StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALE I MOĆNE

Ovo aromatično voće vam je svuda ‘ispred nosa‘, a obiluje vitaminom C, pomaže kod mršavljenja i nesanice, spušta tlak! Ne ignorirajte ga, imamo sjajne recepte, obožavat ćete ih

Piše DV/Mozaik SD
22. listopada 2022. - 08:00

Žižule su aromatične voćke koje baš ovih dana počinju dozrijevati u raznim se krajevima, kako je to običaj sa starinskim sortama, različito nazivaju - u srednjoj su Dalmaciji žižule, na dubrovačkom području čičimak, drugdje čičindula i čičindra, a neki ju nazivaju i kineska datulja.

Znanstvenici tvrde kako je porijeklom iz Azije. Prezrele, pomalo osušene žižule donekle podsjećaju na slatke plodove palme datuljke. Međutim, savršeno dozrela, smeđa žižula s primjesama zelene boje ima osvježavajuću slatko-kiselu aromu, pomalo nalik na jabuku.

Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva. Koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Žižula obiluje nutrijentima i odlično djeluje na sveukupno zdravstveno stanje organizma. Možete je jesti svježu ili sušenu, a možete iskoristiti i kao dio mnogih ukusnih jela.

image
/Shutterstock

Ljekovita svojstva žižule

Sto grama žižule donosi 79 kalorija, 20 grama ugljikohidrata i 1 gram masti, te sadrže širok spektar minerala uključujući magnezij, bakar, niacin, mangan, fosfor i željezo.

Sadrže 18 najbitnijih aminokiselina koje pomažu u formaciji proteina. Također, to je čudotvorno voće obilato kalcijem, vitaminima C, B1, B2 i A. Uz to što organizam opskrbljuje potrebnim nutrijentima, djeluje obnavljajuće, njegujuće i hranjivo za kožu.

Sadrži 20 puta više C vitamina od citrusa. Vitamin C jača imunitet, što objašnjava tradicionalnu upotrebu čaja od žižule kod bolnog grla, gubitka glasa, infektivnih upala grla, kašlja i bronhitisa, piše štitnjača.hr.

Dobrobiti žižule:

– jača imunitet

– osnažuje kosti

– pomaže u mršavljenju

– proljepšava kožu

– potiče probavu

– štiti od stresa

– pomaže kod depresije i nesanice

– snižava krvni tlak

– ublažava bolesti jetre

– pomaže kod alergije

– smanjuje rizik od leukemije i raka kože.

image
/Shutterstock

Evo nekoliko recepata od žižula:

Džem od žižula

1 kilogram žižula

500 grama šećera

limunov sok i korica

cimet i klinčići (po želji)

Očistite voće pa ga stavite u posudu za kuhanje debljeg dna. Prekrijte vodom i skuhajte. Kad uzavre, dodajte limunov sok i koricu. Kad omekša, usitnite gnječilicom za krumpir ili blenderom, a dobivenu kašu stavite kuhati sa šećerom i ostalim sastojcima.

Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ne brinite ako je džem pomalo rijedak, stisnut će se kad se ohladi. Prebacite u sterilizirane staklenke i pažljivo zatvorite.

Čaj od žižule

Za liječenje gubitka glasa, upale grla, kašlja ili bronhitisa koristi se 30 do 50 grama mljevenih plodova u jednoj litru vode. Nakon što se 30 minuta kuha i procijedi, pije se prema potrebi.

Hrskavi kolačići sa žižulama

Ovi hrskavi kolačići mogu biti savršeni doručak za vaše najmilije. Dat će vam dovoljno energije za cijeli dan, a možete ih konzumirati i kao užinu ili kao mali popodnevni zalogaj.

Sastojci:

– 4 šalice svježe žižule

– 2 jušne žlice soka od limuna

– 40 g brašna

– 80 g smeđeg šećera

– 140 g zobenih pahuljica

– ½ čajne žlice soli

– 1 čajna žlica cimeta

– 75 g otopljenog domaćeg maslaca

Priprema:

Prerežite žižule napola i uklonite koštice. Još jednom svaki plod poprečno presijecite. Žižule prelijte limunovim sokom. Sve sastojke umiješajte zajedno i smjesu poškropite vodom. Pećnicu ugrijte na 200 °C i stavite da se peče 35 minuta. Uživajte u mirisnim i hrskavim kolačićima!

Sjeme žižule

Sjeme žižule ima sedativno, tonično i digestivno djelovanje. Koristi se kao tretman za palpitacije, nesanicu, živčanu iscrpljenost, bol, noćno znojenje i pretjerano znojenje. Također se upotrebljava za poboljšanje boje i tona kože.

štitnjača

Čaj od žižule i đumbira

Ovo je jedan od omiljenih zimskih čajeva u zemljama istočne Azije.

