StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEZIVI PRIZORI!

Oluja svih oluja poharala Balkan, raste broj mrtvih. Ovako će ubuduće izgledati naša ljeta

Piše dv
6. rujna 2023. - 13:11

Snažne oluje praćene kišom prouzročile su poplave koje su u Grčkoj, Turskoj i Bugarske uzrokovale najmanje sedam smrtnih stradavanja, piše The Guardian.

Dva su turista poginula kada ih je odnijela poplava koja je potopila kamp u pokrajini Kırklareli na sjeverozapadu Turske. Ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya rekao je da se nakon te poplave četiri osobe vode kao nestale. U trenutku kada je poplava devastirala kamp, u njemu je bilo 12 turista. Potražne ekipe locirale su dvoje poginulih, a nestalih četvero još uvijek traže.

Turske su TV postaje prikazale snimke spašavanja jedne djevojčice i jedne odrasle osobe iz voda koje ponegdje ljudima dolazile i do pasa. TV postaja Habertürk izvijestila je da su poplave oštetile jednu od glavnih prometnica u pokrajini Kirklareli te da su je lokalne vlasti zbog toga zatvorile.

image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp

Dvije su osobe poginule u poplavama koje su zbog obilnih kiša izbile u najvećem turskom gradu Istanbulu. Voda je prodrla u domove u najmanje dvije istanbulske gradske četvrti te nekolicinu prometnica učinila neprohodnima. Desetak je ljudi zbog poplava neko vrijeme bilo zatočeno u jednoj knjižinici, međutim hitne su ih službe iz nje izbavile. Poplave su gradske vlasti prisilile da zatvore i nekoliko stanica metroa. Guverner Istanbulske pokrajine Davut Gül zamolio je motocikliste da se klone prometnica.

Obilne kiše pogodile su u ponedjeljak i grad Muğlu u jugozapadnoj Turskoj, a munje su uzrokovale požare na 36 lokacija, objavila je Anadolija.

Tursku je sredinom kolovoza pogodio toplinski val. Temperature na istoku i dalje su iznad normalnih vrijednosti za ovo doba godine, dok se drugdje vrijeme stabiliziralo, priopćila je meteorološka služba.

image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp

Grčka je policija zbog rekordnih padalina zatvorila promet u gradu Volosu u središtu zemlje, području oko planine Pelij koja se nalazi blizu Volosa i na obližnjem otoku Skiathos. Kiše su u Grčkoj prouzročile poplave koje su odnijele najmanje jedan život te okolo nosile automobile. Muškarac je poginuo kada je nedaleko od Volosa na njega pao zid. Pet se osoba s tog područja smatraju nestalima, a sumnja se da su ih odnijele poplavne vode. Vološke su gradske vlasti zbog poplava evakuirale i jedan dom za starije osobe, donosi Jutarnji list

Grčke su vlasti žitelje središnjeg dijela zemlje - otočne skupine Sporadi i otoka Evije - upozorile da se trebaju paziti kada napuštaju svoje domove.

image

Poplava u Volosu

Stringer/Afp

Potoci koji teku oko Pelija izlili su se iz svojih korita te automobile odnijele u more. Poplavne su vode uzrokovale odrone kamenja koje je blokirala prometnice te devastirale jedan manji most. Nekoliko je naselja ostalo bez struje.

Grčki su meteorolozi rekli da je u jednom selu kod Pelija kasno u utorak palo 75,4 centimetara kiše - najviše od 2006. godine. Meteorolozi ističu da u Ateni u godinu dana u prosjeku padne otprilike 40 cm kiše.

image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vassilis Kikilias rekao je da se očekuje da će nevrijeme u srijedu u popodnevnim satima popustiti. Stanovnicima najugroženijih područja savjetovao je da ne napuštaju svoje domove.

image

Poplava u Volosu

Eurokinissi/Afp

Grčki predsjednik Kyriakos Mitsotakis drži da su klimatske promjene krive i za oluje i za požare koji su nedavno poharali Grčku i doveli do smrtnog stradavanja više od 20 osoba. Mitsotakis je priznao da njegova vlada nije na pravi način odgovorila na požare. "Bojim se da više nećemo imati bezbrižna ljeta te da će naredna biti teška", rekao je grčki premijer.

Predsjednik Vlade Bugarske Nikolaj Denkov rekao je da su dvije osobe poginule, a tri nestale u poplavama na južnoj obali Crnog mora. Rijeke koje su se izlile iz korita oštetile su ceste i mostove te uzrokovale nestanak struje. Bugarske su vlasti stanovnike tog područja upozorile da ne piju vodu iz slavine. Snažni vjetrovi stvorili su dva metra visoke valove koji su zapljusnuli turističke resortove. Obilne su kiše poplavile ulice i kuće.

image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp

TV postaje pokazale su snimke na kojima se može vidjeti kako su automobili i kamp kuće u turističkom resortu Carevo završile u moru. Vlasti su u Carevu proglasile izvanredno stanje nakon što se rijeka Veleka izlila iz korita i građane zamolile da se presele na više katove hotela.

U ljetovalištu Sinemorec prekinuta je opskrba strujom, a manje selo Kosti evakuirano je.

image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp
image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp
image

Poplava u gradskoj četvrti Kucukcekmece u Istanbulu

Yasin Akgul/Afp
image

Poplava u Volosu

-/Afp
30. travanj 2024 23:54