolom.

Neki su nagađali da je to pokušaj projiciranja moći, ali drugi su sugerirali da je to ekstremni primjer socijalnog distanciranja.

Također je objavljeno da skupina medicinara redovito prati Putina, posebno u Sočiju koji mu je draži od Moskve.

Kirurg Alexey Shcheglov "toliko revno prati Putina da se tijekom javnih događanja navodno upušta i u zajednička fotografiranja sa šefom države".

Na njega se gleda kao na "liječnika koji, između ostalog, može prvi otkriti probleme sa štitnjačom, uključujući i onkološke", prenosi The Sun.

28. travanj 2024 14:29