StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAPETOSTI U SUSJEDSTVU

Zbog sukoba predsjednika i premijera u Crnoj Gori bi mogla profitirati prosrpska struja

Piše Željko Trkanjec/JL
1. ožujka 2024. - 14:56
Zagreb, 040923. Ured predsjednika Republike Izjave za medije predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovica i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovica. Na fotografiji: Jakov Milatovic i Zoran MilanovicRanko Suvar/Cropix

 

Opet je burno u Crnoj Gori. Predsjednik Jakov Milatović obznanio je prošle subote da istupa iz Pokreta Evropa sad (PES), stranke koju je osnovao sa sadašnjim premijerom Milojkom Spajićem. Ovaj potonji, unatoč svemu, mirno izjavljuje da vidi Crnu Goru članicom EU do 2028. godine pod parolom “28 do 2028“ (prva se brojka odnosi na povećanje broja članica sa sadašnjih 27), piše Jutarnji.

Milojko Spajić, predsjednik vlade Crne Gore, bivši bankar koji je rekao da će podnijeti ostavku ako za godinu dana prosječna plaća u Crnoj Gori ne bude tisuću eura, a minimalna 700

 

Novi je udar nastupio u četvrtak kad su svi članovi Odbora PES-a u Podgorici podnijeli ostavke na funkcije u stranci. Njihov je to odgovor na reakciju stranačkog vodstva koje je u nedjelju objavilo izbacivanje ministra pravde Andreja Milovića iz stranke zbog “ponašanja koje šteti stranci” te raspuštanje odbora u Podgorici i Baru.

PES u glavnom gradu je bio pod snažnim utjecajem predsjednika Milatovića. Interesantno je da je Milović ostao ministrom u vladi pa je opozicijska stranka URA pokrenula proces interpelacije. PES tvrdi da će se pitanje ministra riješiti rekonstrukcijom vlade u koju pokušava privući Bošnjačku stranku kako bi povećao skupštinsku podršku.

Uloga Mila Đukanovića

Crna Gora prolazi transformacijski proces započet 2020. godine kad prvi put nakon izbora Demokratska Partija Socijalista (DPS), stranka koja se identificira s Milom Đukanovićem, liderom Crne Gore od raspada bivše države, nije uspjela formirati skupštinsku većinu.

 

Nova je vlada bila nestabilna, dugo vremena funkcionirala kao manjinska, a na izborima u lipnju prošle godine PES je osvojio 24 od 81 zastupničkog mjesta dok DPS po prvi put nije bio stranka s najvećim brojem osvojenih glasova, imaju 21 zastupnika. Prosrpska koalicija je osvojila 13 mandata i tako postala trećom političkom snagom u zemlji. U travnju je Milatović porazio Đukanovića na predsjedničkim izborima osvojivši 58,88% glasova

DPS je nakon lipanjskih izbora ostao stranka koju nitko ne želi u koaliciji jer je svima jasno da u njoj i dalje glavnu riječ vodi Đukanović kojem je leđa okrenula većina Crne Gore. No, on i dalje drži DPS taocem otežavajući tako političku situaciju u zemlji. Snažna prosrpska opcija povijesna je odlika političke scene u Crnoj Gori čiju bi moć transformirani DPS mogao ograničiti.

Primjerice, u utorak je u posjet Podgorici stigao Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. DPS je zatražio smjenu Andrije Mandića, predsjednika Skupštine, lidera prosrpske političke struje, koji je primio Dodika.

PES je odgovorio šaljući DPS-u fotografije ranijih sastanaka Đukanovića i Dodika. Lidera Srba u BiH nije primio predsjednik ni premijer koji obojica podržavaju jedinstvenu BiH, Milatović je odbio njegov poziv na proslavu zabranjenog dana RS-a u siječnju.

 

PES je odlukom predsjednika Milatovića svakako uzdrman, ali je odlukom o smjeni ministra Milovića uspio preusmjeriti politički diskurs. Milatović je toga svjestan pa je u četvrtak, gostujući na Televiziji Vijesti, najavio da bi mogao osnovati novu stranku “ako demokratski procesi to budu zahtijevali”. Oštro je napao stranačko vodstvo tvrdeći da više nije želio “davati legitimitet određenim odlukama za koje sam smatrao da su protivne principima i načelima PES-a”.

Bivšoj stranci zamjera izostanak “inkluzivnog i argumentovanog dijaloga oko nekih važnih strateških razvojnih politika” te “dolazak ljudi koji nijesu tu bili od početka i koji su posebno bili bliski prethodnom režimu”.

 

Trenja između dva bivša suradnika, Spajića i Milatovića, u javnost su izbila tijekom formiranja vlade jer je predsjednik tražio da u nju uđu sve stranke, pa i prosrpske, dok je premijer nastojao Mandića i njegove pulene držati podalje vlasti.

U konačnici je Mandić zasjeo na čelo Skupštine, a u rekonstrukciji vlade se nada dobiti i ministarska mjesta. Milatović je u četvrtak, govoreći o odnosu sa Spajićem, rekao da je međusobno nepovjerenje raslo.

“Mislim da smo vjerojatno obojica doprinijeli tome. Nije više bilo razgovora na način na koji je to funkcioniralo ranije”, rekao je crnogorski predsjednik.

Mogući savez PES i DPS?

Zanimljiv je odgovor crnogorskog predsjednika na pitanje misli li da bi moglo doći do saveza PES i DPS-a: “Da ne mislim da PES već nije krenuo pogrešnim putem ne bih izašao iz PES-a. Mojom ostavkom sam pokazao što trenutno mislim.”

Kako se dosad čini, Milatović nije dobio podršku niti jednog od PES-ovih skupštinskih zastupnika pa bi vlada mogla nastaviti funkcionirati bez prijetnje prijevremenih izbora kojima nije sklona niti jedna politička stranka vladajuće koalicije.

 

Ne treba dvojiti da će Milatović nastaviti aktivnosti kojima bi oslabio PES, a u tom bi srazu Mandić i prosrpska struja mogli ostvariti određene političke dobitke i tako otežati političko stanje u zemlji i približavanje EU.

Tijekom razgovora s Dodikom u uredu predsjednika crnogorske Skupštine, primjerice, nije bila istaknuta zastava BiH već samo RS. Dodik je najavio sklapanje sporazuma o odnosima s Crnom Gorom.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Maslenikov poručio je da intenziviranje europskog puta zemalja Zapadnog Balkana znači i konfrontaciju s Ruskom Federacijom.

27. travanj 2024 06:56