Đumbir ima umirujuće djelovanje na želudac dok žižula otklanja osjećaj stresa.

Kada je vani hladno, ovaj vrući napitak podjednako će ugrijati i tijelo i srce.

Sastojci:

- 15 osušenih žižula

- 20 g đumbira

- 25 g smeđeg šećera ili meda

- 1 štapić cejlonskog cimeta

- 1 litra vode

Priprema:

Operite đumbir i žižule.

Đumbir ogulite i narežite na tanke šnitice.

U lonac za kuhanje čaja stavite vodu, đumbir, žižule i razlomljeni štapić cimeta. Kuhajte zatvoreno 10 minuta na srednjoj jačini vatre.

Smanjite toplinu i kuhajte još 10 minuta.

Dodajte smeđi šećer i bez poklapanja kuhajte 5 minuta.

Procijedite i servirajte.

image
/Shutterstock

Zimska salata od žižule i bundeve

Sezonska salata od žižule i bundeve može biti dodatak jelu ili cjeloviti obrok.

Bogata je zdravim namirnicama, a organizmu će dati energiju i potaknuti dobro raspoloženje.

Sastojci:

- 120 g bundeve, narezane na kockice

- 240 g plodova žižula

- rikula (ili bilo koja druga sezonska zelena salata)

- 60 g očišćenih sjemenki bundeve

- maslinovo ulje, za kuhanje

Sastojci za dresing od ljutih papričica:

-  ¼ šalice ljutih papričica

- 2 jušne žlice meda

- 2 jušne žlice poprženog češnjaka

- prstohvat kima

- prstohvat mljevenog cimeta

- 1 jušna žlica jabučnog octa

- ½ - ¾ šalice maslinovog ulja

- sol po želji

Priprema:

Dresing pripremite tako što ćete zajedno umiješati sve sastojke za njega.

Iz žižula uklonite koštice i narežite ih na komadiće.

Operite očišćene sjemenke bundeve. Dodajte na njih ulje, sol i papar po želji.

Stavite na tepsiju. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite 10 – 15 minuta dok sjemenke ne postanu hrskave.

Kada se ohlade, nasjeckajte sjemenke na sitne komadiće.

U tavi zagrijte tanki sloj ulja i u njega dodajte bundevu narezanu na kockice.

Posolite po želji i popecite dok se bundeva ne postane karamelizirana.

Dodajte žižule i pecite dok ne omekšaju. Pazite da vam njihova koža ne zagori. Kada je gotovo, stavite po strani.

U manju posudu za miješanje stavite rikulu (posolite i popaprite po želji).

Dodajte nešto prženih sjemenki bundeve i zatim prelijte dresingom te lagano promiješajte da se sve zajedno uklopi.

Servirajte rikulu na pladanj ili pojedinačno na tanjure.

Bundevu i žižulu istresite u posudu (smiju još uvijek biti topli). Prelijte s malo dresinga.

Servirajte preko rikule i posipajte s pečenim bundevinim sjemenkama, piše alternativa-za-vas.com.

Lungić punjen žižulama

1 svinjski lungić - svinjski file (oko 400 g)

250 g svježih žižula

sol

papar

50 g maslaca

3-4 žlice suncokretova ulja

2 pušleka mladog luka

Svinjski file spada u kategoriju najukusnijeg dijela mesa. Riječ je o duguljastom dijelu mišića svinjskog buta. Nema masnoće te treba biti vrlo pažljiv kada se priprema. Prije pripreme file očistite od žilica i opni uz pomoć oštrog noža. Budite pažljivi da ne oštetite mekano meso.

Kako biste izbjegli rezanje ovog finog komada mesa po pola, polegnite mišić i lagano po sredini drškom kuhače napravite udubinu. Žižule koje ste prethodno oprali prerežite na pola i izvadite košticu. Polako uz pomoć drške kuhače napunite unutrašnjost lungića. Pazite samo da ne radite nagle pokrete da ne napravite rupu sa strane. Napunjeni lungić začinite solju i pustite da malo odstoji.

Na grill tavi prepecite svinjski lungić sa svih strana dok ne dobije smeđu boju. Nakon toga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 13 minuta na 180°C da se ispeče i iznutra u lim u koji ste stavili maslac. Kod pripreme lungića se jako mora paziti na vrijeme jer zahtijeva kratku termičku obradu. Kad meso izvadite iz pećnice, prekrijete ga aluminijskom folijom i ostavite da stoji oko sedam ili osam minuta da se sokovi stabiliziraju.

Dok se meso odmara, na grill tavi na kojoj ste prethodno pekli meso dodajte ostatak žižula i mladi luk. Kratko popržite i poslužite uz svinjski lungić. Meso začinite paprom prije serviranja, piše Jutarnji list.

26. lipanj 2024 06:36